Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

15 milliárdot engednének a Munkaerő-piaci Alapnak

A munkaügyi tárca kezdeményezte a Pénzügyminisztériumnál, hogy a Munkaerő-piaci Alap az idén a tervezettnél 15 milliárd forinttal kevesebbet fizessen be a költségvetésbe - mondta Herczog László szociális és munkaügyi miniszter az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának hétfői ülésén.

A munkaügyi miniszter elmondta: az alap idei költségvetését 419,3 milliárd forintos főösszeggel nullszaldósra tervezték, azonban a gazdasági válság miatt sem a bevételek, sem a kiadások nem az eredeti elképzelések szerint alakulnak. Ha az eredeti terv maradna, várhatóan 13-14 milliárd forint deficit keletkezne az alapnál.

Herczog László azt is közölte: a tárca be szeretné vezetni a szakiskolai képzésben az ösztöndíjat, úgy, hogy először a 11. évfolyamtól 10 ezer forint, majd a 2010-2011-es tanévtől 10-30 ezer forint lenne az ösztöndíj tanulmányi eredménytől függően.

A munkaügyi miniszter a bizottsági meghallgatáson elmondta: az alap idei költségvetésében a 70 milliárd forintos tartalékot teljesen felhasználják, így ha minden az eredeti elképzeléseknek megfelelően alakulna, jelentős hiány keletkezne. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy csökkentik az alap befizetéseit a büdzsébe - mondta.

Herczog László arról is szólt, hogy a kevesebb igény miatt az eredetileg 35 milliárd forintra tervezett összeghez képest 30 milliárd forint jut majd rehabilitációra az alap pénzeszközeiből.

Az alap bevételei és kiadásai részben a nagyobb munkanélküliség, részben a már életbe lépett adó- és járulékváltozások miatt térnek el az eredeti számoktól - fejtette ki.

A miniszter több kérdést is kapott az Út a munkához program kapcsán, melynek keretében több mint 90 milliárd forintot szánt idén a kormány az alulképzett, munkát nehezen találó munkanélküliek közfoglalkoztatására. Elmondta: idén várhatóan több milliárd forintos túlfizetés lesz a program keretében.

A munkaügyi miniszterhez kérdést intéztek arról is: a kormány kapott-e tájékoztatást arról, mit tervez a GE a magyarországi fényforrásgyártás jövőjével kapcsolatban. "Találkoztam a GE képviselőivel, azt mondták, még semmilyen döntés nincs az ügyben" - mondta Herczog László. Kiemelte: a GE magyarországi vezetőinek szándékában áll a termelés fenntartása, de az uniós szabályozás miatt változtatni kell a korábbi gyártáson.

Napirenden kívül több ellenzéki képviselő is visszatért ezzel kapcsolatban a testület múlt heti ülésére: felháborítónak tartották, hogy a General Electric képviselőinek meghallgatása után nem kérdezhettek, nem fejthették ki véleményüket. Bernáth Ildikó, a bizottság fideszes alelnöke azt is jelezte: az üggyel kapcsolatban a házelnökhöz fordult. A bizottság igen szoros arányban, 10 igen és 9 nem szavazat mellett támogatta azt a törvényjavaslatot, melyet számos MSZP-s képviselő, köztük Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila jegyeznek. Ennek lényege, hogy a köztulajdonban álló cégek vezetőinek fizetésére egy maximális összeget írnának elő a válság idejére, mégpedig 2 millió forintot.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Itt a lista, kik keresnek többet Orbán Viktornál is!

Rogán Antal, Gulyás Gergely, Semjén Zsolt, Süli János és Mager Andrea is többet keres, mint Orbán Viktor - írja a napi.hu a Miniszerelnöki... Teljes cikk

Tömegközlekedés helyett inkább gyalogolnak a budapestiek

A budapestiek 66 százaléka ritkábban használja a tömegközlekedési eszközöket a járvány kirobbanása óta - derül ki a Publicus Intézet... Teljes cikk

Áll a bál: Trump 400 dollárra csökkentette a munkanélküli segély heti összegét

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter egy vasárnapi televíziós interjúban védelmébe vette Donald Trump elnök rendeleteit, mondván, azok célja az... Teljes cikk