kapubanner for mobile
Megjelent: 11 hónapja

A kékgallérosok helyzete a munkaerőpiacon

A kékgallérosok, vagyis a fizikai munkát végző dolgozók egyre nagyobb kihívásokkal szembesülnek a munkaerőpiacon. A járványhelyzet, a digitalizáció, a versenyképesség és a bérfeszültség mind olyan tényezők, amelyek befolyásolják a kékgallérosok foglalkoztatását és jövedelmét. Cikkünkben sok hasznos információt találnak a foglalkoztatással kapcsolatosan.

A kékgallérosok alapbére általában alacsonyabb, mint a fehérgallérosoké, ezért fontos szerepet játszanak a különböző pótlékok és juttatások. A kékgalléros munkavállalók 2-3 műszakban dolgoznak, nem jellemző esetükben a 4 órás minimálbér. A Munka Törvénykönyve alapján a műszakpótlék 30%, amit az alapbéren felül kell megfizetni azoknak akik 18-6 óra között végeznek munkát. Másik feltételként teljesülnie kell, hogy a napi munkaidő kezdésének időpontja rendszeresen változzon.

A délutáni pótlék egy olyan bérpótlék, amelyet a munkavállaló akkor kap, ha délutáni műszakban dolgozik. A délutáni pótlék mértéke a műszakpótlék 15 százaléka. A műszakpótlék alapja a munkavállaló személyi alapbére.

A délutáni pótlékot azonban csak akkor kell fizetni, ha a munkavállaló több műszakos munkaidő-beosztásban dolgozik, és a napi munkaidő kezdő időpontja havonta a munkanapok legalább egyharmadánál legalább 4 órával eltér.

Ha a munkavállaló nem jogosult műszakpótlékra, de éjszaka dolgozik, akkor éjszakai pótlékot kap. Az éjszakai pótlék mértéke 15 százalék, és az este 22:00 és reggel 6:00 közötti időtartamra jár.

A bérpótlékokra vonatkozó szabályokat a Munka Törvénykönyve és a kollektív szerződés határozza meg. Ha van helyi szakszervezet, akkor érdemes kikérni a segítségüket a bérpótlékokkal kapcsolatban.

A bérfeszültség azt mutatja meg, hogy mekkora a különbség a legmagasabb és a legalacsonyabb bérek között egy adott csoporton belül vagy egy adott területen. A bérfeszültség növelheti a motivációt és a teljesítményt, de ha túl nagyra nő, akkor elégedetlenséget és konfliktusokat is okozhat.

A munkaközi szünet ledolgozása nem kötelező, de ha a munkáltató és a munkavállaló megállapodnak benne, akkor lehetséges. Ebben az esetben a munkaközi szünetet nem kell kifizetni, de a munkaidőbe beleszámít. A havi jelenléti ív pdf formátumban letölthető az internetről, és segítségével nyomon követhető a munkavállaló munkaideje, túlórái és hiányzásai.

A munkanap naptár segít abban, hogy megtervezzük a munkavégzést és a szabadságokat. A naptárban láthatók a munkaszüneti napok, amelyeket általában pihenőnappal kell kiegyenlíteni. A szabadság napok száma függ a munkaviszony időtartamától, az életkortól és egyéb tényezőktől. A minimális alapszabadság 20 nap, de ez akár 40 napra is növelhető.

A személygépkocsi normaköltség 2023-ban 18 forint/km, de 30 Ft/km-ig adómentesen adható, ami azt jelenti, hogy ha valaki saját gépjárművét használja munkavégzés céljából, akkor ennyi költségtérítést igényelhet a munkáltatótól. A gépjármű költségtérítés 2023-ban legfeljebb havi 15 ezer kilométerig jár. Az üzemanyag támogatás 2023-ban legfeljebb havi 30 ezer forint lehet.

A határozott és a határozatlan idejű munkaszerződés a munkaviszony időtartamát jelöli meg. A munkaszerződésben a feleknek meg kell határozniuk, hogy a munkaviszony határozott vagy határozatlan időre jön létre. Ha erről nem rendelkeznek, akkor a munkaviszony határozatlan időre jön létre.

A határozott idejű munkaszerződés esetén a munkaviszony konkrét időtartamra szól, amit naptárilag vagy más egyértelműen alkalmas módon (pl. eseményhez kötve) kell meghatározni. A határozott idejű munkaviszony tartama legfeljebb 5 év lehet, beleértve a meghosszabbított és az újrakötött munkaviszonyokat is. A határozott idejű munkaviszony a szerződésben meghatározott időtartam elteltével automatikusan megszűnik, nincs szükség felmondásra vagy végkielégítésre.

