kapubanner for mobile
Megjelent: 11 hónapja

Így alakulnak a közalkalmazottak bérei és juttatásai 2023-ban

A közalkalmazottak bérezése és juttatásai több tényezőtől függenek, amelyek közül néhány 2023-ban is változik. Cikkünkben bemutatjuk az egészségügyi bértábla, a közszolgálati bértábla, a személygépkocsi normaköltség, a szakmajegyzék, a közalkalmazotti jogviszony és a munkavédelem hatását a közalkalmazottak bérre és járulékaira.

A közalkalmazottak bérezése nemcsak a közszolgálati bértáblától, hanem az egészségügyi bértáblától is függ. Az egészségügyi bértábla az egészségügyi szakdolgozók és egyes egészségügyben dolgozók béreit határozza meg. A kormány 2022. december 28-án döntött az egészségügyi bértábla emeléséről. A bérnövelés célja az egészségügyi ellátás színvonalának fejlesztése, a polgárok egészségi állapotának javítása, valamint az egészségügyi szakdolgozók és az egészségügyben dolgozók munkájának elismerése.

A közszolgálati bértábla (köztisztviselői bértábla) a közszolgálatban dolgozók alapbérét határozza meg a besorolásuk és a szolgálati időtartamuk alapján.

A közalkalmazottak számára a gépjármű költségtérítés és az üzemanyag támogatás 2023-ban is fontos juttatások. A gépjármű költségtérítés akkor jár, ha a közalkalmazott saját gépjárművet használ munkavégzés céljából, és annak üzemanyag-költségét részben vagy egészben átvállalja a munkáltató. A gépjármű költségtérítés mértéke a személygépkocsi normaköltsége alapján kerül meghatározásra. A személygépkocsi normaköltség 2023-ban 18 Ft/km, de 30 Ft/km-ig adómentesen adható. Az üzemanyag támogatás akkor jár, ha a munkáltató biztosítja a gépjárművet, és annak üzemanyag-költségét részben vagy egészben átvállalja. Az üzemanyag támogatás mértékét a munkáltató határozza meg.

A közalkalmazottak képesítése és feladatai a szakmajegyzék alapján kerülnek meghatározásra. A szakmajegyzék tartalmazza azokat a szakképesítéseket, amelyeket az állami oktatásban vagy más módon lehet megszerezni. A közalkalmazottak számára releváns szakképesítések például: közigazgatási ügyintéző, közigazgatási titkár, közigazgatási protokollfőnök stb.

A közalkalmazottak jogviszonya közalkalmazotti jogviszony, amelyre a közalkalmazottak jogviszonyáról szóló törvény vonatkozik. A közalkalmazotti jogviszony alapvető elemei: a közalkalmazotti jogviszony létesítése, tartalma és megszűnése; a közalkalmazotti illetmény; a közalkalmazotti szabadság; a közalkalmazotti felelősség; a közalkalmazotti jogorvoslat.

A közalkalmazotti szabadság a közalkalmazottak éves pihenésére szolgáló, fizetett munkaszünet. A közalkalmazotti szabadság mértéke függ a közalkalmazott életkorától, szolgálati idejétől, munkakörétől és egyéb tényezőktől. A közalkalmazotti szabadság alapvető szabályait a közalkalmazottak jogviszonyáról szóló törvény tartalmazza.

A közalkalmazott felmentési idő a közalkalmazotti jogviszony megszűnése előtt járó, fizetett munkaszünet. A felmentési idő mértéke függ a felmondás okától, a felmondást kezdeményező fél kilététől, valamint a közalkalmazott szolgálati idejétől. A felmentési idő alapvető szabályait a közalkalmazottak jogviszonyáról szóló törvény tartalmazza.

A munkavédelem a munkavállalók egészségének és biztonságának védelmét szolgáló tevékenység, amely magában foglalja a munkahelyi kockázatok megelőzését, értékelését és csökkentését, valamint a munkavállalók tájékoztatását, oktatását és képzését. A munkavédelem alapvető szabályait a munkavédelemről szóló törvény határozza meg.

A diplomás minimálbér az a legkisebb illetmény, amelyet azoknak a közalkalmazottaknak kell fizetni, akiknek a munkaköréhez felsőfokú végzettség vagy annak megfelelő képesítés szükséges. A diplomás minimálbér összege 2023-ban bruttó 296 400 forint/hó.

A besorolási bér a közalkalmazott alapilletményének egyik eleme, amelyet a besorolás alapján kell megállapítani. A besorolás azt jelenti, hogy a közalkalmazottat egy meghatározott bértábla szerinti bérkategóriába és bérbesorolásba sorolják be. A besorolást befolyásolja a közalkalmazott végzettsége, képesítése, munkaköre és szolgálati ideje.

A közalkalmazottak jubileumi jutalmat kapnak, ha legalább huszonöt, harminc vagy negyven éve közalkalmazotti jogviszonyban állnak. A jubileumi jutalom összege attól függ, hogy hány éve dolgoznak közalkalmazottként: huszonöt év után két havi, harminc év után három havi, negyven év után öt havi illetményüknek megfelel. 35 éves jubileumi jutalom nem adható.

A munkáltatói járulék az a járulékfajta, amelyet a munkáltató köteles fizetni minden olyan jövedelem után, amelyet munkaviszonyban vagy annak joghatásával keletkezik. A munkáltatói járulék befizetési határideje 2023-ban a jövedelem kifizetését követő hónap 12. napja. A munkáltatói járulékot a munkáltatónak kell megállapítania, levonnia és befizetnie az adóhatóság részére.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk