kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Tudd meg hogyan veheted igénybe a BNO adókedvezményt

A BNO kódokhoz tartozó betegségekhez adókedvezmény vehető igénybe, amivel nem csak pénzt takaríthatsz meg, hanem segíthetsz is magadon vagy szeretteiden. Az adókedvezmény igényléséhez szükséges igazolások beszerzése és az igénylés benyújtása időigényes lehet, de az eredmény megéri. Összegyűjtöttük a legfontosabb infókat, hogy minél több pénzt spórolhass.

Mit jelent a BNO?

A BNO rövidítés a Betegségek Nemzetközi Osztályozására (angolul: International Classification of Diseases, röviden ICD) utal. Ez egy olyan osztályozási rendszer, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) fejlesztett ki annak érdekében, hogy egységes és átlátható módon lehessen dokumentálni a betegségeket és azok okait. ICD kódokat használnak az egészségügyi szakemberek, a kutatók, a statisztikusok és a biztosítótársaságok világszerte. A BNO kódok egységesítik az egészségügyi adatok gyűjtését és elemzését, és segítenek az egészségügyi problémák megelőzésében és kezelésében.

Milyen betegségekre jár adókedvezmény?

A 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet összesen 18 olyan betegségcsoportot határozott meg, amelyek esetén adóalap-kedvezmény érvényesíthető:

  • Hallási fogyatékos
  • Mentális és viselkedészavarok
  • Látási fogyatékos
  • Egyéb mozgásszervi fogyatékosság
  • Pervazív fejlődési zavarok
  • Skizofrénia egyes változatai, schizotypiás és paranoid zavarok
  • Egyes daganatos betegségek
  • Mesterséges testnyílás testnyílással élő személy
  • Súlyos szervi károsodással járó immunbetegségben szenvedő
  • Egyes emésztőrendszer betegségek
  • Ritka betegségek közül néhány
  • Az endokrin és anyagcsere betegségek közül
  • Veleszületett enzimopátiák
  • Hemodialízis, vagy peritoneális dialíziskezelésre szoruló végállapotú veseelégtelenségben szenvedő
  • Krónikus légzési elégtelenségben szenvedő
  • Veleszületett és szerzett szívbetegségben szenvedő a III-IV. NYHA funkcionális stádiumbana

Ezek a betegségcsoportok számos különböző betegséget tartalmaznek, így összesen közel hétszáz BNO kód tartozik hozzájuk.

Mennyi a BNO kód adókedvezmény 2023-ban?

2023-ban a minimálbér 16%-kal, bruttó 232 ezer forintra emelkedett, a garantált bérminimum pedig 14%-kal bruttó 296 400 forintra nőtt. Ezáltal a BNO kód adókedvezmény 2023 évi összege 139 200 forint. Ezt az összeget azok az adózók igényelhetik, akik a fentebb részletezett 18 betegségcsoport valamelyikében szenvednek, és ennek megfelelően jogosultak az adókedvezményre.

Hogyan lehet igényelni az adóalap-kedvezményt?

Az adóalap-kedvezmény igénybevételéhez szükséges egy igazolás, amelyet szakorvos vagy háziorvos állít ki, és igazolja, hogy a beteg valóban szenved azon betegségek valamelyikében, amelyek adókedvezményre jogosítanak. Az igazolásnak tartalmaznia kell az adott adóévben fennálló betegséget és annak időpontját.

Az adókedvezmény igénybevételére két időpontban van lehetőség: az adóelőleg megállapításakor év közben adóelőleg-nyilatkozattal, valamint a személyi jövedelemadó bevallásakor, amely májusban esedékes.

Tudja meg BNO kalkulátorunk segítségével, hogy jár-e betegségére adóalap-kedvezmény!

 

  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Európában nagyon nehéz lett egy családot eltartani egy jövedelemmel" - avagy miért dolgozik több európai nő mint amerikai?

Gazdasági és társadalmi tényezők állnak a hátterében annak a ténynek, hogy több nő keres állást Európában mint Észak-Amerikában. Szerepet... Teljes cikk

Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk