Megjelent: 5 éve

Több az öregségi nyugdíj mint a nők kedvezményes nyugdíja?

Egy multinál dolgozom, 2018 márciusában töltöm be a 63 év 183 napos nyugdíjkorhatárt, 40 évnél több szolgálati időm van. A kérdésem, hogy számít-e a havi nyugdíj összegében, ha elérem az öregségi nyugdíjkort és akkor kérem a nyugdíjazást, vagy a Nők 40-nel 3 hónappal előbb? Van-e különbség a beszámított évek számában?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Egy tényező dönt: ha Önnek a plusz három hónap szolgálati idő révén egy teljes évvel növekedne a szolgálati ideje, akkor érdemes kivárnia a korhatára betöltését és a “rendes” öregségi nyugdíját igényelnie.
Egy példával szemléltetve: meg kell majd vizsgálni, hogy Ön azon a napon, amikor teljesíti a nők kedvezményes nyugdíjának feltételeit (legalább 40 évi jogosultsági idő, azon belül legalább 32 évi keresőtevékenységgel járó biztosítási jogviszonyban töltött idővel szerzett szolgálati idő), pontosan hány nap szolgálati időt szerzett.
Ennek a hossza eltérhet a 40 évi jogosító idő hosszától, mert a nyugdíjszámítás szempontjából az élete során szerzett összes szolgálati időt figyelembe kell venni, így azokat az időtartamokat is, amelyek a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időbe nem számíthatók be (1998 előtti nappali tagozatos felsőfokú tanulmányok ideje, szakmunkásképzés időtartama, felnőtt hozzátartozó ápolásával szerzett szolgálati idő, a jogosító időbe beszámítani engedett legfeljebb 8 évet meghaladó mértékben igénybe vett gyermeknevelési ellátások folyósítási idejével szerzett szolgálati idő, megállapodással szerzett szolgálati idő, stb.).
Ezt a teljes szolgálati időtartamot a nyugdíjhatóság napra pontosan kiszámolja, majd a napok számát elosztja 365-tel, így megkapja a szolgálati idő mértékét években. Az eredmény nyilván egy törtszám lesz, pl. 42,9 év - e törtszámból csak az egész számot lehet figyelembe venni, a példában 42 évet. Ez lenne a nők kedvezményes nyugdíja összegének kiszámítása során az a szolgálati idő hossz, amely meghatározza a nyugdíjszorzót, a példabeli esetben a 42 évhez tartozó 84%-ot.
Ennek a törtszámnak az ismeretében tudja eldönteni, hogy érdemes-e tovább dolgoznia a korhatára betöltéséig, mert ha a példabeli 42,9 év esetén a 43 évhez hiányzó kb. 40 napot megszerzi, akkor a nyugdíjszámítás során már nem 84%-kal, hanem 86%-kal számítják a nyugdíját. Ezzel a nyugdíjszorzóval az 1988 óta szerzett, nyugdíjjárulék alapját képező kereseteiből számított nettó havi átlagkeresete összegét kell megszorozni, így kapja meg a nyugdíja induló összegét.
Érdemes kérnie egy hatósági bizonyítványt a teljes szolgálati idejéről, ennek alapján pontosan ki tudja számolni a fenti tényezőket. Az igénylést ezen a nyomtatványon nyújthatja be.

Aki válaszol:

Nyugdíjszakértő - Dr. Farkas András

Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Dr.Farkas András, a NyugdíjGuru News alapító-főszerkesztője válaszolja meg. A budapesti ELTE jogi karán summa cum laude végzett jogász. Az elmúlt 22 évben több nagy biztosítótársaság és közvetítő cég felsővezetésének tagja, az élet- és nyugdíjbiztosítások szakértője. 2013 óta a Facebook NyugdíjGuruja több, mint 60 ezer követővel, 2015 óta a NyugdíjGuru News alapítója és szerzője.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.073 Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Jogosan tagadták-e meg a nyugdíjprémium kifizetését?

2021 áprilisában 01-én felfüggesztettem saját jogú nyugdíjamat és aláírtam az új eü.szolg. törvény. Státuszom jelenleg is nyugdíjas. 2021... Teljes cikk

Újra lehet-e számoltatni-e a nyugdíjat, ha korábban alacsony szorzókkal számoltak?

Nők 40 éves kedvezményes nyugdíjaztatásával mentem nyugdíjba 2017-ben. Újra lehet-e számoltatni? Hogyan? Van-e megoldás az akkori alacsony szorzók... Teljes cikk

Hogyan kapható özvegyi nyugdíj, ha a férj rokkantsági ellátásban részesül?

Rokkantsági ellátásban részesülő férj halála után a saját jogú öregségi nyugdíjban részesülő felesége jogosult lesz-e özvegyi nyugdíjra,... Teljes cikk