Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 5 éve

Újságíró, postás és könyvtáros nem kell a jövőben

images

images

A HR Portal is már írt arról a kutatásról, amely szerint, tíz megkérdezett óvodásból, maximum kettő ad olyan választ a "mi leszel, ha nagy leszel" kérdésre, aminek van realitása. Tudniillik mire a gyerek felnő, az általa választott munka már nem fog létezni, feleslegessé válik. Ráadásul felüknek olyan állása lesz, amit még nem is ismerünk. Az elkövetkezendő néhány évtizedben rengeteg állás szűnik meg, kutatások szerint a ma létező munkahelyek harminc-nyolcvan százaléka erre a sorsa juthat, mert az eddig emberek által végzett folyamatok egyszerűen automatizálhatóakká válnak gépek, programok, robotok segítségével.

Rohit Talwar jövőkutató egyenesen azt állítja, hogy egy gyereknek akár negyven különböző munkahelye lehet, tíz különböző pályán, és akár száz éves koráig dolgozhat. Talwar úgy látja, hogy növekszik a születéskor várható élettartam, de ezzel párhuzamosan a robotizálás és az egyre fejlettebb szoftverek aránya is, és teljesen átalakulnak a munkakörök és foglalkozások.

A munka világát meghatározó trendek a jövőben

A munka világát a globalizáció jócskán befolyásolja, például azzal, hogy minden tudás elérhetővé válik és a cégeknek globálisan kell majd a tehetségekért versenyezniük. A jövő munkahelyére a mobilitás is jócskán kihat majd. „Bárki, bárhonnan elérhető, bárki bárhonnan képes dolgozni és egyre többen akarnak is. Felértékelődik a jövőben az együttműködés vagy kollaboráció szerepe” - emelte ki Kürti Tamás, az AON Hewitt képviseletében. A HR szakember előadásában kifejtette, az egyéni hősök ideje lejárt, közösen, projekt csapatokban végzett munka, network szinten végzett munka válik természetessé. Ezt és a personal branding jelentőségét már most érzékelni lehet, de a jövőben ez még inkább meghatározóvá válik. Egyénileg oldjuk majd meg a tanulást, mivel mindenhez azonnal hozzá tudunk majd jutni. Nagy hangsúlyt kap az interperszonalitás is, vagyis az, mennyire tudunk más kultúrájú emberekkel együtt dolgozni.

Még sokszínűbbé válnak a munkahelyek, mert öt év múlva a dolgozók felét teszik ki majd az Y-generáció tagjai, de az idősebb generáció tagjai sem mennek nyugdíjba. „Teljesen természetessé válik, hogy a nyugdíjasok bedolgoznak projekt alapon, tanácsot adnak, mentorálnak a vállalatoknál” - magyarázta Kürti Tamás. Öt különböző demográfiai csoport dolgozik majd együtt. A sokszínűség együttműködést követel. Kürti Tamás kiemelte: a jövőben elfelejthetjük a munkaköri leírásokat, mert túlságosan rugalmatlanok lesznek és nem fogják lefedni a valóságot.

A jövő munkahelyének nem lesz fix szervezeti struktúrája, mert úgy nem tudná lereagálni a gyors változásokat, mert nem lesz értelme. A munkavállalónak nem lesz képzési terve, magának készíti egy életre szólóan. Hiszen online egyetemeket lehet végezni. Lapos, projekt és network alapú struktúra váltja fel a tradicionális felépítést. Elmosódnak a vállalatok közötti határok, mert együtt kell működniük, összefonódás. Exponenciálisan nő a szabadúszók, projekt alapon csatlakozók aránya. Több vállalatnak bedolgoznak majd a szakemberek a jövőben, ami együtt jár majd azzal is, hogy ezek a cégek esetlegesen versenytársai egymásnak, így az üzleti titoktartásra is megoldást kell majd találni. Ez a jövő egyik kihívása lesz.

A következő szakmák képviselői vannak bajban

Arról is írtunk már, hogy a cloud alapú rendszerek, az algoritmusok képesek helyettesíteni a hús vér munkavállalót. Ez elsősorban az adminisztratív, kevés kreativitással járó munkákra lesz jellemző, de a mappákban, aktákban, sőt, még az excel táblákban vezetett nyilvántartásoknak és rendszereknek is rövidesen teljesen búcsút inthetünk. Ám néhány éven belül nemcsak ezen munkakörökben válhat feleslegessé az emberi kéz.

A jövő dolgozói közé fog tartozni a robot, a szoftver, és az ember is. Robotokat fognak betanítani egy egyszerűbb munkakör elvégzésére.

A vezető nélküli autók, drónok, az idős embereket kiszolgáló, segítő robotok már léteznek és egyre nagyobb szerepet játszanak a jövő munkaerőpiacán. "Ezek jóvoltából számos szakma szűnik meg, iparág alakul át. A drónok megjelenésének például nem örülnek a nemzetközi szállítmányozási cégek, kamionsofőrök, taxisok, a 3D nyomtatás a játékiparban, szállítmányozásban, építőiparban, autóiparban okoz majd gyökeres átalakulást" - magyarázta a szakember. Ezen új technológiákkal néhány év múlva autót, játékot, építőipari elemeket is fogunk tudni nyomtatni és nem az autógyárak fogják tervezni az autókat, hanem különböző online közösségek. A munkáltatóknak, HR-eseknek jó hír, hogy a Big Data révén pedig akár a közösségi oldalakon megosztott tartalom kedveléséből kirajzolódó IQ alapján eldönthetik, megfelel-e az elvárásaiknak a jelölt, avagy sem.

Az előadás szerint felkapottak lesznek a robotvásárlási tanácsadók, távsebész robotok, utazási élménytervezők, vállalati káosz menedzserek, online temetkezési vállalkozók, virtuális szeméttakarítók, testrész tervezők. Ezzel párhuzamosan feleslegessé válik az újságírók, favágók, utaskísérők, postások, könyvtárosok, gyorséttermi szakácsok, adóügyintézők, taxi diszpécserek, földművesek, utazási ügynökök munkája.

Átalakulnak az elvárások is

A technológiai fejlődés a munkavállalók elvárásaira is jócskán kihat majd. Ha például a munkavállaló megszokott például egy bizonyos minőségű, felszereltségű telefont, elvárja majd, hogy a munkahelyén is legalább egy olyan szintűt biztosítsanak neki.

Nagyon fontos több szempontból is a jövő munkavállalójának a rugalmasság. Amely többek között a távmunkával valósítható meg. A rugalmasság alatt azonban nem csak ez érhető. A jövő munkahelyén természetes lesz a rugalmas munkaidő, projekt alapú munka, homing from work, vagyis az otthonról végzett munka, a kiszervezés, a szabadúszói lét. Már nem a masszázzsal, a jógával, sporttal lehet majd motiválni a dolgozókat, hanem szabadság biztosításával.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hét százalékra nőhet a munkanélküliség Magyarországon

Csak idő kérdése, és 7 százalékra nőhet a munkanélküliségi ráta Magyarországon az Erste szakértői szerint. Teljes cikk

Adatbázis készül a betöltetlen állami állásokról

Felmérik az állami vállalatok munkaerőigényét, ugyanis miközben az országon leépítési hullám söpör végig, számos közszolgáltatónál... Teljes cikk

Indul a munkahelyvédelem az agráriumban és az élelmiszeriparban is

Júniustól 3 ütemben igényelhetnek egyszerűen és gyorsan összesen 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást az élelmiszeripar, a... Teljes cikk