kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Végeztek az Interim Menedzser Akadémia hallgatói

A napokban vehették át Hollandiában oklevelüket a régió első prémium kategóriájú interimmenedzser-képzésének végzős hallgatói. A képzés - melynek szakmai támogatója a Hammel & Hochreiter - angol és magyar nyelven zajlott, tartalmában és logikájában többéves hazai és nemzetközi interim szolgáltatói tapasztalatra épült és rendkívül gyakorlatias volt.

Az Interim Menedzser Akadémia és a holland Nyenrode Business Universiteit együttműködésével életre hívott képzési programban a képzés limitált létszámmal indult, így csak a legalkalmasabb, legrátermettebb jelentkezők csatlakozhattak a hallgatói elithez. A képzés színvonalára és minőségére − az impozáns oktatói karon túl - az volt a garancia, hogy a végzősök Hollandia egyetlen magánegyeteme, az üzleti világban elismert Nyenrode Business Universiteit oklevelét vehették át.

Az oktatói gárdából négyen osztották meg tapasztalataikat a Napi Gazdasággal: Bárdos András televíziós, kommunikációs szakértő; Kolossváry Judit tréner, master coach; üzletietika-szakértő; Mérő László matematikus, intelligenciakutató; Szvetelszky Zsuzsanna pletykakutató, szociálpszichológus.

- Miben különbözik a többitől egy ilyen képzés?

Bárdos András
Bárdos András: Meglehetősen speciális munkát végeznek ezek a menedzserek, speciális a képzésük is. Jómagam történetmesélést tanítottam nekik, amely az ő esetükben igen kényes kérdés. Egy céget, egyáltalán, bármilyen közösséget, csak közös történet tarthat össze. Ha van közös történet, könnyű közös célt megszabni, ha nincs, nehezebb - vagy lehetetlen. De egy interim mindig valaminek a közepébe csöppen, és ott is hagyja, ahogy a feladatot elvégezte. Mégis értenie kell a narratívát, és saját történetével kiegészíteni. Különben nem hisznek neki, nem hisznek benne.

Kolossváry Judit
Kolossváry Judit: A képzésen magasra kell tenni a mércét. Az én témaköröm az üzleti etika volt. A hangsúlyt a "single point accountability"-re helyeztük, és megállapítottuk, hogy az ország egyre romló korrupciós helyzetéért valamennyien felelősek vagyunk: üzleti döntéseink és mindennapi cselekedeteink híven tükrözik etikai szilárdságunk vagy gyengeségünk szintjét. E szintet a gazdasági élet minden szereplője napi szinten maga alakítja. Ha a vezető etikai szintje szilárd, a kevésbé szilárd vezetettek is ehhez fognak igazodni és fordítva: laza erkölcsű vezető szilárd erkölcsű vezetettjei is könnyebben elbotlanak.

Mérő László
Mérő László: Ez a képzés tapasztalt szakembereknek, vezetőknek szólt, akiknek jól megalapozott elméleti és gyakorlati tudásuk van, de szakmaváltásban gondolkodnak, interim menedzserként szeretnék hasznosítani tapasztalataikat, és ehhez rászánnak egy félévet arra, hogy tudásukat frissítsék, a legnagyobb üzleti gondolkodók legújabb gondolataival. Nem lapdolgokat akarnak megtanulni, azokat már régen tudják, és nem is konkrét módszerekre kíváncsiak, mert azokra rájönnek maguk is, hanem a legfrissebb gondolatokra.

Szvetelszky Zsuzsanna
Szvetelszky Zsuzsanna: Az interimnek kihívás például az interim helyzet időben határos jellegéből fakadó intenzitás. A néhány hónapos megbízások olyan helyzetekről szólnak, ahol a klasszikus felső vezetői tudást az átlagosnál gyorsabb és komplexebb módon kell mozgósítani. Ha egy nagyvállalatnak kritikus szituációban interim menedzsmentre van szüksége, akkor a meglévő szakmai és vezetői tapasztalatokat a hétköznapinál nagyobb mélységben és összetettebb módon kell alkalmazni. E mozgósítást és az alkalmazást támogatja a képzés összetétele és jellege. Az interkulturális kommunikáció tantárgya például nem egy vagy több adott kultúrát mutat be, hanem arra készít fel, hogy akár több kultúra találkozásakor is - például ha egy francia tulajdonú cégben svájci és belga felső vezetők is vannak, mondjuk az ország délkeleti részében - minél jobban optimalizálható legyen a döntéshozatal.