A határozatlan idejű munkaszerződés esetén a munkaviszony időtartama nincs előre meghatározva, hanem addig tart, amíg valamelyik fél megszünteti azt. A határozatlan idejű munkaviszony megszüntetése történhet közös megegyezéssel, felmondással vagy rendkívüli felmondással. A felmondásnak indokoltnak kell lennie, és a felmondó félnek tiszteletben kell tartania a felmondási időt. A felmondás esetén a munkavállalónak járhat végkielégítés is, ha a munkaviszonya legalább 3 éve fennállt. A határozatlan idejű munkaviszony esetén érvényesülnek a munkavállalót védő felmondási korlátok és tilalmak is.

A felmondási idő a munkaviszony megszüntetésének időtartama, amely alatt a munkavállaló még köteles munkát végezni, és a munkáltató még köteles bért fizetni. A felmondási idő hossza függ a felmondás okától, a munkaviszony időtartamától és a felek megállapodásától. A felmondási idő minimum 30 nap, de 20 év után akár 60 nap is lehet.

Az exit interjú egy olyan beszélgetés, amelyet a munkáltató szervez a távozó munkavállalóval, hogy visszajelzést kapjon a munkahelyi körülményekről, a munkakörnyezetről és a távozás okairól. Az exit interjú segíthet a munkáltatónak javítani a munkaerő megtartását és csökkenteni a fluktuációt.

A végkielégítés egy olyan juttatás, amelyet a munkáltató fizet a munkavállalónak, ha a munkaviszony megszűnik. A végkielégítés mértéke függ attól, hogy ki kezdeményezte a munkaviszony megszüntetését, és hogy mi volt annak oka. A végkielégítés általában egy vagy több havi bérnek felel meg, de akár 12 havi bér is lehet.

A kékgallérosok képzése és fejlődése

A kékgallérosok számára is fontos a képzés és a fejlődés, hiszen a munkaerőpiac folyamatosan változik, és új készségek, kompetenciák válnak szükségessé. A kékgallérosok képzése nemcsak a munkáltató érdeke, hanem a munkavállalóé is, hiszen így növelheti a munkaerő-piaci értékét, a motivációját és az elégedettségét.

A kékgallérosok képzése több formában is történhet. Lehet belső vagy külső képzés, formális vagy informális tanulás, egyéni vagy csoportos oktatás. A képzés tartalma és módszere is függ attól, hogy milyen célt szeretne elérni a munkáltató és a munkavállaló. A képzés lehet például:

•  Alapképzés: amikor a munkavállaló elsajátítja a munkaköréhez szükséges alapvető ismereteket és készségeket.

•  Továbbképzés: amikor a munkavállaló bővíti vagy frissíti a meglévő tudását és készségeit, hogy megfeleljen az új elvárásoknak vagy lehetőségeknek.

•  Átképzés: amikor a munkavállaló teljesen új ismereteket és készségeket sajátít el, hogy más munkakörben vagy területen tudjon dolgozni.

•  Szakmai fejlődés: amikor a munkavállaló olyan ismereteket és készségeket tanul meg, amelyek segítik a szakmai előmenetelét vagy karrierváltását.

A kékgallérosok motiválása és elismerése

A kékgallérosok motiválása és elismerése nem kevésbé fontos, mint a fehérgallérosoké. A motivált és elismert munkavállalók jobban teljesítenek, lojálisabbak, kevésbé hiányoznak és elégedettebbek. A motiváció és az elismerés nem csak anyagi formában nyilvánulhat meg, hanem más módon is.

A motiváció és az elismerés formái lehetnek például:

•  Bér: a bérnek versenyképesnek kell lennie a piacon, és tükröznie kell a munkavállaló teljesítményét, tapasztalatát és felelősségét.

•  Pótlék: a pótlék kiegészíti a bért, ha a munkavállaló rendkívüli körülmények között dolgozik, például túlórát végez, éjszaka vagy hétvégén dolgozik.

•  Juttatás: a juttatás olyan előny vagy szolgáltatás, amelyet a munkáltató nyújt a munkavállalónak, például étkezési jegy, utazási költségtérítés, egészségügyi biztosítás.

•  Visszajelzés: a visszajelzés segít a munkavállalónak értékelni a teljesítményét, megtudni az erősségeit és gyengeségeit, és javítani a munkáját.

•  Dicséret: a dicséret elismeri a munkavállaló eredményeit, erőfeszítéseit és hozzáállását, és növeli az önbizalmát és a büszkeségét.

•  Jutalom: a jutalom olyan ajándék vagy elismerés, amelyet a munkáltató ad a munkavállalónak, ha kiemelkedően teljesít vagy túlszárnyalja az elvárásokat, például bónusz, prémium, oklevél.

•  Fejlődési lehetőség: a fejlődési lehetőség lehetőséget ad a munkavállalónak arra, hogy tanuljon, fejlődjön és előrelépjen a karrierjében, például képzés, átképzés, szakmai

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk