kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Regina
Megjelent: 9 éve

Egy jelöltre 5 perc - a mentalista ennyit adna

Sokan úgy gondolják, a kiválasztási folyamat csak akkor lehet eredményes, ha többfordulós interjúkon tesztelik a jelölteket. Ezzel szemben Danny Blue mentalista úgy véli, hogy öt perc alatt el lehet dönteni valakiről, hogy hosszú távon beválik-e a cég számára - erről beszélt a Tesk tökéletes toborzásról szóló konferenciáján.

images

A szakmai tényezők helyett előnyben kell részesíteni az érzelmi tényezők figyelését - így gondolja Danny Blue. Ehhez érdemes használni L. Ron Hubbard érzelmi tónusskáláját, ami segíthet megtalálni a megfelelő alkalmazottat.


Mi köze a mentalistának a HR-hez?



Danny Blue, eredeti nevén Kékesi Dániel négy éve tart előadásokat az emberi viselkedésről és reakciókról. Előadott már a HR-szakmának, jogászoknak, vezetőknek és értékesítőknek. A HR-szakterületén dolgozóknak abban tud segíteni, hogyan lehet öt perc (!) alatt eldönteni, ki az ideális jelölt a munkára, illetve ki az, aki hosszú távon a cég elismert, megbízható alkalmazottja lesz.


Az érzelmi tényezők számítanak



Kétféle tényező alapján lehet megállapítani, ki az ideális jelölt. Az érzelmi és a szakmai tényezők segítenek a munkavállaló kiválasztásában. Megfigyelhető, hogy az előbbi kategóriához sokkal több tulajdonság, kompetencia tartozik. Ezáltal azt is kijelenthetjük, hogy sokkal több szerepet játszanak a kiválasztás folyamatában. Az érzelmi tényezők közé tartozik, hogy valaki emberileg együttműködő, motivált, hosszútávon lehet rá számítani, kevés problémát okoz, gyorsan adaptálódik a helyzethez. Szakmai tényező lehet az, hogy egy munkavállaló szakmailag kiváló.

Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy a jelöltnél milyen minőségűek az érzelmi tényezők, akkor öt perc alatt meg lehet tudni a hosszú távú megbízhatóságot. Nagyon fontos, hogy a kiválasztási rendszerünk megmutassa a megbízhatóságot, ne csak személyiségi jegyként állítsa be. Azt is figyelembe kell venni, hogy a szociális máz, azaz a tanult viselkedési formák megtéveszthetik a rendszert, illetve a kiválasztást tartó kollégát. Nem szabad, hogy a rendszer skatulyázzon, hiszen különböző helyzetekben különböző módon viselkedhet a személy. Nem utolsósorban nem elég, ha valakinek megvannak egy adott szakmához a képességei, az is lényeges szempont, hogy hajlandó is legyen jól teljesíteni az adott munkahelyen.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy ha nem sikerült a cég számára megtartani a kiválasztáson jól szereplő személyt, akkor az a munkavállalói viselkedés miatt történt. A valódi oka annak, hogy rosszul választ a HR-es, a tesztelésen részt vevő egyén által adott hazugságok megléte.


A nők nagy része azt akarja, hogy hazudjanak nekik



A hazugságok mindig ismétlődnek. Ha nem oldódik meg egy hazugság, akkor mögötte egy másik nagyobb hazugság van, amit mi sem látunk. A hazugságokat mindig egy ésszerű helyzettől való eltérés tükrében vizsgáljuk.

Nézzünk néhány tipikus hazugságot a mindennapi életből. Az emberek tizenhat százaléka talál ki kifogást, csak hogy befejezzen egy telefonbeszélgetést. A felnőttek negyvennégy százaléka hazudik, csak hogy vagányabbnak állítsa be önmagát. Az alkalmazottak tizenöt százalékát kapták már hazugságon a munkahelyén. A nők hatvanegy százaléka szeretné, hogy a férfiak hazudjanak nekik a szépségükről. Az esetek ötvennégy százalékában ismerjük fel a hazugságot. Vég nélkül sorolhatnánk tovább a hazugságokról szóló eseteket. Miért ne hazudnának a jelöltek csak azért, hogy megkaphassák az áhított munkát, akkor is, ha nem motiválja őket az adott pozíció.


Figyelni kell a jelölt érzelmi állapotát



Az érzelmeknek vannak jelei, ezekre érdemes tehát figyelni, mikor alkalmazni szeretnénk valakit. Az egyedi jelek, mint például a keresztbe tett kéz, a fejvakarás és a hasonló testbeszéd nem ér semmit, nem tudhatjuk meg az egyén tulajdonságait, viselkedési normáit az adott helyzetben - mondta a mentalista. Abból viszont sokkal többet megtudunk, ha arckifejezése, magatartása nem illik azokhoz a szavakhoz, melyet elmond jelöltünk. Tehát ebből következik, hogy összességében kell vizsgálni a személyt és a kifejezett érzelmeit. Az érzelem megnyilvánuló lelkiállapot, a lélek észlelhető állapota, amely megmutatja, hogy a személy egy dologgal vagy személlyel kapcsolatban milyen vonzalmat érez, milyen egyéni állásfoglalású vagy viszonyulású egy adott pillanatban vagy egy hosszabb időn át.

Az érzelem minden egyes egyénnél megváltoztatható. Természetesen kell egyfajta érzék ahhoz, hogy észrevegyük, de az igazság minden embernek ott van az arcán. Egy öt perces beszélgetésből kiderül, valaki alkalmas-e egy adott pozícióra.

A L. Ron Hubbard által felfedezett Érzelmi Tónusskála egy nagyon hatékony eszköz, melynek tucatnyi előnye van. Például arra használható, hogy az emberek kényelmesebben érezzék magukat a társaságunkban, hogy előre tudjuk jelezni, hogyan reagálnak az emberek különböző helyzetekre, hogy megértsük, néhány ember miért rontja el a hangulatunkat, hogy könnyebben tudjunk egyetértésre jutni az emberekkel, hogy jobban megértsük önmagunkat.

A skála tetején találhatók a legpozitívabb érzelmek, a skála alján pedig a nemkívánatos érzelmek. Ezeket különböző pontokkal jelölhetjük:

4.0 Lelkesedés, 3.5 Jókedv, 3.0 Konzervativizmus, 2.5 Unalom, 2.0 Antagonizmus, 1.8 Fájdalom, 1.5 Düh, 1.1 Rejtett ellenségesség, 1.0 Félelem , 0.9 Együttérzés, 0.5 Bánat, 0.05 Apátia, 0.0 A test halála.

Minél magasabban van az egyén a Tónusskálán, annál jobbak az esélyei arra, hogy megszerezze az élethez szükséges javakat, annál boldogabb, annál egészségesebb lesz a teste.

Ha magasan van valaki a Tónusskálán, akkor nemcsak boldogabbnak és egészségesebbnek érzi magát, hanem érdeklődik is a környezete iránt. Éber, éles eszű és energikus. Az emberek szeretnek a közelében lenni, mivel megbízható, felelősségteljes és őszintén vidám. Vissza tudunk emlékezni egy olyan tavaszi napra, amikor lelkesedést éreztünk? Élettelinek és nyugodtnak éreztük magunkat. A levegő és a föld illata csodálatos volt. Örültünk az életnek.

Vissza tudunk emlékezni arra, hogy mi tett később rosszkedvűvé azon a boldog napon? Valaki talán gonosz volt velünk, vagy valami rossz hírt hallottunk, és lejjebb kerültünk a skálán.

Valójában a személy óráról órára és napról napra ingadozik ezen a skálán. Jó hírt kap, és ideiglenesen a 3,0-s tónusra megy. Rossz hírt kap, és egy pillanatra az 1,0-s tónusra süllyedhet. Szerelmes lesz, és egy hónapig 3,5-ös szinten van. Szíve hölgye otthagyja, és egy hétig a 0,5-ös tónuson van. Amikor nagyon fiatal, a 3,5-ös tónus körül helyezkedik el. Ahogy öregszik, a tónusa lecsúszik 2,5-re. Öregemberként lecsúszhat 0,0-ra, a halálhoz, és ez történhet lassan vagy gyorsan - mondta L. Ron Hubbard.

Az érzelmi állapotok jellemzői

0,05 Apátia: Nem törődsz önmagaddal vagy másokkal. Állandóan beteg vagy. Semmi sem tűnik valóságosnak. Nem vagy képes szembenézni a múlttal, és nem érdekel a jövő. Hazugságokkal éred el mások együttérzését. Azt akarod, hogy szánjanak az emberek. Elveszettnek és jelentéktelennek érzed magad.

1,0 Félelem: Az élet fenyegetőnek és komolynak tűnik. Sűrűn vagy beteg. Nem tudsz döntéseket hozni. Azon töröd a fejed, hogy mi valóságos és mi nem. Azt feltételezed, hogy az emberek ártani akarnak neked. Nem vállalsz felelősséget, és hazudsz, nehogy szembe kelljen szállnod valamivel, legyen az bármi.

1,1 Rejtett ellenségesség (burkolt rosszindulat): Hasonló vagy a félelem szintjén található személyhez, de egyben ellenséges is vagy. Mivel félsz, ezért el kell rejtened az ellenségességed. Hazudsz az embereknek, és hátba döföd őket. Fondorlatos vagy, titkolózó, és szeretsz pletykálni.

1,5 Düh: Nyíltan kimutatod az ellenségességed. Mindenben "igazad van". Megtámadod az embereket szóban és fizikailag. Fenyegetést, bántalmazást és égbekiáltó hazugságokat használsz, hogy uralkodhass másokon. Gyáva vagy, de túlzott bátorságot tanúsítasz, ha önmagad vagy mások megsebzéséről van szó.

2,0 Ellenségesség: Szinte egész nap ingerült vagy. Komoly betegségeid vannak. A legrosszabbat tételezed fel az emberekről; nehézséget jelent megbízni másokban. Ahelyett, hogy segítenél az embereknek sikeressé válni, inkább leállítod őket. Kritikus vagy.

2,5 Unalom: Noha nem vagy dühös másokra, és nem ellenségeskedsz velük, nem is érdeklődsz irántuk. Csak néha vagy beteg. Közönyös vagy, nemtörődöm és nem vagy őszinte. Ha akadályba ütközöl, feladod. Nem vagy építő, de nem is rombolsz.

3,0 Konzervativizmus: Enyhe érdeklődést mutatsz az élet iránt. Próbálsz igazat mondani, és többnyire meg lehet benned bízni. Bátor vagy, de csak akkor, ha nincs nagy kockázat. Az emberek egy kis csoportjával szemben közvetlen vagy és némileg barátságos.

3,5 Vidámság: Ritkán betegszel meg. Nagy érdeklődést mutatsz az emberek iránt. Próbálod megérteni őket. Jókora felelősségvállalásra vagy képes. Kitartasz a cél eléréséig. Határozottságot és logikát használsz arra, hogy elvégeztess dolgokat az emberekkel. Szeretsz segíteni másoknak.

4,0 Lelkesedés: Alkotó vagy és energikus. Soha nem betegszel meg. Mohón vágysz arra, hogy megértsd a többieket. Minden körülmények között bátor vagy. Boldogan vállalod a felelősséget, és megbízható vagy. Eléred a céljaidat, akármivel kerülj is szembe. Lelkesedésed megfertőzi a többieket. Az emberek szeretnek követni téged. Szereted az életet, és a jövőt csodálatosnak találod.


Ki kell zökkenteni



Ahhoz, hogy megfigyeljük a jelölt érzelmi állapotát, olyan kérést kell az interjúalanynak intézni, ami kizökkenti az adott szituációból és nem odaillő. Például: Mit gondol rólam? Jól öltöztem fel? Miért ilyen színűre festette a haját? Leülne kérem arra a székre? (A széket megelőzően jó messzire tőlünk, nem logikus helyen helyezzük el.) Mit gondol, hétvégén is ilyen rossz idő lesz? (Ha ezzel egyetért, nem valószínű, hogy más helyzetekben lelkes lesz, és jól megoldja a rábízott feladatokat.)

Valakit feljebb lehet hozni az érzelmi tónusskálán, de úgy, mi magunk mindig csak egy szinttel lehetünk felette. A szomorúhoz nem lehet lelkesen, a dühöshöz konzervatívan közeledni.

A lényeg, hogy az érzelmeket kell figyelni. Direkt kérdéseket kell feltenni, amire a jelölt nem számít. Ha fél, mindenben negatív, jobb ha nem vesszük fel, mert az ilyen személyre nem lehet hosszú távon számítani.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ezért fontos, hogy a toborzó kommunikáció ne csak a fiataloknak, hanem szüleiknek is szóljon

A cégeknek érdemes részt venni a duális képzésben, hiszen a tanulók jelentős része a duális képzőhelyén szereti meg igazán a szakmáját és... Teljes cikk

Miért fukarkodnak a munkáltatók az állásinterjún adott visszajelzésekkel?

Jó ötlet-e az állásinterjú végén megkérdeznie a pályázónak, hogy milyennek látták a teljesítményét, milyenek az esélyei? Jogában áll-e... Teljes cikk

Mely harmadik országokból érkező vendégmunkásokat foglalkoztatják előszeretettel Európában és Magyarországon?

Év elején mindig friss adatokkal rendelkezünk, nem csak a hazai, de az európai munkaerőpiac alakulásáról is. Érdemes áttekinteni, melyek a... Teljes cikk