kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hete

Tudjon meg többet a munkahelyi elszámolásokról egy pillanat alatt!

Az idei évben a munkavállalók gépkocsihasználatát továbbra is az útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény alapján számolják el. Az üzemanyagköltség a NAV által közzétett hivatalos árak szerint kerül elszámolásra. A munkáltató temetési segélyt adhat, amely adómentes lehet, ha bizonyos feltételek teljesülnek. Ha szabadságunk marad átvihetjük a következő évre, melynek feltételeit a Munka Törvénykönyve szabályozza. A home office támogatás és az adóelőleg nyilatkozat családi kedvezmény igénybevételéhez is fontos része a munkavállalói jogoknak. Fontos információkat gyűjtöttünk össze. Ne hagyja ki a részleteket, tájékozódjon cikkünkből!

Saját gépkocsi használat elszámolása 2024

A munkavállalók személygépjármű használatát 2024-ben két módon számolhatják el: útnyilvántartással vagy kiküldetési rendelvény alapján.

Az útnyilvántartás szerinti elszámolásnál a munkavállaló a ténylegesen megtett utak vagy átalány alapján kap költségtérítést. Ez akkor alkalmazható, ha a személygépkocsit rendszeresen használják hivatalos célra. Az így kapott összeg adóköteles bevétel, de az üzleti útra fordított költségek elszámolhatók.

A költségek elszámolása két módon történhet: kilométerenként 15 forint általános költséggel, vagy üzemanyagköltség alapján. Az üzemanyagköltséghez számlákkal igazolt üzemanyagvásárlás, illetve a tölthető hibrid és elektromos járművek esetén az elektromos töltés számlával igazolt költsége is hozzátartozik.

Az útnyilvántartás tartalmazza a gépjármű típusát, rendszámát, útvonalat, időpontot és kilométeróra állást.

A kiküldetési rendelvény alapján is lehet költségtérítést kapni, ami tartalmazza a gépjármű adatokat, az útvonalat, a futásteljesítményt és a költségtérítést.

Ha a kifizető által fizetett költségtérítés a jogszabályban meghatározott mértéket meghaladja, akkor az adóköteles bevétel. Ebben az esetben a munkavállalónak választania kell, hogy az igazolás nélkül elszámolható összeget vagy az útnyilvántartás alapján történő költségelszámolást választja.

A saját gépkocsi használat elszámolásának további részleteit itt olvashatja el, valamint érdemes nyomon követni a NAV oldalán található információkat.

Üzemanyagköltség elszámolása

A NAV minden hónapban közzéteszi honlapján a hivatalos üzemanyagárakat, amelyeket a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámoláshoz lehet alkalmazni (a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 82. § (2) bekezdése alapján).

A magánszemély az ezekben a közleményekben szereplő árak szerint elszámolhatja az üzemanyagköltséget, amelynek alapján a kiküldetési rendelvényben (magánautó céges használatának elszámolása), másrészt az egyéni vállalkozó útnyilvántartás készítésének egyik alapja, amit az elkészült bizonylatokon is szükséges szerepeltetni.

Home office támogatás

A Munka Törvénykönyve alapján, ha a munkavállaló távmunkában dolgozik, a munkaszerződés feltételei szerint jogosult lehet költségtérítésre. Ezt az összeget a felek egyeztetik, de nem haladhatja meg a minimálbér 10%-át havonta. Ha a távmunka nem a teljes hónapot foglalja magában, akkor a költségtérítést a távmunkával töltött napok számával arányosan kell kiszámítani. Ez azonban csak akkor érvényes, ha a munkavállaló nem számol el egyéb, a távmunkával kapcsolatos költségeket.

Munkahelyi temetési segély

Magyarországon a munkahelyi temetési segély nem kötelező juttatás, és a munkáltatók saját belső szabályzatukban vagy kollektív szerződésben rendelkezhetnek annak biztosításáról. A temetési segélyt a munkáltató önkéntesen nyújthatja munkavállalóinak.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján a juttatás adómentes, amennyiben az elhunyt házastársa vagy egyeneságbeli rokona részére biztosítja a munkáltató a segélyt, az összeg pedig nem meghatározott. Sem a munkavállalónak, sem pedig a munkáltatónak nem keletkezik adó-és járulékfizetési kötelezettsége.

