kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Újabb emelkedés a foglalkoztatottak számában

6,2 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta. A munkanélküliek száma 281 ezer, ami 38 ezres csökkenést jelent az egy évvel korábbi, október-decemberi időszakhoz képest. 4 millió 259 ezren dolgoznak, 118 ezerrel, 2,8 százalékkal többen mint egy éve, derül ki a KSH friss adataiból. Továbbra is másfél év felett az állás nélkül töltött idő. A versenyszférában foglalkoztatottak száma 58 ezerrel nőtt.

images

2015 egészét tekintve átlagosan 308 ezer volt a munkanélküliek száma, 35 ezerrel kevesebb, mint 2014-ben. A munkanélküliségi ráta 6,8 százalékos értéke 0,9 százalékponttal volt alacsonyabb az előző évinél.

A férfiak körében 5,9 százalékos volt a munkanélküliség, míg a nők között 6,5 százalék az állástalanok aránya. A 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 25 ezerrel, 146 ezerre, a munkanélküli nők száma 13 ezerrel, 135 ezerre csökkent.

A legfiatalabb, vagyis a 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 15,3 százalékra csökkent, de a munkanélküliek közel ötöde, 19 százalék, továbbra is ebből a korcsoportból került ki. A legjobb munkavállalási korúak, a 25-54 évesek munkanélküliségi rátája 5,5 százalék.

Továbbra is másfél év felett az állás nélkül töltött idő

A munkanélküliek közel fele azonban tartósan munkanélkülinek számít, melynek átlagos időtartama több mint 18 hónap.

A foglalkoztatottak számának növekedéséhez az elsődleges munkaerőpiac 58 ezerrel járult hozzá, a közfoglalkoztatottak köre 54 ezerrel bővült, miközben külföldi telephelyen 6 ezerrel dolgoztak többen.

73 ezer fő a munkaerőpiacon jelenlevő gazdaságilag aktív népesség létszámának növekedéséből származik, 38 ezren pedig a munkanélküliek közül jöttek.

4.2 ezer felett a foglalkoztatottak száma

2015-ben a foglalkoztatottak éves átlagos létszáma 4 millió 210 ezer volt, 110 ezerrel haladta meg a 2014. évit. A 15-64 évesek körében 63,9 százalékos volt a foglalkoztatási ráta, 2,1 százalékponttal magasabb az előző évinél. Tavaly október-decemberben a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 64,8 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 62,6 százalékról.

A munkavállalási szempontból legaktívabb 25-54 éves kor közötti népesség 81,1 százaléka foglalkoztatott.

Elemzők szerint

A vártnál kedvezőbb lett a tavaly október-decemberi munkanélküliségi ráta - hívták fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közölt adatait kommentálva a Takarékbank és az Erste makroelemzői, akik szerint tovább csökkenhet a munkanélküliség.


Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. A foglalkoztatottak számának növekedése a gazdaság munkahelyteremtő képességét is tükrözi, az elsődleges munkaerőpiacon 58 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt, ami némi élénkülés az előző háromhavi átlaghoz képest - mutatott rá.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői szerint összességében 2015 egészében is folytatódott a munkaerőpiac feszesebbé válása, hiszen amellett, hogy csökkent a munkanélküliek száma a 15-74-es korosztályban, az aktív munkaerőként számon tartott emberek száma 4,5 millió fölé kapaszkodott, ami azt jelenti, hogy az aktivitási ráta soha nem látott szintre, 60 százalék fölé emelkedett.

Közölték, az idén is folytatódhat a munkanélküliségi ráta csökkenése, az év egészében átlagosan 6,5 százalékra vagy akár enyhén az alá eshet a mutató a tavalyi 6,8 százalékról.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk