kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Varga Mihály a foglalkoztatási bürokrácia csökkentésével adna új lendületet a gazdaságnak

Az adóterhek mérséklése mellett a foglalkoztatási adminisztráció csökkentésével is támogatni kell a gazdasági újrakezdést - jelentette ki a pénzügyminiszter a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülését követő sajtótájékoztatón.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy az adóbürokráciához hasonlóan a foglalkoztatáshoz kapcsolódó bürokrácia is jelentős teher a vállalkozások számára. A könnyítést a tárcavezető szerint az adatok hatékonyabb felhasználása tenné lehetővé.

A vállalkozások működését megkönnyítő intézkedések közül a miniszter kiemelte egyebek között, hogy az áfa-bevallást jövőre az adóhatóság készíti el, és már működik az online számlázási rendszer.

A szociális hozzájárulási adó csökkentése a Pénzügyminisztérium (PM) számításai szerint 160 milliárd forintot hagy a munkáltatóknál. A kisadózó vállalkozások tételes adójának átmeneti elengedése, az időszakos járulékmentesség százezres nagyságrendben segítette a vállalkozók túlélését és a munkahelyek megtartását - tette hozzá. Összegzése szerint a kormány 2010 óta 20 közterhet szüntetett meg.

Varga Mihály közölte, hogy a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs alakuló ülését követően elkészültek a vállalkozói érdekképviseletek és a testület munkájában részt vevő állami szervezetek szakmai javaslatai. A cél továbbra is a gazdaság gyors és hatékony újraindítása - mondta a miniszter.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a változásokat méltatva versenyképességi tényezőnek nevezte az alacsony bürokratikus terheket.

A jól működő adóigazgatás megkönnyíti a gazdasági szereplők életét, a felmérések szerint az elmúlt évek változásait a Magyarországon működő cégek üdvözlik - fogalmazott Parragh László.

Az MKIK elnöke ugyanakkor lát még lehetőséget a terhek további csökkentésére, és a pénzügyminiszterrel egyetértve javasolta például, hogy az állam ne kérjen a vállalkozásoktól olyan adatokat, amelyekkel maga is rendelkezik.

A csütörtöki ülésen a bürokratikus és adózási terhek mellett az idegenforgalom helyzetét is tárgyalta a testület. A megbeszélést ismertetve a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója elmondta, mára a vidéki Magyarországon, a tavalyi év azonos időszakához hasonló számban látunk magyar turistákat, sőt egyes településeken a tavalyi évhez képest a magyarok költése akár 30 százalékkal magasabb is.

Guller Zoltán a kormány gyors intézkedéseinek tulajdonítja a fellendülést, és úgy látja, hogy mostantól már nem költségvetési támogatásokkal, hanem jogszabály-változtatásokkal kell az idegenforgalmat és a vendéglátást támogatni.

A folyamat egyértelmű, napról napra nő a vendégek és a vendégéjszakák száma, és emelkedik az turisták által elköltött összeg - tette hozzá.

Az MTÜ vezetője üdvözölte, hogy a légi forgalom is kezd helyreállni, ezért arra számít, hogy augusztusra a tavalyi 80 százalékára emelkedhet a repülővel érkező vendégek száma Magyarországon.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Vajon megtaláljuk az egyensúlyt az ember és az AI között? - avagy az AI emberi arca

Vajon mit tartogat 2024-ben a mesterséges intelligencia? 2023-ban minden eseményen téma volt az AI és ember kapcsolata, hatása egymásra. HR szempontból... Teljes cikk

Az üzleti hallgatók készen állnak a mesterséges intelligencia munkahelyi használatára

A brit gazdasági szakos hallgatók szerint az ügyfélszolgálati munkakörökre lesz a legnagyobb hatással a mesterséges intelligencia - derül ki egy... Teljes cikk

Iskolapadba ültetheti a vezetőket a mesterséges intelligencia forradalma

A generatív mesterséges intelligencia forradalmasítja a bankvilágot és új lehetőségek sokasága nyílik meg a pénzintézetek és ügyfeleik előtt.... Teljes cikk