A temetési segély összege és az igénylés feltételei munkahelyenként változhatnak, ezért érdemes a munkáltatói szabályzatot vagy a kollektív szerződést megtekinteni a pontos információkért. Ha a munkáltató nem biztosít temetési segélyt, akkor a helyi önkormányzatoktól is lehet rendkívüli települési támogatásként igényelni hozzájárulást a temetési költségekhez.

Magyarországon a munkavállalók két munkanapot vehetnek igénybe rendkívüli szabadságként közeli hozzátartozó halála esetén. Ez a szabadság az alapszabadságon és a pótszabadságon felül jár, és a munkavállaló teljes bérét megkapja ez alatt az idő alatt.

Szabadság átvitele következő évre

A Munka Törvénykönyve értelmében a szabadságot alapvetően abban az évben kell kiadni, amelyben az jár, azonban néhány lehetőség adott, amellyel átvihetők a szabadnapok egy része a következő évre:

A szabadság, amelyet az év folyamán kezdenek el felhasználni, de csak a következő évben ér véget, az adott év szabadságának számít. Ezt az átnyúló időszakot öt napban maximalizálják. Amennyiben a szabadság kiadása akadályokba ütközik (például szülési szabadság vagy betegség miatt), a szabadságot az akadály megszűnését követően 60 napon belül kell biztosítani.

A munkáltató csak szigorúan korlátozott esetekben módosíthatja a szabadság időpontját vagy szakíthatja meg azt, például, ha a vállalat működését veszélyeztető különleges gazdasági helyzet áll fenn.

Kollektív szerződés esetén a szabadság legfeljebb negyedét a következő év március 31-ig lehet kiadni. Az apasági szabadság elhalasztása vagy módosítása azonban nem lehetséges.

A közkeletű tévhit ellenére a fel nem használt szabadságot nem lehet év végén készpénzre váltani. A munkáltató csak a munkaviszony megszűnése esetén köteles a fel nem használt szabadságot pénzben megváltani.

A munkáltató és a dolgozó megegyezhet abban, hogy az életkor alapján járó pótszabadságot legkésőbb a tárgyévet követő év végéig adja ki.

Szülés után felhalmozódott szabadság

Amikor egy munkavállaló szülési szabadságon van, a fel nem használt szabadságok összegyűlnek. A felhalmozódott szabadságok későbbi felhasználásának módját a következő szabályok határozzák meg:

Szabadság felhalmozódása: A szülési szabadságon lévő munkavállalónak felhalmozódik a ki nem adott szabadsága. Ez magában foglalja a szülési szabadság (legfeljebb 24 hét) időtartamát és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság első 6 hónapját

Szabadság kiadása: A munkáltató köteles a felhalmozódott szabadságot a fizetés nélküli szabadság megszűnésétől számított 60 napon belül kiadni

Szabadság kiszámítása: A felhalmozódott szabadság kiszámításakor figyelembe kell venni a munkavállaló életkorát és a gyerekek számát, mivel ezek alapján jár az életkori pótszabadság és a gyerekek után járó pótszabadság is

Alapszabadság: Az alapszabadság mértéke 20 nap, amely minden teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalót megillet, és az életkor előrehaladtával növekszik

Gyermekek utáni pótszabadság: Az édesanyának 16 évesnél fiatalabb egy gyermeke után 2, két gyermeke után 4, kettőnél több gyermeke után összesen 7 munkanap pótszabadság jár. Fogyatékos gyermekenként ez a szám 2 munkanappal nő.

Szülői szabadság: A munkavállaló édesanyát gyermeke 3 éves koráig 44 munkanap szülői szabadság illeti meg, amennyiben a munkaviszonya legalább 1 éve fennáll.

Ezek az információk alapvető tájékoztatást nyújtanak a szülés után felhalmozódott szabadságról. Konkrét esetre vonatkozó tanácsért érdemes lehet szakértővel vagy a munkáltató HR részlegével konzultálni.

Munkahelyi kötelező óraszámok

A munkahelyi kötelező óraszámok a munkavállalók által a munkahelyen töltött időt jelentik, amelyet a munkáltató előírhat bizonyos szakmákban. Magyarországon a munkaidőkeretek és a kötelező óraszámok a munka törvénykönyve és a kollektív szerződések alapján kerülnek meghatározásra. A munkaidőkeret lehet napi, heti, havi vagy akár éves szinten is meghatározott, és a munkáltatók a munkavállalók munkaidő-beosztását ennek megfelelően alakíthatják ki.

