Megjelent: 13 éve

Veszélyes, ha valaki coach-nak képzeli magát

Szerencsések az emberi erőforrás szakemberek: az elmúlt 10-15 évben folyamatosan vonzóbbnál vonzóbb szakágak kínálkoztak meghódításra. A '90-es években a munkaerő-kiválasztás, a fejvadászat állt a szakmai vágyak élén, majd a szervezetfejlesztés ragadta magával a lelkes HR-eseket, ma pedig a coaching sokak álma. Az idén szeptemberben indult két professzionális coach képzés arra indította a HR Portált, hogy utánajárjon, mi áll a népszerűség hátterében.

A Budapesti Műszaki Főiskola Gazdasági Kara (BMF) és a Dr. Bodó Training and Consulting egyaránt egy több hónapos kurzus keretében vállalkozott kifejezetten "coachok" vagy ahogy a BMF hívja, üzleti tanácsadás szakértők képzésére. A képzésekről a BMF részéről Dr. Szűts Istvánnal, a Gazdasági Kar dékánjával és egyben tanárával, valamint Dr. Baracskai Zoltán egyetemi tanár és coach-csal, a Dr. Bodó Training and Consulting részéről pedig Dr. Bodó Péterrel, az ECA alelnökével beszélgettünk tréner és coach minőségében.

Hová képezünk?

Hazánkban még épp csak formálódnak a coaching igények - erősítik meg az általános véleményt a Dr. Bodó Training and Consulting képzésére járó coach aspiránsok - néhányuk gyakorló coachként. A helyzet kettős: vagy az van, hogy "a felső vezetés kiadja, hogy legyen egy coach a középvezető mellett, mert valami nem jól megy" - mondja Besnyi Erika tréner, vagy ennek az ellenkezője, ahogyan Dr. Mihály Andrea kognitív terapeuta, gyakorló tréner fogalmaz "még nincs akkora kereslet coachra, mint amekkora szükség volna rá" - azaz nem alkalmaznak coachot, habár az sokat segíthetne. Általánosságban tehát nem tudatosan folyik a coaching, ennek ellenére évek óta elérhetőek a képzési piacon a pár napos-hetes coaching kurzusok.

Tanulható-e a coaching

Dr. Baracskai Zoltán meggyőződése szerint a rövidebb kurzusok kiváló tudásfrissítő módszerek azok számára, akiknek már van átlátása az üzleti és fejlődési folyamatokról. A BMF két féléves képzésének célja nem ez. - Mi átfogó látásmódot szeretnénk megtanítani a hallgatóknak. Sok munkát fektettünk abba, hogy a tárgyak elismert szakembereinek tudását ne doktrínaszerű önálló tudományként, hanem összefüggéseket megmutatva közvetítsük a résztvevőknek. A szociálpszichológia alaptantárgyba például beleépítettük a befolyásolás módszereit, és a vállalatvezetés mellett az emberi gondolkodásról is tanulnak a hallgatók. Akiktől egyébként a végén azt is várjuk el, hogy képesek legyenek transzdiszciplináris szemlélettel ránézni egy problémára - fogalmaz Dr. Baracskai Zoltán.

A speciális coach képzés csak hazánkban új - mondja az Ausztriában élő és dolgozó Dr. Bodó Péter. Németországban például 200 körül van a bejegyzett coach képzések száma. Az USA-ban és Nyugat-Európában a '80-as évektől napjainkig a coaching különböző fejlődési fázisokon ment keresztül; a felsővezetői támogatásból kiindulva, a középvezetőkre kiterjedően, mára a személyzetfejlesztés profi eszközévé vált. A képzők is ez irányba fejlesztették magukat, a coaching önálló szakmává formálódott, kialakultak a módszerei, technikái, amiket meg lehet tanulni.

Sőt muszáj tanulni - hangsúlyozza Dr. Szűts István is. A coaching igénye gyorsan érte el Magyarországot. A mai tanácsadóknak nincs húsz évük arra, hogy saját tapasztalatokkal fokozatosan gazdagítsák tudásukat, amire majd építhetik a támogató szolgáltatásukat - ahogy az első coachok tették. Most pár éven belül lesz szükség több tíz jól képzett, "érett" coachra.

Kiből lesz coach... és kiből biztosan nem

Mi már a képzés előtt szerettük volna, hogy kiderüljön az alkalmasság. A "felvételi vizsga" az oktatókkal folytatott elbeszélgetés volt. Így a jelentkezőnek és nekünk is megvolt az esélyünk, hogy kiderüljön, ha valakinek nincs itt a helye. Aki biztosan nem coach, az a "társalkodónő" és a "terapeuta" - emeli ki Dr. Baracskai Zoltán, a tőle megszokott lényegmegragadó stílusban. - A jelentkezők 10-15 százalékát elutasítottuk vagy ők léptek vissza. Mi tehetséges, tanulékony embereket kerestünk, akik képesek lesznek megérteni a vezetők kontextusát és megvan bennük az alapvető kíváncsiság az állandó tanulásra. Ezek a képességek elengedhetetlenek (persze, nem elégségesek!) az üzleti szférában működéshez. Ha valaki csak felmondja a leckét, az csak a reklámszövegre lesz elég. Veszélyes, ha valaki coach-nak képzeli magát! - tette hozzá.

A Dr. Bodó Training and Consulting, mint az Európai Coaching Szövetség (ECA) Magyarországon működő képző intézete szintén már a jelentkezésnél kiszűrte azokat, akiknek a képzés elvégzése nem lesz elegendő, hogy coach-csá váljanak. A jelentkezőknek az ECA coach alapkövetelményeit kellett teljesíteniük a felvételhez, amik az egyetemi vagy főiskolai végzettség, legalább négy éves emberekkel folytatott segítő tevékenységben szerzett gyakorlat, kiegészítő pszicho-szociális képzés vagy igazolt kompetencia (pl. minőségileg meghatározható képzés a kommunikáció, a coaching vagy a mentoring témakörében).

Dr. Bodó Péter emellett vallja, hogy a tanulható technikák, mint például a kérdezéstechnika mellett az intuíciónak is nagy szerepe van abban, ki alkalmas a coaching munkára. De még ennél is többet számít szerinte az önismeret, mert, ahogy mondja, csak az képes másokat mélyebben megérteni, aki ismeri és elfogadja saját személyiségét és reakciót. A coaching tevékenység segítő munka, ami az emberekkel való interakción keresztül zajlik, amihez kiváló emberismeret, szociális érzék és a kommunikáción belül elsősorban az önreflexiós képesség szükséges. Ezeket a képességeket a képzés jelentős önismereti résszel támogatja. A coaching egy interdiszciplináris műfaj. A művelőinek egyaránt rendelkezniük kell valamilyen szintű ismerettel a tanácsadás, képzés, szupervízió és az üzleti területekről.

A felvételi követelményekből kiderül, hogy a célcsoport a gazdasági szféra, nagy hangsúllyal a személyzeti és képzési területek gyakorlott képviselői. Pályakezdők, valamint a "kívülálló" érdeklődők itt most nem rúghatnak labdába. Ez a szelekció tovább növeli a képzőintézmények szándékolt céljának elérését, vagyis hogy magas színvonalú üzleti képzést honosítsanak meg Magyarországon. A BMF akkreditált képzése péntek délutáni és szombati órákkal, a Dr. Bodó Training and Consulting intenzív moduláris képzése pedig bentlakásos formában végezhető. Terveik szerint az intézmények évente egy-egy új csoportot indítanak.

Petrány Viktória, HR Portal

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter