kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Új lehetőség a munkahelyi egészségfejlesztésben: a nordic-walking

A munkahelyi egészségfejlesztés ugyanolyan megtérülő befektetés, mint például a vállalati tréning, amelyre szinte minden cég áldoz. Egy nemzetközi szállítmányozással foglalkozó vállalkozás tulajdonosa úgy döntött, olyan lehetőséget keres, ahol az irodai dolgozók rendszeresen részt tudnak venni mozgásprogramokon, és ellenőrzött keretek között tudják fejleszteni testi és szellemi állóképességüket.

A legtöbben ismerjük és többször részese voltunk a rendszeres testmozgás élményének. Már gyermekkorban megtapasztalhatjuk, milyen hatása van a csoportos testnevelésnek. A rátermettebbek sportkörökben, egyesületekben teljesíthetik ki a választott sportág iránti vonzalmukat, és a mozgás iránti szeretetüket. Van azonban egy közösségi forma, amelynek tagjai közül alig tíz százalék végez rendszeres testmozgást, és orvos-egészségügyi szempontból a legnehezebben elérhetőnek számít: a munkahelyi közösség.

Napjainkban egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy a sikeres szervezet egyik kulcsa a munkatársak karbantartott testi és szellemi erőnléte.
Egy nemzetközi szállítmányozással foglalkozó vállalkozás tulajdonosa úgy döntött, olyan lehetőséget keres, ahol az irodai dolgozók rendszeresen részt tudnak venni mozgásprogramokon, és ellenőrzött keretek között tudják fejleszteni testi és szellemi állóképességüket. Választása egy olyan programra esett, ahol munkatársai heti három alkalommal vettek részt nordic-walkingra foglalkozásokon, személyre szabott és folyamatosan kontrolált keretek között.

Vele és két munkatársával beszélgettünk arról, hogy milyen fejlődésen mentek keresztül a hat hét alatt, és milyen eredményeket tudtak elérni.

Sz: Véleménye szerint miért szükséges a munkahelyi egészségfejlesztés?

János (a vállalkozás tulajdonosa): Az emberek az aktív idejük döntő többségét a munkahelyükön töltik. Nincs idejük a rendszeres testmozgásra, az egészségüket elhanyagolják.

Sz: Ön is rendszeresen sportol?

J: Igen, rendszeresen. Sikerült megvalósítanom egy régi álmomat, a Galga vidékén egy lovardát felépíteni, ahol mindennap tudok hódolni a szenvedélyemnek.

Sz.: Mi győzött meg benneteket arról, hogy elkezdjétek a rendszeres testmozgást?

Gabriella (vezető munkatárs): "Főnöki" indíttatással kezdtük ezt a programot. Kíváncsiság és a dac vezérelt, mivel sokan úgy gondolták, hogy úgy sem tudjuk végigcsinálni az első 6 hetet. Azóta már 6 hónap telt el heti 3 edzéssel.

Móni (vezető munkatárs): A főnökünk kérése volt, hogy ne zárkózzunk el, próbáljuk ki a nordic-walkingot. Én nagyon szkeptikus voltam, de kipróbáltam és megtetszett.

Sz.: Miért éppen a nordic-walking? Mégiscsak szabadtéri sport, nyáron meleg van, télen hideg....

G: Mert ez jött "házhoz". Miután megismertem, eszméletlenül megszerettem. Állandóan autóval járok mindenhová, még a sarki boltba is. Ez első edzésen 7 kilométert mentünk úgy, hogy szinte észre sem vettem. Kitárult a természet. Szinte minden edzésen látunk állatokat, és a táj szépsége leírhatatlan. Nyáron kezdtük a kánikulában, de nehézségek nélkül átvészeltük. Most egy kicsit vastagabban kell öltözködni, de a természet szépségéért megéri. Amikor a havas erdőbe beérünk, arra várunk, hogy a törpikék előlépjenek, annyira varázslatos.

M: Magamtól biztos nem kezdtem volna el soha, de mindenki biztatott, így belevágtam.

Sz: Miben javultatok a program során? Egyáltalán mikor jelentkeztek az első jelek?

G: Ha nem mérnénk időben a távok teljesítését, akkor is tudnám, hogy hétről hétre jobb időt futok. A második héttől az emelkedők már nem voltak olyan meredekek, mint az elején.

M: Jó a korai kelés, amikor még nem zavarnak a telefonok, és kitisztul a fej. Pihentebben , frissebben tudom kezdeni a napot. Az első jelek? Amikor eltelt két hét, és utána is volt erőm felkelni korán, hogy menjek edzésre.

Sz: Pénzkidobás vagy befektetés?

J: Én minden munkatársamra hosszú távon szeretnék számítani. Nekik, nekünk fontos, hogy megbirkózzanak a mindennapi feladatokkal. Sem a stressz, sem az azt kiváltó okok "mennyisége" nem fog csökkenni. A szállítmányozás különösen nagy fegyelmet, kitartást és fokozott "erőnlétet" kíván.

Sz: Mikor és miben látott bármiféle javulást?

J.: Az elejétől kezdődően mind fizikai erőnléti, mind mentális javulást is tapasztaltam. Mindennapi kapcsolatban vagyunk, így a legkisebb eredményt is azonnal észreveszem. Nálunk hölgyek dolgoznak az irodában, és fontos, hogy jól érezzék magukat a bőrükben, a légkör emelkedett legyen, mert ez nemcsak rájuk van pozitív kihatással, hanem a családjukra, vagy akár a velünk kapcsolatban lévő partnerekre is.

Sz: Milyen hosszú távú eredményt lehet elérni élettani területen?

G: Egészségügyi vonatkozásút mindenképpen. Én a fogyás miatt kezdtem el. A centik egy darabig várattak magukra, és még annyi a külső változás, hogy megizmosodtam.

M: Fogyás, kitartás, testtartás!

Sz: A foglalkozásokat instruktor vezeti. Mi az ő szerepe a program során?

G: Minden. Részünk volt olyanban, hogy minden edzésen jelen volt és olyan is hogy hetente csak egyszer segített. Így utólag azt mondom, hogy mindig szükség van az útmutatásra. Kell a lelkesítés, kell a szakértelem, kell a segítség.

M: Nagyon sok. Ha nem ilyen személyiségű lenne, talán nem is csináltam volna végig, és utána sem folytatom. Az ő ösztönzése, "hozzánk állása", az optimizmusa, elfogadó képessége pozitívan hatott ránk.










Sz: Kiknek ajánljátok az ilyen fajta testmozgást?

G: Mindenkinek, de leginkább az irodai dolgozóknak.

M: Mindenkinek, aki irodában dolgozik, vagy monoton munkát végez.

Sz: Az addigi életmódotok megváltozott. Mit szól hozzá a családotok?

G: Csodálnak!

M: A kisfiamnak eleinte nem nagyon tetszett, mert minden reggel én vittem az oviba, és ezeken a napokon az apukája vitte, de a végén már ő mondta, hogy mikor megyek már. A férjem büszke a kitartásomra. Nála a sport meghatározó időtöltés, és így nekem is lett rá alkalmam.

Sz: Mit tanácsoltok azoknak, akik csak ezután fogják elkezdeni?

G: Mindenképpen próbálják ki. Főleg olyanoknak ajánlom, akik sohasem mozogtak. Kiváló az újrakezdéshez is.

M: Nagyon kellemesen fognak csalódni azok, akik ellenérzéssel vannak a rendszeres sport iránt, nagyon kellemesen hat az ember közérzetére. Megerőltetés nélkül végezni egy sport tevékenységet, szabad levegőn, nem rossz!

Sz: Mi az Ön szerepe abban, hogy a kollégái a mai napig rendszeresen járnak a foglalkozásokra?

J: Segítem, ösztönzöm és ha kell, noszogatom a kollégáimat. A megbízott sportszervező céggel napi kapcsolatban vagyok, és tudom, hogy néha nehéz nekiindulni a domboldalnak, a téli időszakban hideg van, van, hogy esik, de ezen változtatni nem tudunk. Változzunk hát mi magunk!

Sz: Mennyivel több vagy kevesebb egy ilyen tematikájú munkahelyi egészségfejlesztés, mint egy "szokásos" fitnesz vagy uszoda bérlet?

G: Ismert a társaság. Nem kell foglalkozni vele, hogy hol lóg ki a háj, hogy milyen ruhában sportolok. Ha nincs kedvem menni, akkor a munkatársak átsegítenek. Sokkal több a törődés, mint egy szokásos edzőteremben.

M: Egy fitnesz vagy uszoda bérlet nagyon jó, de az ottani fejlődést véleményem szerint nehéz hosszú távon mérni. Ezt a mozgásformát jobban a magunkénak érezzük és reméljük, hogy jó példával szolgálunk!

Forrás: www.wellsite.hu










  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok márciustól

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta... Teljes cikk

40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk