Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 1 éve

Túlórával próbálják ellensúlyozni a munkaerőhiányt a boltokban

A kisboltokban és a multiknál is jellemző a túlóra, nagyjából 3000 ember munkáját tudják így pótolni, de még ennél is többre lenne szükség. Azonban több túlórát nem lehet kiszabni, ugyanis nagyon drága, és szabályozva is van - írja a blokkk.com.

images

Habár egyre több a bevétel, mégis sorra zárnak be a boltok, ugyanis nem tudják kitermelni az egyre magasabb béreket. A munkaerőhiány miatt többet kell túlórázni, az is sokba kerül - írják.

Az elmúlt öt évben megugrott a túlóraszám a boltokban, bő harmadával. A csúcsot, 5,7 millió órát 2016-ban lehetett mérni, utána megtorpant. 2017-ben nagy költséget jelentett a megemelt minimálbér és közben az alkalmazottak keresetét a munkaerőhiány miatt is kellett emelni, nem is kicsit. Így már túlórára sem futotta akkora mértékben.

Ha a munkavállalóknak nem tetszett a túlóra, vagy sztrájkba léptek, vagy átmentek egy másik boltba. A 2017-es 5,3 milliós túlóraszám így is jócskán nagyobb a 2013. évinél, miközben a teljesített óraszám az elmúlt öt évben mindössze 8%-kal nőtt.

A legfőbb szabály, hogy egy munkavállalóra évente 250 óra túlóra róható ki, vagy kollektív szerződés esetén 300 óra. Erről itt írtunk bővebben.

A túlóra vagy 50 százalékos bérpótlékkal végezhető, vagy ugyanannyi szabad időt kell biztosítani, amennyi a túlóra volt.

2018 januárjában 377 ezer órát túlóráztak a dolgozók, ez azt is előrejelezheti, hogy növekedés áll be a túlóráztatásban. A legkisebb mikro- és kisvállalkozásoknál is rákényszerülnek a túlóráztatásra, bár az összóraszámot tekintve náluk aránya fél százalék. A középvállalkozásoknál már egy százalék körüli a túlóra aránya. A nagyvállalkozásoknál két százalék.

Fotó: Pixabay
blokkk.com
Follow hrportal_hu on Twitter