Megjelent: 5 éve

Új cafeteria-rendszer: ez lehet a luxemburgi bíróság döntésének következménye

images

A HR Portál három évvel ezelőtti cikkében arról írt, hogy az Európai Bíróságon köthetünk ki az Erzsébet-utalvány miatt. Dr. Bán Péter ügyvéd elmondta: egy szociálpolitikai cél elfogadható lehet a cafeteria-piac államosításának igazolására, de a közérdekű cél még nem jelenti azt, hogy a rendszer megfelel az uniós jognak.

Az azóta eltelt három évben sok minden történt. Az Európai Unió, miként várható volt, kötelezettségszegési eljárást indított az Erzsébet-utalványok és a Széchenyi pihenő (Szép) kártya miatt Magyarországgal szemben. A vizsgálatból nyilvános vita, majd per lett, amit az EU április 10-én indított a Európai Unió Bírósága előtt - derül Trócsányi László igazságügyi miniszter írásbeli válaszából, amely egy képviselői kérdésre született.

A luxemburgi bíróságon a per április 10-én indult egy írásbeli szakasszal, ám a magyar állam a tárgyalás megtartását kezdeményezte, amire a május 12-e után kerülhet sor - írja a Napi Gazdaság.

Az EU a keresetében a Szép-kártyánál a kibocsátásra jogosult szervezetekre vonatkozó feltételrendszer, az Erzsébet-utalványnál a kibocsátásra vonatkozó monopólium uniós jognak való megfelelését vitatja. Brüsszel emellett mindkét esetben felveti, hogy 2012 . január 1-jén bevezetett átalakítások nem biztosítottak megfelelő felkészülési és átmeneti időt a piacon tevékenykedő vállalkozásoknak, ami megkérdőjelezi az új szabályozás jelentette korlátozás arányosságát.

Döntés év végére várható, így nem zárható ki, hogy 2016-ra már át is kell alakítani a hazai cafeteria-rendszert. Ezt jósolta Bán Péter is három évvel ezelőtt adott nyilatkozatában. Akkor úgy fogalmazott, a kormány az Erzsébet-utalvány kibocsátás piacának más cégek előtti megnyitásával és a forgalmazási gyakorlat átalakításával orvosolhatná a problémát.

Az Erzsébet-utalvány kvázi monopóliummá tétele miatt nemcsak az EU, de étkezési-jegy piacról kiebrudalt cégek is kártérítési pert indítottak a magyar állam ellen. Ezen eljárások függetlenek az uniós pertől. A három washingtoni per ügyvédi számlája ugyanakkor elérheti a nettó egymilliárd forintot.

Napi Gazdaság/HRPortal
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter