Megjelent: 4 éve

Vezetőként sem hátrány a három kisgyermek - a Praktiker HR vezetőjének egy napja

Márton Katalin idén év elején lett, 20 év után újra, a Praktiker HR vezetője. Élete azóta sokat változott, hiszen közben három kisgyermek anyukája is lett. Vezetőként is szívesen része az áruházi létnek, így a héten több napját is valamelyik áruházban kezdi és fejezi be. Hiszi, hogy egy stratégiailag és operatívan is jól összerakott, transzparens HR tevékenységet úgy lehet működtetni, ha a HR team minden tagja belső influencerként tevékenykedik.

Amikor 20 éve a Praktiker HR vezetője voltam, akkor fél 7-kor keltem, és egy jó kis „gondolatösszeszedős” kávézással indítottam. Mostanában 5:00-kor kelek, és sietve kávézok, miközben előkészítem a 3 gyerek kakaóját, 3 féle reggelit, ugyanennyi uzsonnát, stb. Régen, amíg bömbölt reggelente a kocsiban valamelyik napindító zene, addig mostanában ez csak azután történik meg, hogy vagy a 2 kisiskolást vagy az ovist elviszem reggel (akit nem én, őt/őket a férjem viszi - elég rugalmasan tudjuk egyeztetni, mikor, ki, kit visz), és indulhat a reggeli telefonos egyeztetés a kollégákkal.

A hét elején általában a központban kezdek, viszont a hét második felétől valamelyik áruházunkban indítom és zárom a napot.

Amíg 20 éve folymatosan napi 16 órákat dolgoztam, addig ma már jelentősen kevesebbet vagyok fizikailag az irodában, viszont esténként, miután a gyerekek elaludtak, sokszor jól is esik 1,5-2 órát nyugiban megválaszolni leveleket, elkészíteni egy prezentációt, stb. Ám magamon érzem azt a kimutatható tényt is, hogy amióta anya vagyok, sokkal strukturáltabban és koncentráltabban végzem a munkámat, mint még amikor a nagyvárosi szinglik jófajta életét éltem és akár 1-2 hetet is kihúztam pár óra éjjeli alvással.

Ha tehetném, folyamatosan az áruházban, az áruházi forgatagban folytatnám le az összes meetinget, és ott sem a tárgyalóban, hanem a szépen berendezett eladótér valamelyik kerti szettjében. Ez nem változott: első Praktikeres koromban is szívesen voltam részese az áruházi létnek.

Persze, a különböző megbeszélések, és a központi HR csapat irányítási feladatai rendszeresen a központba szólítanak - ám amit csak lehet digitalizált formában működtetni, azt nem feltétlenül az irodából teszem.

Márton KatalinFizikailag és az online közösségi térben is jelen kell lennünk a munkatársaink életében.
Hiszem, hogy egy stratégiailag és operatívan is jól összerakott, transzparens HR tevékenységet úgy lehet működtetni, ha a HR team minden tagja belső influencerként tevékenykedik, és ehhez fizikailag és az online közösségi térben is jelen kell lennünk a munkatársaink életében.

Szerencsés vagyok, hogy nagyon sok olyan kollégával dolgozhatok együtt, akikkel annak idején is együtt húztuk a Praktiker szekerét, elképesztő tapasztalatot és élményhalmazt szerezve az akkori időszakból: a 20 évvel ezelőtti együtt-küzdések, mára sok más cégnél szerzett más jellegű tapasztalattal kiegészülve, érettebb (bár már akkoriban is azt gondoltuk persze magunkról) vezetőként dolgozunk.

Márton KatalinNálunk a 48 százalék férfi, 52 százalék nő arány nagyjából a vezetői teamben is érvényesül.
Itt, nálunk tényleg jó dolgozni, jó lenni: a mindennapi kreativitás lehetősége és emberközpontú közeg tagadhatatlanul Karl-Heinz Keth ügyvezetőnk személyének köszönhető, aki pont 20 éve irányítja sikerrel a céget.

Az ő érdeme, hogy nálunk a 48% férfi, 52% nő arány nagyjából a vezetői teamben is érvényesül, ahol nem hátrány, hogy 3 kisgyermek édesanyjaként vagyok jelen. Támogatja minden olyan HR tevékenységünket, akciónkat, amelyek a családok, édesanyák jól-létét érintik, és ilyen háttérrel alkottunk idén sok kicsit és sok nagyot arra, hogy az az erős szociális háló, amely a meglévő munkatársainkat körülöleli a Praktiker-családnál, az még szervezettebb, tudatosabb és széleskörűbb legyen.

A családom is igazi "praktikercsalád": a gyerekek gyakran és szívesen jönnek velem egy-egy hétvégi áruházlátogatásra is, ha éppen például egy karrier-napot tartunk.

Márton KatalinA hét több napját valamelyik áruházban kezdi és fejezi be.
Szerencsés vagyok, hogy itt és most lehetek újra, a szakmámat szívvel-lélekkel végezhetem - minden adott ehhez.

És mindezt úgy, hogy a férjemmel tökéletes összhangban (és a nagyszülők hathatós segítségével) működtetjük a hétköznapokat: a munka és a gyerekek késő délutáni „összeszedése” mellett még egy közepes bevásárlás is belefér, ami után együtt koordináljuk le a 3 gyerek lecke-másnapi bepakolás-vacsora-altatás komplett programját.

20 éve is megvolt a szív és a lélek, de a bevásárlókosaramban akkor még csak jófajta bor, sajt és olivabogyó volt. Itt és így lett kerek az életem.

  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A röghöz kötés helyett a motiválásban hisz az SAP - betekintés a legjobb HR gyakorlatokba

Fontos, hogy ne tűzoltásra kelljen toborozni, hanem a szerves fejlődéssel lehessen foglalkozni, hangsúlyozza Dobos-Horváth Krisztina, az SAP Hungary HR... Teljes cikk

Csak a fiatalok 38 százaléka érzi, hogy megbecsülik a munkahelyén

A dolgozó fiatalok 53 százaléka érezte stabilnak a munkahelyét 2022 első három hónapjában, míg korábban - például 2019 első negyedében - ennél... Teljes cikk

Hogyan hat a jó vezető?

Minden vezető célja, hogy hatással legyen a kollégáira. Ám az egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hatással. ICF HR Brandem 2022 konferencián a... Teljes cikk

Facebook