kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 2 éve

Munkaélményt árulunk - a WeWork bukása

„Mi foglalkoztat? Mikor voltál a legboldogabb? Építs ebből az érzésből üzletet!” – ezzel kezdődik a WeCrashed sorozat előzetese. Változik a munka világa, de milyen lesz ez a jövő? Milyen lesz a munkahely élménye? Aki ezt meg tudja határozni, nyilván sikert és vagyont arat. Az egyik kísérletről szól az AppleTV sorozata, amely a WeWork közösségi iroda vállalkozás történetének ihletésével készült, Anne Hathaway és Jared Leto főszereplésével.

WeCrashed, sorozat-

„Mi jut eszedbe a munkahelyről? Munkaállomások, rossz megvilágítás, ronda bútorok, halál… „- Valami mást akartak. Élményt. Ahol a munkahely egy közösség, szinte baráti társaság is egyszerre, olyan tagokkal, akik inspirálják egymást. Hogy lett mégis hatalmas a bukás?

Az egyik ok, a nárcisztikus vezetői személyiségben keresendő. Nem véletlen, hogy Jared Leto – aki híres arról, hogy néha túl mélyen merül el a megformálandó karakterben -, kapta a megváltói küldetéssel érkező ötletember, Adam Neumann szerepét. Akinek ezeket a személyiségjegyeit csak erősíti, excentrikus viselkedését provokálja felesége, a Rebeka Paltrow Neumannt alakító, Anne Hathaway. (Milyen messze van ebben a szerepben A kezdő című filmben alakított startup vezetőjétől.)

A WeWork értékét sikere csúcsán 47 milliárd dollárra becsülték, a startup univerzumban eljutott az unikornis-szintig. Egy adott pillanatban a cég értéke magasabb volt, mint az AirBnB-é vagy a SpaceX-é azonban alig hat hét alatt sikerült majdnem csődbe vinni. A sorozat egy oknyomozó podcast adásaira épül, azonban a cég történetét a két főszereplő viszonyán keresztül mutatja be, hogy a vállalkozás sorsára nézve mit jelentettek az ötletgazdák hangulatváltozásai, tévedései, tévképzetei és persze a túlzott pénzszórás, ami a sikert követte. 

Nem meglepő, hogy a vizionárius főhős – a nárcisztikus vezetők jellemzőit felvonultatva - manipulatív, nagyon megnyerő tud lenni, maga és őrült ötletei mellé tudja állítani az embereket, amíg aztán át nem látnak a szitán. A WeWork a Theranoshoz, az Elisabeth Holmes sztorihoz hasonlóan gyors, hangos siker lett, a bukás pedig látványos volt, ami egyben több ezer kiégett és csalódott alkalmazott elbocsájtásához is vezetett. 

Ha a sorozaton kívül érdekel a WeWork története, érdemes megnézni a Bloomberg rövid dokumentumvideóját az eseményekről, amelyek az összeomláshoz vezettek.

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek