kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 3 éve

Úton a jövő mobilitása felé

A Budapest Business Journal 2019-es iparági listája szerint az ALD Automotive 27,1 milliárd forintos árbevételével a hazai lízing- és flottakezelési piac meghatározó vállalata. Olena Tymofiyiva ügyvezetővel arról beszélgettünk, hogy milyen új ügyféligények jelentek meg és milyen átalakuláson megy keresztül a flottakezelés.

ALD Automotive-
images

Az ALD Automotive Európa és a világ egyik vezető lízing- és flottakezelő szolgáltatója és a Societé Générale cégcsoport leányvállalata. Magyarországon 2002-ben alakult és napjainkra már több mint 13 000 gépkocsit üzemeltet és 102 alkalmazottat foglalkoztat.

Milyen hatással volt az elmúlt időszak a tavalyi év eredményeire?
- A járványhelyzet miatt 2020 nagyon szokatlan és sok szempontból kihívásokkal teli időszak volt. A cégeknek, így nekünk is nagyon gyorsan kellett alkalmazkodnunk az új helyzethez. Az új norma megkövetelte a személyes találkozók, üzleti utazások korlátozását, mindemellett biztosítanunk kellett Ügyfeleinket arról, hogy kereskedelmi csapatunk továbbra is a rendelkezésükre áll. Meggyőződésünk, hogy megtettünk mindent az üzletfolytonosság és munkatársaink egészsége védelmében is.

Ennek köszönhetően 2020-ban a változó piaci környezetben, nehezített körülmények között is rendkívül jól teljesítettünk. Pénzügyi eredményeink sokkal kedvezőbben alakultak, mint azt 2020 márciusában előrevetítettük. Azt gondolom, hogy erre mindannyian büszkék lehetünk!

Ugyanakkor alapvető fontosságú az is, hogy az ALD Automotive pozitívan járuljon hozzá a társadalmunkhoz, és aktív szerepet játsszon közösségünkben az állampolgári elkötelezettség, jótékonysági vagy szolidaritási kezdeményezések révén.

A számos példa közül kiemelném azt, amikor a koronavírus elleni küzdelemben a frontvonalon szolgálatot teljesítő kórházaknak és az ott dolgozóknak segítettünk. Ennek keretében 2020 áprilisától a Dél-pesti Centrumkórház részére 9, illetve később a budapesti Országos Mentőszolgálat (OMSZ) számára 3 járművet bocsátottunk ingyenesen rendelkezésre, összesen tizenhárom hónapon át, ezzel támogatva az egészségügyi dolgozókat a létfontosságú orvosi ellátmányok szállításában.

Mindeközben milyen új ügyféligények merültek fel?
- A Covid-19 válság kapcsán jelentkező új típusú igényekre gyorsan és hatékonyan kellett válaszolni.
Ilyen például a rugalmas mobilitás, amely azt jelenti, hogy a megfelelő megoldást a megfelelő időben és megfelelő áron kínáljuk ügyfeleinknek. Ezen igények mentén hoztuk létre az ALD Flex-t, amely egy egyszerűen használható, költséghatékony és rugalmas bérleti megoldás. Kiváló minőségű járművek széles skálája rövid időn belül rendelkezésre áll és a használó bármikor visszaadhatja őket, idő előtti felmondási díj nélkül.

A gépjárműpiaci kínálat, a vonatkozó rendelkezések és a technológia folyamatos változásának nyomonkövetése illetve ezek alapján a flottabeszerzéssel kapcsolatos, kellően megalapozott és a cég igényeit is kiszolgáló üzleti döntések meghozatala hatalmas befektetett energiát igényel ügyfeleinktől. Az ALD Automotive sok év tapasztalatával, személyre szabott flottatanácsadással segít az ügyfél szükségleteinek leginkább megfelelő flotta és a kapcsolódó mobilitási megoldások kialakításában.

 

Támogatjuk ügyfeleinket, járműparkjuk károsanyag-kibocsátásának jelentős csökkentésében is, ezzel mérsékelhetik a klímaváltozásra gyakorolt negatív hatásukat és javíthatják a levegő minőségét. A környezetet kevésbé terhelő hajtáslánc-technológiák alkalmazása tekintetében nincs egyetlen, mindenki számára egyaránt optimális megoldás, ugyanakkor az eltolódás az elektromos járművek felé egyre inkább felgyorsul.

Harmadik tényezőként a vezetési biztonságot említeném, amely üzleti tevékenységünk középpontjában áll. Vezetéstechnikai gyakorlati tréningeken és online kurzusokon is oktatjuk a biztonságos és környezetbarát vezetést, a balesetmegelőzést és az elektromos járművek megfelelő használatát. Ezek a képzések már eddig is hozzájárultak a baleseti arányok jelentős csökkenéséhez (az okozott balesetek száma megfeleződött), valamint az üzemanyag -fogyasztás mérsékléséhez is (mintegy 15%-kal).

A sikeres flottakezeléshez számos tényezőnek szükséges szimultán megvalósulnia. Telematika alkalmazásával különböző, a gépjármű használatával összefüggő információ válik elérhetővé a flottamenedzser számára. Az adat azonban önmagában semmit nem ér addig, amíg az nem nyújt kézzelfogható üzleti értéket. Az eszközből érkező adatok elemzésével a gépjármű használatból adódó kockázat és üzemeltetési költségek csökkenthetők és egy hatékonyabb flottakontrol valósítható meg. Az ALD ProFleet egy olyan valós idejű megoldás gépjárművekre, amely a vállalati és kereskedelmi flottakezelők számára nagyobb betekintést ad a flotta napi működésébe, és hosszabb távú stratégiák alapjául szolgál - a flotta méretétől függetlenül.

Úgy gondolom, hogy a következő tíz év a “vállalati kultúra mindenekelőtt” előretörését is hozza. A vállalatok számára az alkalmazottak elkötelezettsége ma már nyilvánvaló üzleti cél. A kellően erős alapokat nélkülöző vállalati kultúra a tehetséges és a legjobban teljesítő munkavállalók elveszítését eredményezheti hosszútávon.

 

- Ezek után melyek az ágazat előtt álló fő kihívások?
2021 első félévét a félvezetők ellátásának növekvő hiánya befolyásolja, amely korlátozza az új autók gyártási kapacitását. A globális kereslet növekedésével a mikrochip-hiány késéseket okoz az új autók szállításában, többek között az ALD-nél is. Ebben az összefüggésben vállalatunk továbbra is hatékony támogatást nyújt ügyfeleinek azzal, hogy a szerződés időtartamának meghosszabbítását javasolja átmeneti megoldásként, amíg az új autó megérkezik.

Céges autók helyett mobilitás biztosítása, avagy Mobility as a Service (MaaS - ez a különböző közlekedési szolgáltatások integrálása egyetlen termékbe, a felmerülő igények szerint - a szerk.). Az új trendek, előírások és technológiák megjelenése által gyorsan fejlődő mobilitási ágazat kiszolgálásához új megközelítés szükséges a flottaszolgáltatók részéről. A fogyasztók egyre többféle, rugalmas mobilitási lehetőséget várnak el és szeretnének hatással lenni mobilitási költségeik alakulására is. A növekvő elvárások és igények a flottakezelést is rugalmasabbá teszik. Kevesebb saját tulajdonban levő járművel a flottamenedzserek érdeklődése megnő majd az agilis, adaptív, hatékony és fenntartható közlekedési formák iránt, mint például a fuvarmegosztás vagy a telekocsi-közösségek. Az ALD Automotive stratégiája az innováció, a kísérletezés és a partnerség kialakítása a mobilitási ökoszisztéma kulcsfontosságú szereplőivel. A cél az, hogy hozzájáruljunk a MaaS-szolgáltatások teljes körű kiépítéséhez Európában és azon túl is. Ezt úgy érhetjük el, hogy a közlekedési szolgáltatások különböző formáit - tömegközlekedés, fuvarmegosztás, autó- vagy kerékpármegosztás, taxi vagy autókölcsönzés/-bérlés, illetve a különböző lehetőségek kombinációját - egyetlen, igény szerint elérhető mobilitási szolgáltatásba és egy fizetési csatornába integráljuk.

Már létező és a jövőben egyre inkább hangsúlyosabbá váló kihívás a klímaválság és az alkalmazkodás új üzemanyag- és járműtípusokhoz, technológiákhoz. Az új technológiák, szolgáltatások és a valós idejű adatszinkronizálás együttese át fogja alakítani az ágazatot, ami új készségeket igényel majd, valamint új iparági szereplőket és üzleti modelleket hoz létre. A flottaágazat 2040-re szinte a felismerhetetlenségig átalakulhat. Gyakorlatilag minden kisebb jármű valószínűleg elektromos lesz. A nagy távolságra történő szállítmányozás átáll a megújuló és alacsony kibocsátású üzemanyagokra. Sok jármű önvezető lesz, a rutinszerű karbantartás szoftveres letöltéssel és mesterséges intelligenciával történik majd. Láthatunk majd "jármű nélküli" flottákat is, amelyekben a vállalatok a fuvarmegosztó alkalmazások logisztikai megfelelőjét használják majd a független járművek hálózatának kezelésére, hogy megoszthassák a rakományokat, igény szerint irányítsák a szállításokat, ezzel egyidejűleg pedig kiválthatják a saját tulajdonú járművek befektetési és üzemeltetési költségeit.

 

A mobilitás világa tehát jelentős átalakulásokon megy keresztül, amelyek átformálják az iparágunkat. Move 2025 fejlesztési tervünk egyértelműen a jövő fókuszában, az arra való stratégiai felkészülés jegyében született. Biztosak vagyunk abban, hogy jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy a következő 5 évben továbbra is jelentősen növekedjünk; a kihívások sikeres kezelésével illetve célkitűzéseink megvalósításával kézzelfogható értékeket teremtsünk minden partnerünk számára.

A legnagyobb flottakezelő cégek a Budapest Business Journal iparági listáján:

Rangsor Cég neve Teljes nettó árbevétel 2019-ben (M Ft)
1. LeasePlan Hungária Zrt.28,629 (M Ft.)
2. ALD Automotive Magyarország Kft.27,103 (M Ft.)
3. Arval Magyarország Járműparkkezelő Kft.10,77 (M Ft.)
4. Business Lease Hungary Kft.7,005 (M Ft.)
5. Nelson Flottalízing Kft.3,615 (M Ft.)
6. EuroFleet Gépjármű Flottakezelő Zrt.3,455 (M Ft.)
7. Schiller Flotta Kft.2,303 (M Ft.)
8. Gas-Car Kft.1,286 (M Ft.)
9. ANDREW'S Leasing & Fleet Kft.1,196 (M Ft.)
10. Autóflotta Kft.934 (M Ft.)
11. Max-Rent Flotta Kft.202 (M Ft.)
12. MAX-RENT Kft.29 (M Ft.)

(támogatott tartalom)

A nyitóképen Olena Tymofiyiva, az ALD Automotive magyarországi ügyvezetője

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Melyek a legnagyobb flottakezelők?

Tavaly májusban érkezett a hír, hogy a piac második helyezettje - az ALD Automotive - felvásárolta a piacvezető Leaseplant. A Budapest Business Journal... Teljes cikk

Itt a legnagyobb diákmunka-közvetítők listája

Nem igazán van változás a legnagyobb iskolaszövetkezetek rangsorában. Továbbra is a Meló-Diák az első, a Prodiák és a Fürge Diák, ahogy tavaly is,... Teljes cikk

Három cég a milliárdos bevételi sávban - változatlan a sorrend az élen a kiszervezett HR és bérszámfejtési szolgáltatásokkal foglalkozó legnagyobb cégek körében

Ismét első helyen a NEXON, magasan vezeti a Budapest Business Journal (BBJ) HR Outsourcing és bérszámfejtő cégekkel foglalkozó listáját.... Teljes cikk