Mészáros Etelka
Megjelent: 6 éve

Személyi webmenedzser és nosztalgista - ezek a jövő munkahelyei

Az angliai kutatás szerint ilyen munkaerőkre lesz szükség a jövőben

Személyi webmenedzser

A kutatás szerint egy személyi webmenedzser személyesen követi a kliensek online munkáját, gondoskodik arról, hogy ne kapjanak zavaró e-maileket, spameket, megvédi az ügyfél magánlevelezését a kéretlen információktól. A képességeit, képzettségét tekintve egy hekker, egy PR-asszisztens, egy biztonsági szakértő, és egy tanácsadó szakértelmével kell rendelkeznie, aki fontos partnere lesz az online ügymenetet folytató ügyfeleknek. Nagyon jó technológiai ismeretekkel kell rendelkeznie, különösképpen digitális téren, megbízhatónak, jó hírnévvel kell rendelkeznie, hiszen a kliensek eredményessége nagymértékben tőle függ. Különbséget kell tennie a jó és rossz között és erős kapcsolatépítési képességgel kell bírnia.

Nosztalgista

Egy nosztalgistának értenie kell a nyugdíjas emberek lelkivilágához, fő feladata, hogy újraépítse a memóriájukat. A kutatók azt javasolják, hogy hozzanak létre egy tipikus nyugdíjas falut, ahol az idősek újraélhetik azokat az éveiket, amikor boldogok voltak. A nosztalgikus megvizsgálja, hogy mit kedveltek a múltban, újraépíti a kedvenc helyüket, akár egy 1970-es évekbeli kis lakást vagy az 1980-as évekbeli egyetemi kollégiumot. Az idősek lassan felismerhetik, hogy nem szükséges haladniuk a technikai újdonságokkal, a sok, számukra nehezen követhető változással. Kontrollálni tudják majd az életmódjukat, és a legboldogabb éveik szerint élhetik az életüket. A nosztalgista ilyen környezet kialakításában lesz a segítségükre. Az idősek majd ebben, a szakember által megtervezett környezetben élhetik újra a boldog napjaikat. Milyen szaktudásra lesz szükség? A nosztalgikusnak terapeutának, belsőépítésznek és történésznek is kell lennie egy személyben.

Könyvtáros

A könyvtárosok fontos szerepet töltenek majd be a jövőben. Az internet elérések szaporodásával többnek kell lenniük egy adatfeldolgozónál. Be kell épülniük az őket övező környezetbe, kulturális események gazdájává kell válniuk, csoport találkozókat szervezniük. 2030-ban a könyvtárakhoz múzeumok, színházak, parkok és iskolák kapcsolódnak. A szakembereknek összhangba kell hozniuk ezeket az intézményeket, és ezt megfelelően kommunikálni. Szakmai elvárás lesz az informatikai rendszerek tervezése, adat virtualizáció, kutatás, kommunikáció. Mindennek ellenére a könyvtárak megtartják az eredeti funkciójukat is. Szaktudásukat tekintve otthon kell lenniük a könyvtár tudományban, HR és szociológiai tudományban, jogi, politikai, történelmi vagy antropológiai ismerettel kell rendelkezniük és otthon kell lenniük az üzleti életben. (Részlet a Fast Future Co. kutatásaiból, London, UK)

A jövő kutatói más és más megközelítésekben próbálják prognosztizálni a jövőt. Van, aki azt vallja, hogy a kreatív munkakörök száma fog növekedni, más kutatók az első és második gépkorszak magyarázásával igazolják elképzeléseiket a jövőre vonatkozóan.

Háttérbe szoruló munkakörök

Arató Márkot, az SAP Hungary Kft. kommunikációs vezetőjét arról kérdetük, hogy véleménye szerint milyen lesz 2020-ban az SAP.

"Jelenleg az SAP fejlesztései azon területeket fedik le, ahol az üzleti informatika értéket tud adni. A fejlesztésekre az SAP két irányból tekint. Az egyiknél a meglévő megoldásokat teszik még jobbá, másik oldalról olyan koncepciókat mutatnak be, hoznak létre, melyek eddig nem léteztek, és további hatékonyságnövelést, egyszerűsítést adnak a szervezeteknek. Ilyen akár az okos szemüveg, a virtuális valóság implementálása a mindennapi vállalati, vagy éppen betegellátási munkába. A korábbi K+F projektek már eddig is számos, a mindennapi élethez kapcsolódó területen mutatták meg, milyen előnyöket jelent a valós idejűség lehetővé válása. Néhány példa ezek közül: DNS analízis, rákkutatás, közösségi médiaelemzés." - mondta a kommunikációs vezető.

Az SAP az elmúlt években több olyan területen is jelentős, vagy piacvezető szerepet ért el, melyek túlmutatnak a vállalatirányítási rendszeren. Ilyen például az adatbázis, az analitika, a mobilitás, vagy akár a felhő területei. Árbevételének 14 százalékát költi kutatás-fejlesztésre a vállalat, melynek egy része Magyarországon történik, és ez jelentős eredmények produkálására teszi képessé 2020-ra is.

Arató Márk szerint a munkaidő szempontjából jelenleg és a jövőben sem azt várják el a fejlesztőktől, hogy az irodában dolgozzanak, vagy szigorú keretek között működjenek. Olyan munkát, csapateredményt várnak el, melyek abban segítik az ügyfeleket, hogy egyszerűbben, nagyobb hatékonyság mellett vezessék vállalatukat. A kötetlen munkaidő sokak számára érték, és ez így lesz a jövőben is.

"A világban jelentős változások játszódnak le - mint a negyedik ipari forradalom kibontakozása- és e változásoknak azok lesznek a győztesei, akik e folyamatok élére képesek állni. Az innovációt, egyszerűsítést segítő szoftvermérnökökre 50 év múlva is nagy szükség lesz. Azok a munkakörök azonban háttérbe fognak szorulni, melyek végeredményben nem járulnak hozzá az ügyfelek, és így a vállalat sikeréhez. A technológia már most áthatja az élet minden területét, és ez tovább fog erősödni. A változásokra, legyen az demográfiai, vagy más típusú, fel lehet készülni a megfelelő előrelátás, a megvalósítást segítő technológia segítségével, és hatékonyabbá lehet tenni például a városok üzemeltetését. Miért fontos az utóbbi? Ha így folytatódnak a jelenlegi demográfiai változások, annyi városlakó lesz, melynek következményei miatt át kell gondolni számos megközelítést. Csupán néhány ezek közül: biztonság, szemétszállítás, áramfelhasználás, hibabejelentés-kezelés." - mondta Arató Márk.

A kommunikációs vezető úgy véli tudásalapú, technológia segítette társadalomban a komplex jellegű, folyamatosan megújuló tudásra lesz szükség, melynek megszerzése egyre könnyebbé válik például az MOOC (massive open online course) képzések, a felhő technológia további terjedése miatt.

A munkaidő nem lesz releváns

Szende Csaba, a Vodafone HR SSC vezetője szerint a HR-világot is foglalkoztatja, hogy milyen képességekre lesz szükség a jövőben. Úgy véli, hogy a technológiai fejlődés az ember és gép kapcsolatára különösen erős hatással lesz, akárcsak arra, hogy milyen készségekre és képességekre lesz szükség.

A high-tech video és audio megoldások már most is a mindennapok része, a munkahelyen és azon kívül is. A technológia fejlődésével a gépek és emberek közötti tanulás még inkább része lesz az életnek. Itt arra gondol, hogy a gépek "tanuló szervezetként elsajátítanak" bizonyos emberi "szokásokat," és ennek alapján segítik majd a munkákat. A kommunikáció pedig nemcsak ember és gép között létezik majd, hanem gép és gép között is. Erre már ma is számtalan fejlesztés koncentrál.

"Az emberi kapcsolatok a munkahelyi környezetben, időben és térben is kitágulnak - új és nem várt módokon -, ami az oktatásban és a napi munkavégzésben is hatalmas előrelépés lesz. Olyan készségekre lesz szüksége a jövő munkavállalóinak, amelyeket a fenti technológiai fejlődésen alapuló munkakörökben, egy globálisan átszőtt, multikulturális környezetben működő, újfajta szervezeti struktúrában tudnak majd hasznosítani. Néhány ilyen példa: alkotó-, analitikus gondolkodás, szociális intelligencia, multikulturális kompetencia, virtuális kollaboráció, egyebek." - mondta a HR-vezető.

Kiemeli a "felhő/cloud" megoldások alakulását - ahol tárolni lehet szinte minden információt, és ez hozzáférhető bárki számára, bármikor és bárhol - már ma is léteznek olyan cégek, akik a munkaerőt is ezen technológián keresztül foglalkoztatják és ebben látja a jövőt. A munkaidő nem lesz releváns, hanem egy teljesítményalapú és eredményorientált foglalkoztatást tart racionálisnak, melyben a virtuális koordináció elsődleges szerepet kap. Tehát a flexibilis munkaidőt, és az úgynevezett atipikus foglalkoztatásnak a különböző kombinációit tartja a legkézenfekvőbbnek.

Véleménye szerint a szabadidő felhasználása rugalmasabb lesz, mint napjainkban. A már említett technológiai változások mellett a társadalom és a fogyasztás átalakulása, a klímaváltozás, az egészségügy fejlődése mind-mind hatással lesznek az emberekre.

Ez pedig a globalizáció egy újabb lépcsője, amely a HR-szakmában is elvárásként kezeli majd az analitikus gondolkodást és a rendszemléletet. Az ember mellett már ott lesznek a könnyen megtanulható és kezelhető gépek, rendszerek, amelyek a munkájukat fogják segíteni. A mai gyermekeknek a táblagépek, az okos telefonok, az internet már mind-mind adott és a szocializációjuk része.

A HR-eseknek már ma is globális gondolkodásra és lokális kivitelezésére van szüksége, egy igen gyorsan fejlődő környezetben. A változás és annak kezelése így már most is kulcskompetencia, és a jövőben egyre inkább az lesz.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Majdnem 13 százalékkal nő idén a rezsióradíj az építőiparban

A minimális építőipari rezsióradíjat 2020-ban óránként 4165 forintban határozták meg a 2019-ben elért óránkénti 3696 forintot követően -... Teljes cikk

Minden századik foglalkoztatott fodrász vagy kozmetikus

Magyarországon az összes foglalkoztatott csaknem egy százaléka, több mint 43 ezer ember dolgozik fodrászként, kozmetikusként az Eurostat szerint. Az... Teljes cikk

A rendezvényiparban dolgozók a járvány után sem lélegezhetnek fel

A koronavírus-járvány talán a rendezvényiparban okozta a legnagyobb károkat. A legrosszabb helyzetben a rendezvényszervező ügynökségek munkatársai... Teljes cikk