Megjelent: 1 éve

Több egyetemen is csak a beoltott hallgatók költözhetnek be a kollégiumba

A felsőoktatási intézmények maguk dönthetnek róla, hogy védettségi igazolványhoz kötik-e a kollégiumokba való beköltözést.

Több egyetem kollégiumába is csak azok a hallgatók költözhetnek be, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal – tudta meg az Eduline.

"A kollégiumokat, diákotthonokat egészséges, tüneteket nem mutató, magukat egészségesnek érző, lehetőség szerint a koronavírus elleni védettségüket igazoló személyek vegyék igénybe" -idézi a portál az Innovációs és Technológiai Minisztérium által az egyetemeknek kiküldött javaslatot, mely lehetővé teszi, hogy az intézmények védettségi igazolványhoz kössék a kollégiumi beköltözést.

Ezt erősítette meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke, aki korábban az ATV-nek nyilatkozott az ügyben.

Valószínűleg lesz példa arra, hogy bizonyos egyetemek egyes kollégiumaiba csak oltási igazolvánnyal rendelkezőket engednek be, de olyan is lehet, hogy az oltás hiánya nem kizáró ok, de pluszpontot jelent a jelentkezésnél, ha valakinek megvan mind a két oltása” – mondta Budai Marcell.

A Semmelweis Egyetem hallgatói önkormányzatának oldalán egyértelműen jelzik, hogy csak azok foglalhatják el kollégiumi férőhelyüket, akik rendelkeznek érvényes védettségi igazolvánnyal. Ezt a protokollt vezették be az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen is. Az Óbudai Egyetem kollégiumaiban ugyan nem kötelező, de ajánlott a védettségi igazolvány megléte. Ugyanakkor azok, akik a beköltözést megelőző három hónapban külföldön voltak, csak akkor foglalhatják el szobájukat, ha öt napnál nem régebbi, negatív PCR-tesztjük, és vállalják, hogy harminc napon belül felveszik az oltást.

A legtöbb felsőoktatási intézmény egyelőre nem kér védettségi igazolványt a hallgatóktól. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen nem szükséges az igazolvány, viszont az intézmény tájékoztatása szerint bármilyen légútibetegség-tünet megjelenése esetén az eset tisztázásáig a betegszobát kell igénybe venni, és a kollégistákon kívül csak olyanok léphetnek be az épületekbe, akik igazolják a védettségüket. Az intézményben a járványügyi tájékoztató szerint kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk használata a közösségi terekben.

 

Eduline

fotó: pexels

  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
December elején születhet döntés az újabb nyelvvizsga-amnesztiáról

A javaslat értelmében a felsőoktatási intézmények dönthetnek róla, hogy milyen nyelvi követelményeket szabnak a diploma megszerzéséhez. Teljes cikk

Ezeken az egyetemeken ér majd pluszpontot a munkatapasztalat

Van olyan felsőoktatási intézmény, ahol 2024-től plusz 100 pontot érhet a munkáltató által igazolt munkaviszony. Teljes cikk

Három magyar intézmény is bekerült az egyetemek fenntarthatósági világrangsorába

A társadalmi hatást mérő alkategóriában a hallgatók munkaerőpiacra való felkészítését is vizsgálták. Teljes cikk