− Milyen jó vagy rossz tapasztalatokat szerzett a kurzus folyamán?

Bárdos András: Nem tudok rossz tapasztalatokról beszámolni. A menedzserek általában nagy gondot fordítanak arra, hogy jó döntések szülessenek, és hogy azokat a döntéseket tűzön-vízen át végrehajtsák a beosztottak. De vezetni nem ennyi. Téved, aki azt hiszi. Közösség akkor alakul, ha van közös cél, amelyben mindenki hisz.

Kolossváry Judit: Interim menedzserként etikai szempontból óriási a felelősségünk: egy átmeneti időszakra kerülünk döntési pozícióba, megismerjük a cég stratégiáját, taktikáját, fő üzleti partnereit, üzleti titkait, belelátunk a könyvekbe. Szakmai kötelességünk felfedni a szabálytalanságokat és felelősen eljárnunk akkor is, ha ez belső konfliktusokat okoz, rövid távú érdekeket sért. Ugyanakkor tiszteletben kell tartanunk a cég érdekeit, meg kell felelnünk a titoktartási kötelezettségnek, védenünk kell a cég szellemi értékeit, jó üzleti hírnevét. Kizárólag akkor fogadhatunk el interim megbízást, ha kellőképp tájékozódunk és felelősen felmérjük: szakmailag, erkölcsileg és emberileg képesek vagyunk-e az elvárásoknak megfelelően teljesíteni. Magyarországon ez viszonylag új szakma. Fontos a közvetítő szerepe is, az etikai normák könnyen sérülhetnek minden oldalról.

Szvetelszky Zsuzsanna: Egy felső vezető az évek során olyan jellegű problémákkal találkozik, melyek megoldása különleges képességeket követel. Számomra mind az interkulturális kommunikáció, mind a szervezeti narratívák tanításának esetében örömet okozott, hogy az ilyen helyzetekhez szokott, a stratégiai gondolkodásban edzett hallgatók milyen nyitottsággal fordultak a tananyag felé és rugalmasan vitatták meg az alkalmazás kérdéseit. Meglepett annak a sebessége, ahogy egy interim hallgató például a corporate storytelling elméletét képes és kész is azonnal átültetni a gyakorlatba. Mivel mindenki más tapasztalatokkal szállt be a tananyag elsajátításába,a számos eltérő háttér az anyag sokszínű, ezért életszerű feldolgozását is biztosította.

- Az Interim Menedzser Akadémia a régió első prémium kategóriájú interimmenedzser-képzése. Felnőttek a feladathoz a hallgatók is?

Bárdos András: Igen. A hallgatók valóban okosak, nagy a tapasztalatuk, pénzben mérik a másodpercet, egyetlen pillanatra sem veszítheted el őket. Ez egy előadónak stressz, ugyanakkor rendkívüli élmény. Szeretem a visszajelzést, hát ők adtak.

Kolossváry Judit: Az akadémia a prémium kategóriához méltó hallgatói kört állított ki. Együttműködésünk örömteli volt és nyomot hagyott. A képzés során megfogalmazott üzenetünk: Úgy és olyan döntéseket hozz és vigyél végbe, ahogy és amilyeneket önmagadnak kívánsz. Úgy vezesd az embereidet, ahogy szeretnéd, hogy téged vezessenek. Interimként nemcsak termék, hanem az igazi megoldás vagy.

Mérő László: Nem kellett, eleve úgy jöttek, hogy fel voltak nőve hozzá. Tudták, mit akarnak, és megkeresték, hol kaphatják azt meg. Nem az iskola találta meg őket, hanem ők találták meg a nekik megfelelő iskolát és azt az intellektuális közösséget, amelyre vágytak.

Szvetelszky Zsuzsanna: A képzés elindításának meghatározó része volt a jelentkezők körültekintő szűrése. Olyan hallgatókat taníthattunk, akik a változó környezetben felső vezetőként tartós és eredményes helytállásra voltak képesek - ez a "felnőttség" egyik mutatója.

Az interim teszi a dolgát, majd továbbáll

Az interim menedzser olyan, mint egy jó szobrász: a megbízó igényei szerint gyorsan és hatékonyan formáz, de a művet a végén a megbízó élvezi - vélik az akadémián végzett hallgatók.

- Mi vonzza az interim menedzseri (IM) létben?

Fejős Péter
Fejős Péter: Minden megbízás más-más, nincs két egyforma feladat, ahogyan nincs két egyforma megbízási szituáció sem. Van azonban egy állandóság is a folytonos változásban: az IM mindig a feladatra koncentrálhat. Mivel nem része a hierarchiának, nem veszélyezteti semmi a pozícióját, nem küzd a hatalomért, és kimarad minden érdekkonfliktusból, ami az alkalmazotti létben gyakran előfordulhat. Az interim teszi a dolgát, elvégzi a vállalt feladatot, és megy a következő megbízatására.

Hunfalusy Szabolcs
Hunfalusy Szabolcs: Számomra a legvonzóbb, hogy az IM életformája ötvözi a vállalkozói és alkalmazotti létet: szolgáltatási szerződést köt, de bizonyos szinten a szervezet részévé is válik. Maradhat tehát vállalati vezető, ugyanakkor a szakmai teljesítményre koncentrálhat, nem kell részt vennie a szervezet politikai csatározásaiban, a karrierépítésben. Ha pedig feltöltődésre van szüksége, akár több hónapra is visszavonulhat és élhet a hobbijának.

Megyeri István: Az interimségben a tisztánlátás és az objektivitás vonzott.

Rasovszky Miklós: Minden megbízás egyedi, s ezért testre szabott megoldást igényel. A rendelkezésre álló idő viszonylagos rövidsége teszi a feladatot még érdekesebbé.

Szivi László: Számomra az interimekkel szemben támasztott szakmai elvárások megismerése vonzó. Miként teljesítheti a tapasztalt menedzser, hogy szoros határidővel tartós eredményeket érjen el a megbízó elvárásainak megfelelően.

- A képzés mennyiben váltotta be az elvárásait? Milyen jó vagy rossz tapasztalatokat szerzett ?

Fejős Péter: Ha röviden kell válaszolnom, azt mondom: szenzációs volt. Aki teheti, feltétlenül vegyen részt a következő kurzuson.

Hunfalusy Szabolcs: Az akadémia elsősorban azokat a kompetenciáimat fejlesztette, amelyek szükségesek egy gazdasági szervezet vezetéséhez, de az egyetemeken általában nem tanulhatóak. Az egyes témakörök legjobb magyar szakértőit találták meg a szervezők. Ehhez jött a Nyenrode Egyetem kimagasló szakértelme az interim szakma elméleti és gyakorlati tudnivalóiról.

Megyeri István: Kiemelkedő színvonalú szakmai előadásokat hallottam, amelyek néhol megerősítést, néhol impressziót adtak.

Rasovszky Miklós: Meghaladta az elvárásaimat. Először életemben nem okozott örömet, hogy vége van a "tanévnek".

- Az Interim Menedzser Akadémia célcsoportja volt a még alkalmazott felsővezetők és a friss útkeresők köre. Ön hogyan tudja már, illetve a jövőben alkalmazni a tanultakat?

Fejős Péter: Én IM-ként vettem részt a képzésben, így lehetőségem, sőt "kötelező"feladatom volt a tanultakat a gyakorlatban is alkalmazni. Az akadémián azonnal alkalmazható tudást kaptunk, amit "élesben" minden gyakorló IM bátran használhat. Az esettanulmányok egyes elemeit akár "copy-paste" módszerrel is.

Hunfalusy Szabolcs: Az akadémián legnagyobb részt nemzetközi vállalatoknál befutott, sikeres karrierrel rendelkező felsővezetők vettek részt. Úgy vélem, tudásukra feltétlenül szükség van a mai magyar gazdasági környezetben.

Megyeri István: Jelenleg aktív felső vezetőként dolgozom. A képzés óta kicsit másként nézek a szervezetre. Nyilvánvalóbbak az összefüggések, könnyebb a kollégák, a tulajdonosok valós motivációinak felismerése.

Rasovszky Miklós: Alkalmazott felsővezetőként a képzés során elsajátított technikák hatékonyabbá teszik munkámat, s az elmúlt félév jelentősen tágította a látókörömet.

