Szerző: Kertész Dalma
Megjelent: 11 éve

Használjuk-e az Europasst? - Trendek az önéletrajzírásban

Bár a jövő az online profilok és felhős technológiák felé mutat, még mindig a hagyományos önéletrajzok jelentik az első és legfontosabb belépőt az álláspiacra. Számtalan vélemény, attitűd kereng manapság arról, milyen önéletrajzot várnak el a munkáltatók, és hogyan lehet biztosan célba érni. Szakértőinket a jelenlegi trendekről, a népszerű Europass sablon megítéléséről, és a helyes módszertanról kérdeztük.

images

Ami az önéletrajzírással kapcsolatos trendeket illeti, Toldi Gábor, a HVG HR Center igazgatója úgy gondolja, teljes káosz van a munkaerőpiacon, nem lehet egyértelmű iránymutatást adni arra vonatkozóan, mit is várnak a munkaadók. Az álláskeresőket illetően pedig "annak ellenére, hogy relatív sok platform, sok fórum próbál meg ebben segíteni, a legvadabb verziók születnek" - számol be tapasztalatairól az igazgató.

A szakember szerint a két oldalnál hosszabb önéletrajzokra nincs szükség, és nem is eredményes, viszont ezzel párhuzamosan az önéletrajzok nagy hibája, hogy nem kellően informatívak, nem derül ki belőlük az adott munkavállaló valós karriertörténete. Előfordul, hogy a pályázók fontos részleteket hagynak ki, vagy olyan átfedéseket hagynak benne, melyek nem teszik áttekinthetővé az anyagot. A jó önéletrajzból kiderül, mit csinált a jelölt konkrétan az előző munkakörében, milyen feladatai, mekkora felelőssége volt, esetleg milyen számokban kimutatható eredményeket ért el.

Milyen önéletrajztípusok léteznek?

Ezekhez a normákhoz képest - mondja Toldi Gábor, van három meghatározó típus a piacon. Az egyik az Europass, amely az előbb említett hibák elkerülését segítheti, használatát gyakorlati okokból mégsem ajánlja a szakember. A másik egy konkrét karrier-tanácsadó által ajánlott forma, mely szerint tegyük tele vállalati logókkal az önéletrajzunkat. Toldi Gábor szerint ezzel kapcsolatban gyakran az a probléma, hogy nem magukra, így nem a lényegre helyezik a munkavállalók a hangsúlyt. A harmadik típust pedig a több oldalas lírikus leírások jelentik. "Egyesek úgy írnak önéletrajzot, hogy semmilyen kiemelés, vagy struktúra sincs benne. Ez minden piacon felfedezhető tudást nélkülöz" - teszi hozzá az igazgató.
Toldi Gábor elsősorban középfokú vagy annál magasabb végzettséggel rendelkező, de mindenféle korosztályba tartozó álláskeresők önéletrajzaival találkozik mindennapi munkája során. Tapasztalatai nyomán azt mondja, önéletrajzírás tekintetében az álláspiac komoly hiányosságokkal küzd. Ez sajnos nem meglepő, mivel az oktatási rendszerből hiányzik az erre való felkészítés, nem tanítják sehol, hogyan kell egy önéletrajzot megírni, és működtetni - mondja az igazgató. Ebből a szempontból minden cég vagy szervezet, amely iránymutatást próbál adni, nagyon hasznos munkát végez, és értéket teremt - hangsúlyozza.


A leginkább kedvelt forma Toldi Gábor szerint mindenképpen az amerikai típusú önéletrajz, melynek szerkesztési elve a kronologikus sorrendbe rakott - a legaktuálisabbal kezdett - munkatapasztalatok, és végzettségek felsorolásán alapszik. Ezzel egyetért Jobangel HR Blogger is. A blogger az amerikai típus előnyei között említi, hogy az egyes bekezdéseket nemcsak kötött sorrendben használhatjuk, szabadon kiegészíthetjük, ízlésünk - és szövegszerkesztési tudásunk - szerint szépíthetjük, tehetjük áttekinthetővé, tehát a viszonylagos formai kötöttségek mellett is lehet egyedi anyagot létrehozni. Hátránya lehet viszont, hogy túl száraz, túl határozott, a felsorolások nem adnak lehetőséget választékos érvelésre. Ezért kell mellé motivációs levelet is küldeni - mondja Jobangel.

A blogger még egy érdekes új önéletrajz típust említ, az általa csak "LinkedIn"-formátumnak nevezett önéletrajzot, amely gyakorlatilag egy meglévő Linkedin profil "önéletrajzosított" változata. Ennek a felépítése nagyon hasonló az amerikai típushoz, de már szakít például a szigorú kronológiai sorrenddel. Helyette azonban a tapasztalatok egy tömbbe kerülnek, bekerülnek a kollégák, volt főnökök jellemzései, a volt munkahelyek pedig csak felsorolás szinten vannak jelen.

Mennyire népszerű az Europass?

Az Europass dokumentumcsalád, így az Europass önéletrajz is, eredetileg arra hivatott, hogy transzparenssé, és összehasonlíthatóvá tegye az uniós munkavállalók képzettségét, kompetenciáit az unió minden országában, ezzel segítve a munkavállalói mobilitást. Hét éve, 2005-ben indult útjára az Europass keretrendszer, azóta európai szinten 18 millió önéletrajzot töltöttek ki, és több mint 50 millió látogató fordult meg az Europass központi honlapon. Magyarországon májustól a Tempus Közalapítvány vette át a Nemzeti Europass Központ vezetését. Szabó Csilla, Europass koordinátor portálunknak elmondta, az intézményi átvétel sem okozott törést, a 2012-es statisztikákból ugyanis az látszódik, hogy az Europass népszerűsége folyamatos, és leginkább az önéletrajz-letöltők száma emelkedik.
"Akinek az Europass önéletrajz kitöltésében nehézsége akad, a Nemzeti Europass Központhoz, egyben a Tempus Közalapítványhoz fordulhat segítségért. Egyedül az önéletrajzok nyelvi fordításaiban nem tudunk segíteni" - hívja fel a figyelmet Szabó Csilla koordinátor, ebben viszont az Europass honlapon elérhető internetes készségek és kompetenciák európai szakszótára lehet a pályázók segítségére, amely 10 nyelven tartalmaz részletes kompetencia-leírásokat, kifejezéseket.


A nemzeti nyelv szerinti letöltéseket nézve 2012-ben Magyarország a negyedik helyen állt az európai országok sorában. A portugál, az olasz és a spanyol után magyar nyelven töltötték tehát le a legtöbb önéletrajzot, az idei évben eddig 244 ezret. Az adatok mellé fontos figyelembe venni, hogy Magyarország a 13. legnépesebb ország az uniós rangsorban, ez tehát azt jelenti, hogy az előnyök és a hátrányok ellenére sokan használják - emeli ki Szabó Csilla.

Hozzáteszi, érdemes lenne megvizsgálni, hogy miként képeződhettek le a gazdasági válság hatásai és a munkanélküliségi adatok változásai ebben a folyamatban. Azt mindenesetre meg lehet állapítani, hogy három olyan ország van Magyarország előtt, melyek esetében a válság hatásai erősek.

"Az önéletrajz sablon népszerűségét vizsgáló hivatalos felmérés nem készült, mi azt tapasztaljuk, hogy elsősorban a pályakezdők, a fiatal álláskeresők használják az Europass önéletrajzot, tehát főként a frissen végzettek, akiknek még nincs szakmai tapasztalatuk, és szükségük lehet egy sablonra, amely vezeti őket" - mutat rá a koordinátor. Az adatok nyomán a CV felhasználóinak 67,5 százaléka 30 év alatti, 62,4 százalékának maximum ötéves szakmai tapasztalata van - "elsősorban ennek a célcsoportnak ajánljuk" - teszi még hozzá Szabó Csilla.

Europass CV pro és kontra

Szabó Csilla szerint az Europass sablon előnye, hogy támogatja egy tartalmas és átlátható pályázati anyag létrehozását, egységesen strukturált formátumot ad, áttekinthető, és részletesebb, mint a többi CV típus. "A sablon segíti azt, hogy jobb minőségű pályázati anyagok szülessenek. Sokan ekkor döbbennek rá, hogy a korábbi munkahelyük nevén és a pozíción kívül az ottani feladatokat is fel kellene sorolni. Akadnak, akik szerint túl részletes a sablon, ám törölhetőek rovatok, irreleváns információk. Felmerül még, hogy a dokumentum a CV-t táblázatként kezeli és elcsúszhatnak az újonnan beillesztett sorok. Természetesen ez is kiküszöbölhető." Az Europass CV a legtöbb esetben hosszabb, mint a többi formátum. A minőség azonban elsősorban a benne szereplő tartalomtól függ és ehhez a sablon maximális támogatást ad.

Jobangel HR Blogger szerint az Europass megítélése elég vegyes: "egyes kkv-vezetők elhitték, hogy ez "A" Formátum, aki nem ilyet küld, az nem is tud önéletrajzot írni, nem is állnak szóba vele. Más helyen semleges a megítélése, ahol van idő figyelmesen átolvasni az álláspályázatokat, nem éri hátrány az Europass önéletrajzzal pályázó jelöltet egy kreatívabb jelölttel szemben."

A blogger ugyanakkor a versenyszférában nem ajánlja az Europasst, úgy gondolja, hogy lehet ennél a formátumnál jobbat is írni. Hozzáteszi, az Europass formátum használata természetesen nem hiba, de a hatása egy kellemesen olvasható, jól tagolt egyéni formátummal szemben kétséges. Álláskeresői oldalról nézve kényelmetlen kitölteni, nehézkes benne megfelelő információkat megadni magunkról, munkáltatói oldalról nézve nehézkes átfutni, és a sok fölösleges adat közül kell kivadászni a jelöltről a releváns információkat.

"Például milyen érdemi információt ad jelöltünkről a három évvel ezelőtti munkahelyének irányítószáma?" - teszi fel a kérdést a blogger, aki szerint a sablon legrosszabb tulajdonsága mindemellett a nyelvtudás túlságosan sokrétű értékelése. "Nincs szükség arra, hogy tudjam, a jelölt az Europass skálán a hallás utáni szövegértését B1-re értékelte, azt akarjuk tudni róla, hogy elboldogul-e szóban és írásban az általunk kért nyelvi szinten. Ezt az elvárást az álláshirdetések tartalmazzák, erre nem válasz a "B1". Sok esetben látom, hogy az Europass logó rajtamaradt a formátumon, a jelölt azonban "kigyomlálta" a fölösleges manírokat belőle, és így írt egy szép önéletrajzot" - fejti ki a blogger.

Az Europass önéletrajzzal az a baj, hogy nagyon merev struktúra, ezért nehezen tudják kitölteni a munkavállalók, akik a sablontól nem mernek eltérni - erősíti meg a már említett hátrányokat Toldi Gábor. "Aki az Europass mellett dönt, az nem a struktúrát követi, hanem a neten megtalálható mintához ragaszkodik, ennek eredménye pedig egy Excel fájlba erőltetett önéletrajz lesz, melyből nem lehet kiszűrni a lényeget" - magyarázza az igazgató, aki ezért nem ajánlja az Europass használatát. Tapasztalata szerint egy önéletrajzra kevesebb mint egy percet, de inkább harminc másodpercet szánnak a szelektálók. Egy pályakezdő munkatapasztalat hiányában végképp bajban van, ha szorosan az űrlapot akarja követni, és minden rubrikát kitölteni.

Összehasonlíthatóság és átláthatóság - teljesül a kitűzött cél?

Szabó Csilla szerint a számok azt mutatják, hogy a sablon beváltotta a hozzá fűzött reményeket: "Főleg az összehasonlíthatóságra helyezném a hangsúlyt, nagyon fontos dolog, hogy a különböző országokból származó diplomák, bizonyítványok, önéletrajzok könnyedén összehasonlíthatóvá válnak. Kiemelendő még ebből a szempontból az Europass dokumentumcsalád két tagja, a szakképzésben használatos bizonyítvány-kiegészítő és a diplomák mellé kiadott oklevélmelléklet, melyek lehetővé teszik, hogy külföldön is értelmezhető dokumentumokat mutasson fel egy álláskereső."

Jobangel úgy gondolja, az Europass formátum - általa vélt - kudarca a gyakorlati használhatatlanságából ered. Miután a forma kényelmetlen, mindenki a maga ízlése és tudása szerint kicsit módosít rajta, így sablonként kudarcot vallott. "Hiába tölthető le DOC sablonként is, ha már valaki kettős állampolgár, a sorok el is csúsztak. Mivel nincs két egyforma ember, nincs két egyforma Europass önéletrajz, ami jól összehasonlítható lenne egymással. A munkavállalói mobilitás nem ezen múlik. Az a mobilitásra való hajlandóság és képesség függvénye, de még ez is kevés, ha a mobil munkavállaló nem rendelkezik piacképes tulajdonságokkal" - magyarázza a blogger, aki szerint az egységes önéletrajz, mint célkitűzés az állásportálok regisztrációs sablonjaiban inkább megvalósult. "Persze ott is mindig kérnek egy csatolt önéletrajzot, mert az álláskeresők emberek, és nem sablonok mentén élik szakmai életüket, így előfordulhat, hogy hiába a legördülő menü az összes magyarországi egyetem betűjelével, jelöltünk külföldön végzett, és akkor kénytelen lesz az "egyéb" rovatot választani. Az "egyéb" pedig nem olyan kulcsszó, amire a toborzók rákeresnek az adatbázisban."