A kötelező óraszámok szakmánként változhatnak, és általában az adott szakma munkaerőpiaci igényeitől, a munkavégzés jellegétől és a munkavállalók egészségvédelmi szempontjaitól függően kerülnek meghatározásra. Például az egészségügyi dolgozók, a közlekedési ágazatban dolgozók vagy a biztonsági szolgálatok tagjai esetében gyakran vannak speciális előírások a munkaidőre vonatkozóan.

A pontos óraszámok és azok szakmánkénti előírásai a Munka Törvénykönyvében, a kollektív szerződésekben, illetve az egyes szakmákra vonatkozó szabályozásokban találhatók meg. A munkaidővel kapcsolatos szabályok rendszeresen frissülhetnek, így a legfrissebb információkért érdemes a jogszabályokat és a munkaügyi hatóságok hatóságok weboldalait rendszeresen ellenőrizni. A Munka Törvénykönyve szerint a teljes napi munkaidő általában napi nyolc óra, de külön megállapodás alapján ez legfeljebb napi tizenkét órára emelhető bizonyos feltételek mellett, például készenléti jellegű munkakör esetén.

A munkaidőkeret alkalmazása lehetőséget biztosít a munkáltató számára, hogy az általános munkarendtől eltérően egyenlőtlen munkaidőbeosztást alkalmazzon. A munkaidőkeret tartama legfeljebb négy hónap lehet, de bizonyos esetekben, például a polgári repülésben dolgozók vagy a közúti személyszállításban és árufuvarozásban foglalkoztatott munkavállalók esetében ez hat hónapra is kiterjeszthető.

Kollektív szerződések esetében a munkaidővel kapcsolatos szabályok még rugalmasabbak lehetnek. Például a kollektív szerződés rendelkezhet úgy, hogy a napi munkaidőt kettőnél több részletben is be lehet osztani, és a munkaidők között nem kell két óra szünetet tartani.

A szakmákra vonatkozó specifikus munkaidő előírásai változatosak lehetnek, és ezeket az adott szakma szabályozásában található előírások tartalmazzák. Például az egészségügyi, oktatási vagy építőipari területeken dolgozók munkaidő-beosztása eltérhet a fent említett általános szabályoktól. A pontos információkért és a legfrissebb változásokért érdemes a szakmai kamara vagy a munkaügyi hatóságok tájékoztatásait követni.

Adóelőleg nyilatkozat családi kedvezmény igénybevételéhez

A 2024-es évben az adóelőleg-nyilatkozat kitöltése során érdemes figyelembe venni a családi kedvezményekkel kapcsolatos változásokat. Az új rendelkezések szerint bizonyos adóalap-csökkentő kedvezmények, mint például a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, személyi kedvezmény, vagy első házasok kedvezménye esetében nem szükséges minden évben új nyilatkozatot leadni. A 25 év alatti fiatalok kedvezményét a munkáltató automatikusan érvényesíti, amennyiben nincs ellentétes nyilatkozat. A 30 év alatti anyák kedvezménye és a családi kedvezmény érvényesítéséhez azonban továbbra is szükséges évente nyilatkozni.

Az adóelőleg-nyilatkozatok kitöltése az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) történhet a legkényelmesebben, ahol az adóhatóság által előzetesen feltöltött adatokkal és az elektronikus továbbítási lehetőséggel egyszerűsödik a folyamat. Természetesen, a hagyományos papíralapú nyilatkozatok is elérhetők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján, amelyeket kitöltés és aláírás után a munkáltatónak kell átadni.

Ezek a lépések biztosítják, hogy a családi kedvezmények igénybevétele gördülékenyen és helyesen történjen meg az adóelőleg-nyilatkozat kitöltése során.

A cikk általános útmutatást ad, de nem tartalmazza az összes specifikus jogi részletet. Ezért fontos, hogy a legújabb és legmegbízhatóbb információkért további, hivatalos forrásokhoz forduljon, különösen, ha a jogszabályokban és az eljárásokban változások történnek.

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk

A közszolgálati jogviszony szabályai: illetmények, szabadságok, felmentési idő nagyító alatt

A közszolgálati tisztségviselők életében az illetményalap és a szabadságrendszere kiemelt jelentőséggel bír. A 2024-es minimálbér-emelkedés... Teljes cikk

Foglalkoztatottság, nyugdíj, keresetek - jobban teljesítünk, mint 20 éve?

Lemaradunk a visegrádi országoktól, vagy épp az élre törünk? Tényleg megelőzött minket Románia? Május 1-én uniós csatlakozásunk 20.... Teljes cikk