Szivi László
Szivi László: Az akadémia segített, hogy felismerjem és tudatossá tegyem, melyek azok az - akár interim jellegű - vezetői kihívások, amelyeknek a jövőben meg akarok és meg tudok felelni.

- Az interim menedzsment mint eszköz igénybevételével gyakran olyan helyzetekből tudnak kiutat találni a cégek vagy olyan projekteket valósíthatnak meg, amelyre enélkül nem lennének képesek. Hogyan érvelne a "külső szakértő vezető" behozatala mellett?

Fejős Péter: Minden cég, vállalkozás esetében előfordulhatnak olyan periódusok, amikor a belső erőforrások nem elegendőek. Akár a feladatok mennyiségének megugrása, akár a létszám hirtelen csökkenése, akár a szaktudás igénye az. Azonnal bevethető szakemberre van szükség, aki nem okoz zavart a hierarchiában és a feladat elvégzése után gond nélkül kivonható a szervezetből.

Hunfalusy Szabolcs: Az interim nem tagozódik be a vállalati szervezetbe, így alkalmas a becsontozódott politikai struktúrák széttörésére. Objektíven tud gondolkodni és cselekedni, kívülről látja a problémákat. Új szelet, új ötleteket hoz, alkalmas az out-of-box gondolkodásra. Szorgalmas méhecskeként szállítja a know-how-t a vállalatok között.

Megyeri István
Megyeri István: Az IM érdekektől, belső összefonódásoktól mentes objektív rálátást ad. Projektjei során egyszerre több szerepnek is meg kell felelnie: operatív vezető, stratégiai tanácsadó, változásmenedzser vagy coach is lehet egy személyben. Az IM olyan mint egy jó szobrász: a megbízó igényei szerint gyorsan és hatékonyan formáz, de a művet a végén a megbízó élvezi.

Szivi László: A "külső szakértő vezető" két helyzetben is a legjobb megoldás. Az egyik,ha meghatározott időtartamra kell helyettesíteni egy adott pozíciót betöltő vezetőt. A másik egy meghatározott ideig tartó projekt vezetése, vagy stratégiai, szervezeti-működési változás véghezviteléhez kapcsolódó vezetői feladatok megoldásához is az IM a legjobb választás.

- A gyakorlatban nem mindig fogadják el könnyen az interimeket egy-egy új helyen. Felkészült arra, hogy sokféle ellenállást kell leküzdenie?

Fejős Péter: Az esetleges ellenállás, a falak lebontásának legjobb eszköze az interim tudása és hatékonysága. Amint egy szervezet megtapasztalja ezt és élvezi az ebből adódó előnyöket, minden kezdeti ellenállás megszűnik. Az ehhez szükséges idő csökkentésében nagy szerepet játszik az adott vállalat vezetőinek kommunikációja is, de a fő tényező az interim maga.

Hunfalusy Szabolcs: A változás, az újítás általában ellenállásba ütközik a szervezet részéről. Tapasztalataim szerint különösen nehéz a változásokat külsősként levezényelni, hiszen még hiányzik az a bizalom, amit csak többéves együttműködéssel lehet kialakítani. Azonban ha megalapozott és sikeres jövőképet tudok a kollégáknak felvázolni, hiszem, hogy végül belátják: értük és nem ellenük dolgozom.

Rasovszky Miklós
Rasovszky Miklós: A gyors, látványos eredmények a valóban tenni akarók ellenállását csökkentik. A többiek részéről tapasztalható negatív hozzáállás azonban része ennek a létformának, de erre fel lehet és fel is kell készülni.

Napi Gazdaság

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Most érdemes dönteni, ki vegye át a családi vállalkozást

Az év eleje az újrakezdés ideje a generációváltásban is. A rendszerváltás idején alakult vállalkozások vezetői lassan nyugdíjba vonulnak, és... Teljes cikk

A generációváltás kérdése feszültséget generálhat a családi vállalkozásokban

Az Opten adatai szerint jelenleg mintegy 153 ezer családi vállalkozás működik Magyarországon, mely a hazai cégek mintegy 40 százaléka. A családi... Teljes cikk

Hogyan kell felkészíteni az új generációt a családi vállalkozás átvételére?

Minden családi vállalkozás életében eljön a pillanat, amikor az alapító generáció tagjai átadnák a stafétát a fiataloknak. De vajon mindkét fél... Teljes cikk