Toldi Gábor szerint hiába van jól végiggondolt struktúra, az nem ér semmit tartalom nélkül. A munkavállalók, főleg a pályakezdők "megijednek", ha nem tudják tartalommal megtölteni a struktúrát, és elkezdenek halandzsázni, hogy kitöltsék a teret. "Az összehasoníthatóság és a transzparencia volt a cél, de sajnos ez a gyakorlatban nem úgy valósult meg, ahogy kellett volna. A sablon csak egy mankó, egy iránymutatás kellene, hogy legyen, valóság azonban az, hogy túlságosan a struktúrára helyeződik a hangsúly, nem pedig arra, hogy el tudjuk mondani magunkról, milyen eredményeket értünk el, vagy milyen típusú fejlesztéseket kaptunk" - magyarázza az igazgató, majd hozzáteszi: ez valószínűleg az álláskeresők edukáltságának a hibája, vagy pedig az értelmezhetőséggel lehet gond.

A 2012 szeptemberétől használt új designnak köszönhetően még egyszerűbben lehet a magyar Europass honlapon tájékozódni. 2013 elejére a honlap egy új CV formával bővül, ezen kívül új internetes szolgáltatások is elérhetőek lesznek.

Fejlesztik a sablont

A Nemzeti Europass Központ folyamatosan visszajelzéseket gyűjt mind a felhasználói, mind a munkaadói szektorból arról, hogy az Europass önéletrajzot hogyan használják, milyen előnyöket és hátrányokat tapasztalnak vele kapcsolatban. Ezeket az információkat a fejlesztések során felhasználják - mondja Szabó Csilla. Az említett hátrányok kiküszöbölése érdekében fejlesztés zajlik az önéletrajzzal kapcsolatban, az új sablont év végén, vagy jövő év elején kezdik bevezetni. "Megjelennek benne új részek, összevonják a készségek és kompetenciák pontokat, nem kell majd mindent külön részletezni benne. Emellett a hangsúly azon lesz, hogy az adott álláshoz szükséges kompetenciákat mutassa csak be a jelentkező" - fejti ki az Europass koordinátor.

Milyen a jó önéletrajz?

Minél egyszerűbb, tárgyilagosabb, mégis emberarcú önéletrajzokkal lehet sikert aratni Jobangel HR Blogger tanácsai szerint. Egy jól sikerült fénykép - nem igazolványkép -, pár lelkes, de nem sablonos gondolat az önéletrajz elején előbb-utóbb sikerre visz. A leírt bemutatkozó anyag olyan legyen, amin látszik: úgy készült, hogy gondoltak az olvasójára. Az adott cég álláshirdetéséből lehet következtetni arra, mit tartanak fontosnak, milyen tapasztalatokat látnának szívesen. Ezeket kell kiemelni az önéletrajzban, illetve a tanulmányok közül az álláshoz relevánsakat. Legyen egyértelmű, mit tud a jelölt, minél konkrétabb, minél jobb leírást adjon magáról. A jó önéletrajz feladata, hogy felkeltse az érdeklődést a munkáltatóban, toborzóban, eljuttassa az álláskeresőt az állásinterjúra. Rövid, tömör, a jelöltről szól, és a közhelyes sablonokat mellőzi.

Ma már önéletrajza szerint mindenki csapatjátékos, de tud önállóan is dolgozni, azonban kevés jelölt írja le, hogy azért ő a munkáltató számára a legjobb munkaerő, mert folyamatosan képzi magát, mindig nagy odafigyeléssel végzi a munkáját, a határidők betartására törekszik, és hajlandó tanulni, fejlődni. A blogger azt tapasztalja, hogy a legjellemzőbb pályázati anyagok sajnos még mindig hivataloskodó, erőltetett stílusúak, néhol modorosak. Ettől a stílustól meg kell szabadulni, mert az álláspályázat olvasója egy ember, akit meg akarunk győzni arról, hogy érdemes velünk dolgoznia. Ez egy tiszteletteljes, egyértelmű, kellemes hangvételű anyaggal inkább sikerülhet, mint egy "kérem, szíveskedjen..." fordulatokkal teletűzdelt írással.
Gerillázni nem szabad
"Kereng a Facebookon egy fiatal nő hirdetése, aki "főnököt keresek" címszóval fordított módon próbál meg álláshoz jutni, jópofa szöveggel hívja fel magára a figyelmet. Biztosan sokan megnézték a CV-jét, de, hogy ajánlatot kapott-e, azt nem tudom. Nem vagyok benne biztos, hogy ez a módszer jó irány" - mondja Toldi Gábor. Egyetért ezzel Jobangel HR Blogger is: "kitűnni szabad és kell, kreatívnak lenni nagyszerű dolog, de "gerillázni" nem szabad, mert visszatetsző, és vagy nevetségessé, vagy nemkívánatossá teszi a pályázót. A "gerilla"-álláskeresésnek a mi társadalmunkban nincs meg az általános elfogadottsága. USA-beli eredete révén túl elrugaszkodottnak hat, idegen nálunk." Hozzáteszi, az önéletrajzot azonban feldobhatjuk pár "trendi" dologgal, például QR-kóddal, ami az álláskereső saját - szintén szakmai önéletrajzi témájú - honlapjára visz. Szintén lehet egy önéletrajzba linket beszúrni, például az álláskereső publikációiról, vagy éppen egy prezi.com-on megszerkesztett, közzétett, saját magát bemutató prezentációról. Fontos, hogy ezek illeszkedjenek az álláskereső szakterületéhez.


Ezek alapján paradox módon akkor van esélyünk kitűnni, ha előbb beállunk a sorba - folytatja a blogger. Először tartsuk be a szabályokat: ha a munkáltató álláshirdetésben leírta, mit kér, akkor azokat az információkat kapja meg, különben a jelölt anyaga már az első szűrésnél kiesik. Ha a jelentkezést a HR-esnek kell elküldeni e-mailben, akkor ne próbáljon senki más kapcsolatot találni a cégnél, elvégre nem véletlenül találták ki így a jelentkezés folyamatát. Ha minden szabályt betartottunk, és elértük, hogy elolvassák az önéletrajzunkat, eljussunk állásinterjúra, kitűnni a határozottsággal, az egyenességgel érdemes elsősorban, illetve a szakmaiság mindig komoly érv egy jelölt mellett.

Hiányzik a proaktív álláskeresés

Toldi Gábor szerint az álláskeresők nagy része nem tudja, mennyi alternatív módja van az álláskeresésnek, és hogy, mit kellene tenniük. A proaktív álláskeresés nagyon hiányzik - fogalmaz az igazgató. Álláskeresésnél minden lehetőséget meg kell ragadni, állásportálokra regisztrálni, álláshirdetésekre jelentkezni, segítséget kérni ismerőseinktől közösségi portálokon, hirdetést feladni, honlapot készíteni - teszi még hozzá Jobangel.

A szakmai blogger szerint a hagyományos önéletrajzok nagyon sokáig fenn fognak még maradni. A jövő ugyanakkor az online profilok és a felhős technológiák felé halad. Az online jelenlét egyre fontosabb álláskeresés szempontjából: egy jól megszerkesztett LinkedIn profil hatására már érkezhetnek önéletrajzot kérő, álláslehetőséget kínáló üzenetek toborzóktól. Az állásportálokra regisztrálás, önéletrajzok feltöltése már létrehozza a lehetséges jelöltek "felhőjét" a toborzó számára, csak a megfelelő kulcsszavakkal kell keresnie köztük. E trendnek egyik gátja egyelőre az az ellenérzés, amit sokan táplálnak az online jelenléttel szemben. Ennek változásához fel kell ismerni, hogy a szakmai és magán online jelenlét elválasztható, aki pedig nem szeretné a magánéletének egyetlen szeletét sem online tudni, létrehozhat csak szakmai alapokon nyugvó online kapcsolatrendszert.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hibázik az AI alapú toborzás is - könnyen kerülhetnek süllyesztőbe a legjobb jelöltek

A mesterséges intelligencia (AI) alapú toborzási szoftverek miatt sok potenciális jelölt is kieshet a rostán a kiválasztás folyamata során. Sok... Teljes cikk

Ezért fontos, hogy a toborzó kommunikáció ne csak a fiataloknak, hanem szüleiknek is szóljon

A cégeknek érdemes részt venni a duális képzésben, hiszen a tanulók jelentős része a duális képzőhelyén szereti meg igazán a szakmáját és... Teljes cikk

Miért fukarkodnak a munkáltatók az állásinterjún adott visszajelzésekkel?

Jó ötlet-e az állásinterjú végén megkérdeznie a pályázónak, hogy milyennek látták a teljesítményét, milyenek az esélyei? Jogában áll-e... Teljes cikk