kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Milyen kihívásokkal néznek szembe a humánerőforrás osztályok az online szerencsejáték-iparban?

Az online szerencsejáték-ipar az utóbbi évek határozottan dinamikus növekedésének köszönhetően mára komoly munkaerőpiaci tényezővé vált. Az erősödő versenyben a szerencsejáték-szolgáltatók számára már nem elég csupán a játékokkal kapcsolatos szolgáltatásokat kínálniuk, a játékosok – a megfelelő technikai működés és játékkínálat mellett – egyre inkább igénylik a minőségi kiszolgálást is.

images

Mindez jelentős kihívások elé állítja a kaszinók HR-osztályait, akiknek olyan feladatokkal kell megküzdeniük, amit elsőre nem is gondolnánk. Cikkünkben ezeket vesszük sorra, olvass tovább, sok érdekességet találsz!

Hogyan változik a munkaerőpiac?

Az elmúlt években erősödő tendenciák szerint a távmunka egyre inkább szerves részévé válik a vállalatok munkaerő-struktúrájának. A KingCasinoBonus, egy online szerencsejáték-piaci elemző platform, amely előrelátó vállalatként alkalmazkodott a piaci igényekhez, és hibrid munkahelyként folytatja működését.

Egyre több szerencsejáték-szolgáltató alakítja át a vállalkozás működését és szervezetét jórészt olyan alkalmazottakból és csapatokból építi fel, akik részben vagy egészben távolról végzik a munkájukat. Ez a megoldás nyilvánvaló előnyökkel jár, mivel csökkenti a foglalkoztatás költségeit, ráadásul a szélesebb körű munkaerő-kínálat megkönnyíti a megfelelő szakemberek megtalálását.

A HR-re nehezedő feladatok

Az online kaszinók és sportfogási irodák nincsenek könnyű helyzetben, mert nem csupán egyre nagyobb létszámú munkatársat kell alkalmazniuk, azok képzéséről is saját maguknak kell gondoskodniuk a munkakörökkel kapcsolatos speciális elvárások miatt. Egy szerencsejáték-portál megfelelő üzemeltetéséhez többféle szakemberre is szükség van:

-        megfelelően képzett informatikusokra,

-        pénzügyi és adminisztratív munkatársakra,

-        ügyfélszolgálati munkatársakra,

-        kompetens vezetőkre,

-        VIP-managerekre.

Természetesen ez a munkavégzési modell kiívásokat is állít a szerencsejáték-vállalkozások HR-munkatársai számára. Ilyen kihívások például:

  1. A munkavállalókkal kapcsolatos interakciók
  2. Új munkaerő toborzása
  3. A munkavállalók folyamatos cserélődése
  4. A vezetői pozíciók ellátása
  5. A munkaerő esetenkénti átköltöztetése

A munkavállalók kezelése

A távmunka alapú cégépítés nagy előnye a nemzetközi munkaerőpiacra történő könnyű kilépés, azonban ez több problémát is magával hoz.

●       A különböző országokban eltérő kulturális körülmények vannak.

●       Szintén eltérnek a megélhetési költségek, ami akár bérfeszültséghez vezethet.

●       Eltérnek az adózási jogszabályok.

●       Különbözőek a munkavégzésre vonatkozó törvények.

Ezek harmonizációja és egy szervezeten belül történő kezelése jelentős kihívást jelent a humánerőforrás-osztályok számára.

Toborzási kérdések

A munkaerőtoborzás a szerencsejáték-ipar esetében eleve kihívást jelentő feladat, mivel a munkatársaktól elvárt képességek jórészt iparágspecifikusak, ezért a foglalkoztatási bázis kicsi. Egyes területekre (például a játékosokat kiszolgáló pozíciókba) lehetséges az e-kereskedelem egyéb vertikumaiból történő átvonzás, de még ebben az esetben is szükséges az új belépők megfelelő kiképzése.

Mivel a verseny az iparágon belül igen jelentős, fontos, hogy a HR mindent megtegyen annak érdekében, hogy a már megszerzett (és kiképzett) munkaerő lojális legyen, és ne legyenek könnyen átcsábíthatók a versenytársakhoz.

Fluktuáció

A versenytársak csábítása mellett a munkavégzés körülményei is jelentős fluktuációs hatást váltanak ki. A munkavállalók az igaming területén is gyakran kell hosszú, és nagyfokú koncentrációt igénylő munkaidővel szembenézzenek.

Ez különösen erősen érezhető egy-egy új szolgáltatás vagy játék bevezetésekor, intenzív promóciós időszakban és egyéb különleges alkalmakkor. Ilyenkor az amúgy sem rövid munkaidő megnőhet, a alkalmazottakra nehezedő nyomás pedig tovább fokozódhat. Az ezzel járó nagyfokú stressz összeomlásokhoz és végső soron kiégéshez vezethet, növelve a fluktuációt.

Az emberierőforrás-menedzsereknek felkészülten kell állniuk az ilyen jelenségekkel szemben, biztosítaniuk kell a kimerült alkalmazottak számára a pihenési és rekreációs időszakokat, illetve megfelelő jutalmazással erősíthetik a munkakedvet.

Vezetés

A vezető pozíciók minden területen komoly kompetenciát igényelnek és nagy nyomást jelentenek a munkakört betöltők számára. Egy több országra, akár több időzónára elosztott csapat megfelelő irányítása nem egyszerű feladat, amit még nehezebbé tesz a személyes jelenlét hiánya, csökkentve a csapatszellemet. Mindez komoly kihívást jelent egy online kaszinó vezetősége számára.

Költözés

Minden vállalkozás életében előfordulhat, hogy el kell költöztetnie az operációt, és ez az online szerencsejáték-iparban sincs másképp. A szerencsejáték szabályozása változhat is, de országonként és régiónként eleve eltérő. Egyes országok megkövetelik a területükön történő működést, mások éppen ellenkezőleg, tiltják azt.

A vállaltok költözése mellett esetenként az alkalmazottak áthelyezése is szükséges lehet. Bár tisztán távmunkára épülő vállalati struktúra esetében ez nem feltétlenül jelent problémát, a hibrid megoldások már komoly kihívást jelentenek a HR-osztályok számára.

Összefoglalás

Láthatjuk, hogy a változó munkaerőpiaci körülmények az online szerencsejáték-ipar szereplőitől is rugalmasságot és az új időkhöz történő alkalmazkodást követelnek meg. Bár írásunk elsősorban az ebből eredő kihívásokra koncentrált, a távmunka jelentette előnyök jelentősek a minden érintett számára.

Érdemes nyomon követni ezeket a változásokat, hiszen mindenképpel hatással van ránk, akár munkaadók, munkavállalók, akár játékosok vagyunk, mindannyian érdekeltek vagyunk a minőségi kiszolgálásban.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk