kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

Munkahelyi egészségnap a Rossmannál

Az utóbbi években hazánkban is egyre hangsúlyosabbá válik az egészségtudatosság a cégek életében. A vállalatok éves egészségprogramokat vagy rendszeres egészségnapokat szerveznek a dolgozók számára. De mitől lesz sikeres és eredményes egy ilyen program? Interjú Gigler Anitával, a Rossmann Magyarország Kft. HR vezetőjével.

Miért fontos az Önök számára a munkavállalók egészsége?

Elsősorban azért, mert egy egészséges munkavállaló tud csak jól teljesíteni, jókedvűen bejönni dolgozni. Végül is az időnk jó részét a munkahelyen töltjük, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen állapotban. Ugyanakkor hiszünk abban is, hogy a munkatársakkal való törődés megtérül: ha úgy érzik, fontosak számunkra, minden bizonnyal elkötelezettebbek lesznek cégünk felé, így hosszú távon számíthatunk rájuk.

Mely programok voltak a legnépszerűbbek?

Kétségkívül a melanoma-szűrés volt a legnépszerűbb a programok közül. A legtöbben csak akkor mennek orvoshoz, ha panaszuk van, az éves ellenőrzéseket pedig rendszerint halogatjuk. Örülök, hogy tudtuk biztosítani a kollégáknak ezt a szűrést, és spórolni nekik egy kis időt a szabadidejükhöz. Gyorsan beteltek az időpontok a szívstressz-mérésre és az allergiavizsgálatra is. A mozgásszervi szűrésre ugyan az utolsó pillanatig voltak még szabad helyek, de az első tájékoztató után, ahol a szakemberek elmondták, mi minden derülhet ki egy ilyen mérésből, gyorsan beteltek az időpontok.

A mozgásszervi megbetegedések kiemelt kockázatot jelentenek az ülőmunka esetén. Hogyan lehet hatékonyan segíteni ezen a területen?

Az egészségnapot megvalósító partnerünk a munkahelyi ergonómiára és mozgásszervi megbetegedések megelőzésére egy átfogó és új megközelítésen alapuló programot dolgozott ki, amely komplex egészében méri fel a kollégákat, majd a feltárt rizikókra egyéni mozgásprogramot biztosít.

Az első hallásra talán nem olyan csábító szűrés utáni eredmények azonban még napokig foglalkoztatták a munkatársainkat. Ahogy hallottam, sokan elgondolkodtak azon, mit lenne érdemes változtatniuk az életmódjukon, hogy hosszú távon egészségesek és mozgékonyak maradjanak. Egy elismert sportszakembert is elhívtunk, hogy tartson előadást a mozgás fontosságáról, és a helyes táplálkozásról. Azt reméltük, hogy egy ismert személyiség, és sportember szavai elég hitelesek lesznek ahhoz, hogy hatást gyakoroljanak a kollégákra.

Nyilvánvalóan nem tudunk lépéseket tenni a kollégák helyett, de fontos, hogy segítsünk őket információkhoz jutni annak érdekében, hogy változtatni tudjanak az életmódjukon, ha szeretnének. Segítséget jelenthet a kollégák számára az is, hogy közel egy éve van vibrációs platformunk is, amit a központi dolgozók munkaidőben használhatnak. Így ha közös sportolást nem is tudunk szervezni, ez a lehetőség segíthet a fittség megtartásában.

- Mi volt az egészségnap célja és hogyan sikerült ezt teljesíteni?

A rendezvény egyik célja az, hogy a szűrésekkel segítsük az egészségmegőrzést, a másik pedig, hogy olyan információkat adjunk a kollégáknak, melyek segítik őket az egészségesebb életmód kialakításában.

Azt fogalmaztuk meg, hogy ha csak egy-két kolléga kezd egy kicsit tudatosabban élni, változtatni a táplálkozási szokásain, elkezd mozogni, vagy rendszeres elmegy szűrésekre, már megérte.

Mi volt a munkavállalók reakciója az egészségnap gondolatára?

Első alkalommal is nagy volt az érdeklődés és a lelkesedés, harcok folytak a szűrésekre való jelentkezésekért. 2016-ban, a második egészségnapunkon pedig már konkrét igényeket kaptunk, mit szeretnének legközelebb.

Azt gondolom, nagy igény van az ilyen programokra, hiszen mindaddig sokadik az egészség a sorban, amíg nem jelentkezik valamilyen probléma. Ha viszont van lehetőség az egészséggel foglalkozni, mindenkit érdekel, akár csak kíváncsiságból is, milyen eredményeket kap.

- Milyen visszajelzések érkeztek az egészségnapot követően?

Dolgozóink nagyra értékelték, hogy a cég áldoz erre időt és pénzt.

Hogyan érdemes hozzákezdeni egy egészségnap megszervezéséhez?

- Ha valaki először szervez ilyen programot, biztosan beleesik abba a csapdába, hogy mindent szeretne egyszerre - első alkalommal ezt mi is elkövettük. Azt tanácsolnám másoknak, hogy érdemes valamilyen célt kitűzni, és a köré szervezni a rendezvényt, hiszen a kevesebb sokszor több.

Tapasztaltunk szerint, nagyobb az érdeklődés a szűrések, mint az előadások iránt, de egy-két neves előadóval oda lehet vonzani a figyelmet, és meg lehet erősíteni egy-egy téma fontosságát.

Miasnikov Tímea
E-Négyzet wellness egészségnapok
Egészségprogramok szakmai vezetője

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kihirdették Az Év Irodája verseny győzteseit - mutatjuk a legtrendibb munkatereket

Folyamatos az innováció az irodapiacon, amely az elmúlt évek változásaira új megoldásokat és alternatívákat kínál. A legfontosabb trendek... Teljes cikk

Honnan tudhatjuk, hogy már nem egészséges az, amennyit dolgozunk?

"Ha elfelejtjük, hogy kell feltöltődni. Elfelejtjük, hogy az este nem arra való, hogy hazavigyük a munkát és otthon folytassuk, hanem arra, hogy... Teljes cikk

Hogyan támogassuk a stresszel küzdő kollégát? - Ezt tanácsolja a mentálhigiénés szakértő

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyság tízből kilenc dolgozó érzett magas vagy extrém mértékű nyomást és stresszt az elmúlt egy... Teljes cikk