kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 9 éve

Mentoring: Ne az legyen a vezérlőelv, hogy így szoktuk

A tudásintenzív iparágban működő cégeknél a közvetlen, őszinte kapcsolat, bizalom felettes és beosztott között elsődleges, ebben segít a mentoring - mondta a HR Portálnak Nagy Terézia, az idei Mentor Oscar különdíjazottja. Az Ericsson project office leaderjének szakmai tapasztalata, vevőszemlélete, és eredményei győzték meg a mátrix szervezetben működő vezetőket, hogy hitelesen tud segíteni. A sikeres együttműködést pedig nyitottsággal, változtatni akarással írta le, ahol a mentor nem ragaszkodik a saját megoldásaihoz.

Mit gondol, mivel érdemelte ki a Mentor Oscart?

- Ez a díj visszaigazolja eddigi erőfeszítéseimet, megerősít abban, hogy jó úton járok és van haszna a munkámnak. Valószínűleg azt értékelte a zsűri, hogy hatással tudtam lenni a szervezet többi részére, a kollégáimra.

Mit jelent a mentorálás Önnek?

- Támogatást, tapasztalatmegosztást. Ez a mentorálási program egyébként, amit én csinálok egyedül a cégnél, eltér a klasszikus modelltől, ami szintén működik a cégen belül.

Miből áll ez a program?

- Ez a módszer tükröt tart a vezető elé. Világossá válik számára, hogyan látja őt környezete, beosztottjai és miként fejlesztheti tovább vezetői képességeit. Itt jövök én a képbe. Rávezetem, melyek azok a területek, amelyekre érdemes odafigyelni és hogyan érdemes azon továbbmenni.

Mondana egy-két példát, mely területeken vannak elakadások a visszajelzések alapján?

-A közvetlen, őszinte kapcsolat, bizalom felettes és beosztott között elsődleges a kutatás-fejlesztési iparágban. Ez mindennek az alapja. Ez szükséges ahhoz. hogy elhiggyék, jó irányba tudjuk őket motiválni, irányítani. Bizalom nélkül a visszajelzések sem lennének pontosak. Ha ez megvan, a vezetők is meg tudják majd érteni, mi az, amin érdemes változtatnia a hatékonyabb munkavégzés érdekében.

Professzor David Clutterbuck, aki több mint három évtizede kutatja, gyakorolja és tanítja a mentorálás tudományát és művészetét, több kutatási programot készített. Az egyikben több száz mentoring párt vizsgáltak. Arra jutottak, hogy amikor a szervezetben a gazdasági kilátások miatt növekedett a bizonytalanság, a mentorokkal rendelkező munkatársaknak 2 százaléka hagyta el a szervezetet, míg a mentor nélküliek 27 százaléka távozott.
Egy másik vizsgálat során 50 női vállalkozót és 50 felsővezető nő viselkedését figyelték meg. Az eredmény azt mutatta, hogy a nők több mint 80 százaléka ott maradt, sőt, feljebb is lépett a vállalati hierarchiában azok közül, akiknek volt mentoruk.


Hány munkatársát mentorált a karrierje során?

- 11-12 line, projekt- és programmenedzsereket mentoráltam a két év alatt. Ez két megközelítése a mátrix szervezetnek: az egyik a szakmai irányító, a másik az emberi tényezőkkel foglalkozó. Mind a két oldalon nagyon hasznos beszélgetéseken vagyunk túl és sikerült különböző irányokat kijelölnünk a vezetőknek.

Mit gondol, mi szükséges ahhoz, hogy valakiből jó mentor váljon? Ön mindig is nyitott volt mások támogatására, tanítására?

- Igen, valóban kell az attitűd, de a szerteágazó munkatapasztalatom szolgál a mentori munkám alapjául. Tisztában vagyok azzal, milyen látásmódot lehet tőlem tanulni. A nyitottság pedig ahhoz kell, hogy meglássuk, hol érdemes beavatkozni, fejleszteni.

Röviden megismerhetnénk karrierjének történetét, hogy megtudjuk, mit ért e tapasztalat alatt?

- 2001 februárja óta dolgozom ennél a cégnél, sok területbe volt módom belekóstolni. Rendszertámogatással, közvetlen vevőkapcsolattal kezdtem a pályafutásomat. Itt sikerült egy bizalmi kapcsolatot kiépítenem a vevőimmel. Én voltam az első nő a szervezetben, aki mérnökként a vevőhöz kiment. A férfiak uralta iparágban ez nagy szó. Számos akadállyal kellett megküzdenem. A minőség és a cég hiteles képviseletének érdekében sok eredményt kellett leraknom az asztalra. Amikor ezt megtettem, a vevők is elhitték, én is vagyok olyan szakmai tudású, mint egy másik kolléga, és meg tudom oldani a problémáikat. Ezt a vevőszemléletet hoztam át a kutatás-fejlesztési területre, ahova a gyerekvállalás után kerültem.

Önnek ki volt a mentora? Ma is tartják a kapcsolatot?

- Sok példaképem volt az elmúlt évek során a különböző pozíciókból kifolyólag. A férjem az az ember, aki a legfontosabb számomra és akitől a legtöbb segítséget kaptam. Szintén menedzsment pozícióban van, de már egy másik cégnél.

Van olyan mentoráltja, akivel bizalmas kapcsolatot alakított ki?

- Kettő mentoráltammal (Szabadi Fatimével, Lukács Zsolttal) szoros a kapcsolatom, odafigyelünk egymás elakadásira és támogatjuk egymást.

Mire kell ügyelni a közös munka során?

- A mentornak tudatosítania kell: nem kizárólag egy megoldás létezik. Az az ő példája volt, az ő esete. A mentorált fel tudja használni ezeket a tapasztalatokat, de adott környezetben, emberekkel, szituációban mások lesznek a megoldások. Gondolkodjunk együtt!Hozzunk be különböző szempontokat a beszélgetésbe! Nyitottságra van szükség saját megoldásainkhoz való ragaszkodás helyett.

Továbbá a mentoráltnak is akarnia kell ezt a munkát. Ne azért kezdjen bele egy ilyen programba, mert a főnöke kiadta feladatba, hanem azért, mert tisztában van azzal, hogy neki arra szüksége van. Mindig kérem a mentoráltjaimtól, hogy ők küldjék ki a meghívót, álljanak ki a csapat elé, és mondják ki, nekik miért fontos ez a beszélgetés. Tehát bevonódás, akarás, szándék nélkül nem megy.

Mi az, ami nem fér bele a közös munkába? Előfordult, hogy valakivel nem jutottak egyről a kettőre?

- Nem emlékszem ilyen esetre. Elképzelhető, hogy a szerencse is mellém állt, és azonos értékrendű emberekkel kerültem össze.

Mi az, ami kritérium Önnél a mentoring programban?

- A nyitottság és a változtatni akarás. Ne az legyen a vezérlőelv, hogy „így szoktuk”.

Ezek szerint ez a fajta nyitottság minden mentoráltjában megvolt?

- Igen, vagy rá lehetett vezetni, neki mért hasznos változtatnia.

„A mentoring rendszert működtető nagyvállalatok alacsonyabb fluktuációról, gyorsabb beilleszkedésről számolnak be.” - olvasható a Mentor Oscar honlapján. Ez Önöknél is így van? Milyen pozitív hozadéka van még a mentoring rendszernek?

- Igen, én is úgy tapasztalom, lojálisabbá, elkötelezettebbé válnak az alkalmazottak, ha azt tapasztalják, a főnök kíváncsi rájuk, szeretne velük beszélgetni, kikéri a véleményüket, amiket figyelembe vesz döntéseinél.

Az idei Mentor Oscar szervezeti kategória díjazottjai:
1. GE Lighting (GE Hungary Kft.) két programja
2. A Magyar Posta programja
3. IT Services Hungary Kft.programja
A zsűri különdíja: a Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ
Az egyéni díjak:
1. Gothárdi Ibolya (Vodafone Magyarország Zrt.),
2.: Martin Coulam (Tesco Globál Áruházak Zrt.)
3.: Hradek Viktória (AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt.)
Egyéni különdíj: Nagy Terézia (Ericsson Magyarország Kft.).

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Semmit nem lehet már rutinból csinálni - Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO HR menedzsere

A folyamatos változás ma már alap, nem lehet rutinból vagy akár tavalyi tapasztalatok alapján működni, mondta el Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO... Teljes cikk

Bele lehet szeretni ebbe a hivatásba: interjú Szalavics Mariann NAV-elnökhelyettessel

Öt évvel ezelőtt érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Első állása a közigazgatásban és azt mondja, hogy bele lehet szeretni ebbe a... Teljes cikk

Elfelejthetjük, hogy a jövőben csak a helyi piacon fogunk versenyezni a munkavállalókért - interjú Kalmár Ákossal, a Continental Csoport országos HR vezetőjével

HR mutatók szempontjából sikeres évet zárt 2023-ban a Continental Csoport Magyarország: nem kívánt fluktuációjuk jelentősen csökkent a megelőző... Teljes cikk