Megjelent: 7 éve

Vita a jövő évi adótörvényekről

Vita a jövő évi adótörvényekrőlA Fidesz szerint hatékonyabbá válhat a magyar adórendszer működése, csökkennek az adóterhek, míg az MSZP vezérszónoka úgy látta, hogy a kormány csak a leggazdagabbak adóterheit csökkenti - a jövő évi adótörvényekről szóló vitáról írt az MTI.

Bánki Erik, a Fidesz vezérszónoka azt mondta, hogy az indítvány közel 30 törvény módosításával számos olyan változtatást tartalmaz, ami csökkenti az adóterheket, hatékonyabbá teszi a magyar adórendszer működését, könnyíti a polgárok adminisztratív kötelezettségeken.

Felidézte az adórendszer gyökeres átalakítását 2010 után, az szja egykulcsossá tételét, amely tavaly 15 százalékra csökkent, ezzel európai szinten is versenyképessé vált. Kitért arra is, hogy egy átlagos család jövedelme így több mint 56 ezer forinttal nőtt, két minimálbért kereső szülő esetén pedig 25 ezer forinttal. A családi adókedvezménynek köszönhetően az elmúlt egy évben mintegy 1,1 millió embernek csökkent az adója, s több mint 300 ezer embernek egyáltalán nem kellett adót fizetnie - sorolta. Rámutatott: a Fidesz elsődleges feladatának tekinti a munkát terhelő adók csökkentését.

Jelezte: a gazdaság folyamatosan javuló teljesítményének köszönhetően lehetőség nyílt az áfa célzott csökkentésére, az alapvető szükségleti cikkek, élelmiszerek területén.

Ezek az intézkedések önmagukban is óriási előrelépést jelentenek a szocialista kormányok adópolitikájához képest - mutatott rá. Hozzátette: az adócsökkentés politikája az egyetlen, amely a magyar emberek életkörülményeinek javításában látható és rövid távon érzékelhető eredményt hoz.

Kitért arra, hogy jövőre 27 százalékról 5 százalékra csökken a hal áfája, 18 százalékról 5 százalékra az internet hozzáférés díja. Jelezte: a kormány eltökélt, hogy Brüsszellel szemben is megvédi ezen intézkedéseket.

Emellett ismét adómentessé válik az alanyi jogon szerzett orvosi praxisjog átruházásból származó jövedelem, s a munkáltató által adómentesen adható mobilitási célú lakhatási támogatás feltételei is kedvezőbbé válnia. Januártól megszűnik az évi egymillió forintot meghaladó ingatlan bérbeadásból származó jövedelmet terhelő 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás. Az adózók és az önkormányzatok érdekét egyaránt szolgálja az előrehozott adó lehetőségének bevezetése. Adóalap-kedvezmény válik elérhető a munkavállalóknak épített bérlakások után - jelezte.

Bánki Erik rögzítette: a Fidesz továbbra is adó és járulékcsökkentés politikáját támogatja, kifejezetten jónak tartják az adócsomagot, amelynek támogatását kérte.

MSZP: a leggazdagabbak adóterheit mérsékli a kormány

Burány Sándor, az MSZP vezérszónoka azt mondta, hogy Bánki Erik hozzászólása hemzseg a hazugságoktól. Néhány hónapja a Fidesz hozta be azt az adómódosítást, ami legnagyobb multik adóját 10 százalékponttal csökkentette, a kisvállalkozások adóterheit azonban csak egy ponttal mérsékelték - emlékeztetett.

Kitért arra is, hogy a minimálbér adóját a kormány 16 százalékra növelte, ez egész Európában példátlan. Hozzátette: a szocialista kormányok idején soha nem terhelte adó a minimálbért. Célként jelölte meg, hogy a minimálbérből meg lehessen élni nálunk is.

A szocialista politikus szerint az adóterheket valóban mérséklik, de csak a leggazdagabbaknál. Hazugságnak nevezte azt is, hogy a jövő évi büdzsé és a kapcsolódó adócsomag a munkából élők költségvetése lenne, értékelése szerint ennek az ellenkezője igaz.

Burány Sándor azt mondta, hogy az nem probléma, hogy a passzív jövedelmeknél mérséklik az adóterheket, de az igen, hogy az aktív, munkából élők jövedelmére ez nem igaz.

Megjegyezte azt is, hogy az szja és bért terhelő adók, valamint járulékok tekintetében Magyarország dobogós az OECD országoknál, csak Németországban és Belgiumban kell ennél többet fizetni. Azt szeretnék, ha ebben lennénk sereghajtók - mondta.

Az ellenzéki politikus cáfolta, hogy az MSZP a családokat nem támogatta volna, s felidézte, hogy a családi pótlékot duplájára növelték. Ennek összege évek óta változatlan - közölte.

Burány Sándor szerint az alacsony keresetűek adóját kellene csökkenteni, s meg kell fordítani azt a tendenciát amit 2010 után bevezettek. Kijelentette: az 1 millió feletti jövedelmeket, a 100 millió feletti vagyonokat meg kell adóztatni, ahogy a 100 hektárnál nagyobb földekkel rendelkezőket is.

Összegzése szerint a törvénycsomag valójában a gazdagoknak kedvez, ahogy a kormány korábbi javaslatai.

MTI
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ismét nőni fog az infláció 2024-ben - mutatjuk, mi lesz a reálbérekkel!

Az infláció átmenetileg újra növekedni fog 2024-ben, a bérek vásárlóereje pedig 7,1 százalékkal fog növekedni. A GDP idén 2,4 százalékkal... Teljes cikk

A munkavállalók elégedettsége nem csak az anyagiakon múlik: friss kutatás

Nem a pénzügyi korlátok, hanem a tehetségek megtalálása a legnagyobb kihívás a cégek toborzásában. A megtartásban sem a fizetés az első számú... Teljes cikk

Megszüntetné a nemek közötti bérszakadékot az EU

A bérek átláthatóságáról szóló európai uniós irányelv hamarosan részletes jelentésre kötelezi a közép- és nagyvállalatokat a női és a... Teljes cikk