kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Új lehetőség a munkahelyi egészségfejlesztésben: a nordic-walking

A munkahelyi egészségfejlesztés ugyanolyan megtérülő befektetés, mint például a vállalati tréning, amelyre szinte minden cég áldoz. Egy nemzetközi szállítmányozással foglalkozó vállalkozás tulajdonosa úgy döntött, olyan lehetőséget keres, ahol az irodai dolgozók rendszeresen részt tudnak venni mozgásprogramokon, és ellenőrzött keretek között tudják fejleszteni testi és szellemi állóképességüket.

A legtöbben ismerjük és többször részese voltunk a rendszeres testmozgás élményének. Már gyermekkorban megtapasztalhatjuk, milyen hatása van a csoportos testnevelésnek. A rátermettebbek sportkörökben, egyesületekben teljesíthetik ki a választott sportág iránti vonzalmukat, és a mozgás iránti szeretetüket. Van azonban egy közösségi forma, amelynek tagjai közül alig tíz százalék végez rendszeres testmozgást, és orvos-egészségügyi szempontból a legnehezebben elérhetőnek számít: a munkahelyi közösség.

Napjainkban egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy a sikeres szervezet egyik kulcsa a munkatársak karbantartott testi és szellemi erőnléte.
Egy nemzetközi szállítmányozással foglalkozó vállalkozás tulajdonosa úgy döntött, olyan lehetőséget keres, ahol az irodai dolgozók rendszeresen részt tudnak venni mozgásprogramokon, és ellenőrzött keretek között tudják fejleszteni testi és szellemi állóképességüket. Választása egy olyan programra esett, ahol munkatársai heti három alkalommal vettek részt nordic-walkingra foglalkozásokon, személyre szabott és folyamatosan kontrolált keretek között.

Vele és két munkatársával beszélgettünk arról, hogy milyen fejlődésen mentek keresztül a hat hét alatt, és milyen eredményeket tudtak elérni.

Sz: Véleménye szerint miért szükséges a munkahelyi egészségfejlesztés?

János (a vállalkozás tulajdonosa): Az emberek az aktív idejük döntő többségét a munkahelyükön töltik. Nincs idejük a rendszeres testmozgásra, az egészségüket elhanyagolják.

Sz: Ön is rendszeresen sportol?

J: Igen, rendszeresen. Sikerült megvalósítanom egy régi álmomat, a Galga vidékén egy lovardát felépíteni, ahol mindennap tudok hódolni a szenvedélyemnek.

Sz.: Mi győzött meg benneteket arról, hogy elkezdjétek a rendszeres testmozgást?

Gabriella (vezető munkatárs): "Főnöki" indíttatással kezdtük ezt a programot. Kíváncsiság és a dac vezérelt, mivel sokan úgy gondolták, hogy úgy sem tudjuk végigcsinálni az első 6 hetet. Azóta már 6 hónap telt el heti 3 edzéssel.

Móni (vezető munkatárs): A főnökünk kérése volt, hogy ne zárkózzunk el, próbáljuk ki a nordic-walkingot. Én nagyon szkeptikus voltam, de kipróbáltam és megtetszett.

Sz.: Miért éppen a nordic-walking? Mégiscsak szabadtéri sport, nyáron meleg van, télen hideg....

G: Mert ez jött "házhoz". Miután megismertem, eszméletlenül megszerettem. Állandóan autóval járok mindenhová, még a sarki boltba is. Ez első edzésen 7 kilométert mentünk úgy, hogy szinte észre sem vettem. Kitárult a természet. Szinte minden edzésen látunk állatokat, és a táj szépsége leírhatatlan. Nyáron kezdtük a kánikulában, de nehézségek nélkül átvészeltük. Most egy kicsit vastagabban kell öltözködni, de a természet szépségéért megéri. Amikor a havas erdőbe beérünk, arra várunk, hogy a törpikék előlépjenek, annyira varázslatos.

M: Magamtól biztos nem kezdtem volna el soha, de mindenki biztatott, így belevágtam.

Sz: Miben javultatok a program során? Egyáltalán mikor jelentkeztek az első jelek?

G: Ha nem mérnénk időben a távok teljesítését, akkor is tudnám, hogy hétről hétre jobb időt futok. A második héttől az emelkedők már nem voltak olyan meredekek, mint az elején.

M: Jó a korai kelés, amikor még nem zavarnak a telefonok, és kitisztul a fej. Pihentebben , frissebben tudom kezdeni a napot. Az első jelek? Amikor eltelt két hét, és utána is volt erőm felkelni korán, hogy menjek edzésre.

Sz: Pénzkidobás vagy befektetés?

