Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Ugyanannyi bérért a nőknek többet kell dolgozniuk

Átlagosan ötvennégy nappal többet kell dolgoznia az Európai Unióban egy nőnek azért, hogy ugyannyi jövedelemhez jusson, mint egy férfi, ezért a gyengébb nem képviselői számára munkabér szempontjából csak február 22-én ért véget a tavalyi év - hangoztatták az Európai Parlament szocialista frakciójának hölgytagjai csütörtökön, az EP-ben a nemek közti egyenlő fizetések napján rendezett tanácskozáson.

images

Gurmai Zita (MSZP), az Európai Szocialisták Pártjának nőszervezeti elnöke a rendezvényen felszólalva hangoztatta: az átlagosan 15 százalékos bérkülönbség a nőkkel szembeni inzultus, amely az Európai Unió versenyképességi fejlődését is hátráltatja. Ekkora bérkülönbség mellett ugyanis nehéz több hölgyet a munkaerőpiacra vonzani, márpedig az EU úgynevezett lisszaboni stratégiájának ez kiemelt célja. A magyar képviselő hangsúlyozta: "a bérollót zárni kell".

A munka- és szociálisügyi miniszterek ülését megelőző EP-szemináriumon jelen volt Vladimír Spidla, a foglakoztatásért, esélyegyenlőségért és a szociális ügyekért felelős európai biztos is, aki támogatta a kezdeményezést, és maga is úgy vélte, hogy a fizetésbeli különbségek felszámolásával nagy lépést tennének előre a nemek közti megkülönböztetés visszaszorításában is. Igazi esélyegyenlőségről Spidla szerint akkor lehet beszélni, ha megszűnik a férfiak és nők bére közti különbség.

Gurmai Zita az MTI-nek a megbeszélés tapasztalatairól nyilatkozva elmondta: valamennyien egyetértettek a bérek kiegyenlítésére szolgáló programok szükségességével, közös üzenetek fontosságával, a nők foglalkoztatásra ösztönzésének jelentőségével, valamint a tisztességes gyermekellátó hálózatok létrehozásával. Kiemelte a finn programot, amelynek célja, hogy 2015-ig öt százalékkal csökkentsék a bérkülönbséget, a kormány és a szociális partnerek közti együttműködés révén.

Gurmai Zita előadásában elmondta: a jelenlegi különbség olyan egyéb szociális szakadékokból is ered, mint a nők elleni diszkrimináció vagy az a tény, hogy a részmunkaidőben dolgozók nagyobb része még mindig nő.
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter