Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 4 éve

Új cafeteria-rendszer: ez lehet a luxemburgi bíróság döntésének következménye

images

images

A HR Portál három évvel ezelőtti cikkében arról írt, hogy az Európai Bíróságon köthetünk ki az Erzsébet-utalvány miatt. Dr. Bán Péter ügyvéd elmondta: egy szociálpolitikai cél elfogadható lehet a cafeteria-piac államosításának igazolására, de a közérdekű cél még nem jelenti azt, hogy a rendszer megfelel az uniós jognak.

Az azóta eltelt három évben sok minden történt. Az Európai Unió, miként várható volt, kötelezettségszegési eljárást indított az Erzsébet-utalványok és a Széchenyi pihenő (Szép) kártya miatt Magyarországgal szemben. A vizsgálatból nyilvános vita, majd per lett, amit az EU április 10-én indított a Európai Unió Bírósága előtt - derül Trócsányi László igazságügyi miniszter írásbeli válaszából, amely egy képviselői kérdésre született.

A luxemburgi bíróságon a per április 10-én indult egy írásbeli szakasszal, ám a magyar állam a tárgyalás megtartását kezdeményezte, amire a május 12-e után kerülhet sor - írja a Napi Gazdaság.

Az EU a keresetében a Szép-kártyánál a kibocsátásra jogosult szervezetekre vonatkozó feltételrendszer, az Erzsébet-utalványnál a kibocsátásra vonatkozó monopólium uniós jognak való megfelelését vitatja. Brüsszel emellett mindkét esetben felveti, hogy 2012 . január 1-jén bevezetett átalakítások nem biztosítottak megfelelő felkészülési és átmeneti időt a piacon tevékenykedő vállalkozásoknak, ami megkérdőjelezi az új szabályozás jelentette korlátozás arányosságát.

Döntés év végére várható, így nem zárható ki, hogy 2016-ra már át is kell alakítani a hazai cafeteria-rendszert. Ezt jósolta Bán Péter is három évvel ezelőtt adott nyilatkozatában. Akkor úgy fogalmazott, a kormány az Erzsébet-utalvány kibocsátás piacának más cégek előtti megnyitásával és a forgalmazási gyakorlat átalakításával orvosolhatná a problémát.

Az Erzsébet-utalvány kvázi monopóliummá tétele miatt nemcsak az EU, de étkezési-jegy piacról kiebrudalt cégek is kártérítési pert indítottak a magyar állam ellen. Ezen eljárások függetlenek az uniós pertől. A három washingtoni per ügyvédi számlája ugyanakkor elérheti a nettó egymilliárd forintot.

Napi Gazdaság/HRPortal
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mi történik, ha 2019-ben nem használjuk fel a SZÉP Kártyán lévő lejáró egyenleget?

2018-ban még az a szabály vonatkozott a Széchenyi Pihenő Kártya egyenlegekre, hogy ha a feltöltést követő második év május 31-ig nem használta... Teljes cikk

Idén a SZÉP-kártya és a készpénz mellett döntött a munkavállalók többsége

Bár a munkáltatók többsége idén is megtartotta az előző évben kínált cafeteria-elemeket, az adóelőnye miatt kiemelt helyzetbe került a... Teljes cikk

Még nem alkalmazkodtak a kkv-k az új cafeteria rendszerhez

Érezhetően csökkent a cafeteriaban gondolkodó vállalkozások aránya. Tavaly év végén már csak 10-ből 5 cég tervezett valamilyen béren kívüli... Teljes cikk