J: Én minden munkatársamra hosszú távon szeretnék számítani. Nekik, nekünk fontos, hogy megbirkózzanak a mindennapi feladatokkal. Sem a stressz, sem az azt kiváltó okok "mennyisége" nem fog csökkenni. A szállítmányozás különösen nagy fegyelmet, kitartást és fokozott "erőnlétet" kíván.

Sz: Mikor és miben látott bármiféle javulást?

J.: Az elejétől kezdődően mind fizikai erőnléti, mind mentális javulást is tapasztaltam. Mindennapi kapcsolatban vagyunk, így a legkisebb eredményt is azonnal észreveszem. Nálunk hölgyek dolgoznak az irodában, és fontos, hogy jól érezzék magukat a bőrükben, a légkör emelkedett legyen, mert ez nemcsak rájuk van pozitív kihatással, hanem a családjukra, vagy akár a velünk kapcsolatban lévő partnerekre is.

Sz: Milyen hosszú távú eredményt lehet elérni élettani területen?

G: Egészségügyi vonatkozásút mindenképpen. Én a fogyás miatt kezdtem el. A centik egy darabig várattak magukra, és még annyi a külső változás, hogy megizmosodtam.

M: Fogyás, kitartás, testtartás!

Sz: A foglalkozásokat instruktor vezeti. Mi az ő szerepe a program során?

G: Minden. Részünk volt olyanban, hogy minden edzésen jelen volt és olyan is hogy hetente csak egyszer segített. Így utólag azt mondom, hogy mindig szükség van az útmutatásra. Kell a lelkesítés, kell a szakértelem, kell a segítség.

M: Nagyon sok. Ha nem ilyen személyiségű lenne, talán nem is csináltam volna végig, és utána sem folytatom. Az ő ösztönzése, "hozzánk állása", az optimizmusa, elfogadó képessége pozitívan hatott ránk.


Sz: Kiknek ajánljátok az ilyen fajta testmozgást?

G: Mindenkinek, de leginkább az irodai dolgozóknak.

M: Mindenkinek, aki irodában dolgozik, vagy monoton munkát végez.

Sz: Az addigi életmódotok megváltozott. Mit szól hozzá a családotok?

G: Csodálnak!

M: A kisfiamnak eleinte nem nagyon tetszett, mert minden reggel én vittem az oviba, és ezeken a napokon az apukája vitte, de a végén már ő mondta, hogy mikor megyek már. A férjem büszke a kitartásomra. Nála a sport meghatározó időtöltés, és így nekem is lett rá alkalmam.

Sz: Mit tanácsoltok azoknak, akik csak ezután fogják elkezdeni?

G: Mindenképpen próbálják ki. Főleg olyanoknak ajánlom, akik sohasem mozogtak. Kiváló az újrakezdéshez is.

M: Nagyon kellemesen fognak csalódni azok, akik ellenérzéssel vannak a rendszeres sport iránt, nagyon kellemesen hat az ember közérzetére. Megerőltetés nélkül végezni egy sport tevékenységet, szabad levegőn, nem rossz!

Sz: Mi az Ön szerepe abban, hogy a kollégái a mai napig rendszeresen járnak a foglalkozásokra?

J: Segítem, ösztönzöm és ha kell, noszogatom a kollégáimat. A megbízott sportszervező céggel napi kapcsolatban vagyok, és tudom, hogy néha nehéz nekiindulni a domboldalnak, a téli időszakban hideg van, van, hogy esik, de ezen változtatni nem tudunk. Változzunk hát mi magunk!

Sz: Mennyivel több vagy kevesebb egy ilyen tematikájú munkahelyi egészségfejlesztés, mint egy "szokásos" fitnesz vagy uszoda bérlet?

G: Ismert a társaság. Nem kell foglalkozni vele, hogy hol lóg ki a háj, hogy milyen ruhában sportolok. Ha nincs kedvem menni, akkor a munkatársak átsegítenek. Sokkal több a törődés, mint egy szokásos edzőteremben.

M: Egy fitnesz vagy uszoda bérlet nagyon jó, de az ottani fejlődést véleményem szerint nehéz hosszú távon mérni. Ezt a mozgásformát jobban a magunkénak érezzük és reméljük, hogy jó példával szolgálunk!

Forrás: www.wellsite.hu


  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
23-an haltak meg az akkumulátorgyár-tűzben, köztük 18 vendégmunkás

Tűz ütött ki egy dél-koreai akkumulátorgyárban hétfőn, ami 23 ember halálát okozta, köztük 18 vendégmunkásét, akik közül több Kínából... Teljes cikk

Drasztikusak a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról szóló számadatok

Évente közel 200 milliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak... Teljes cikk

Munkaruha: szabályzat, felelősség, adózás, árak

Sok szó esik manapság a béren kívüli juttatásokról, de vajon a munka- vagy védőruha ide tartozik-e? A compliance-szakértő szerint nem, hiszen ezek... Teljes cikk