Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

15 milliárdot engednének a Munkaerő-piaci Alapnak

A munkaügyi tárca kezdeményezte a Pénzügyminisztériumnál, hogy a Munkaerő-piaci Alap az idén a tervezettnél 15 milliárd forinttal kevesebbet fizessen be a költségvetésbe - mondta Herczog László szociális és munkaügyi miniszter az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának hétfői ülésén.

A munkaügyi miniszter elmondta: az alap idei költségvetését 419,3 milliárd forintos főösszeggel nullszaldósra tervezték, azonban a gazdasági válság miatt sem a bevételek, sem a kiadások nem az eredeti elképzelések szerint alakulnak. Ha az eredeti terv maradna, várhatóan 13-14 milliárd forint deficit keletkezne az alapnál.

Herczog László azt is közölte: a tárca be szeretné vezetni a szakiskolai képzésben az ösztöndíjat, úgy, hogy először a 11. évfolyamtól 10 ezer forint, majd a 2010-2011-es tanévtől 10-30 ezer forint lenne az ösztöndíj tanulmányi eredménytől függően.

A munkaügyi miniszter a bizottsági meghallgatáson elmondta: az alap idei költségvetésében a 70 milliárd forintos tartalékot teljesen felhasználják, így ha minden az eredeti elképzeléseknek megfelelően alakulna, jelentős hiány keletkezne. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy csökkentik az alap befizetéseit a büdzsébe - mondta.

Herczog László arról is szólt, hogy a kevesebb igény miatt az eredetileg 35 milliárd forintra tervezett összeghez képest 30 milliárd forint jut majd rehabilitációra az alap pénzeszközeiből.

Az alap bevételei és kiadásai részben a nagyobb munkanélküliség, részben a már életbe lépett adó- és járulékváltozások miatt térnek el az eredeti számoktól - fejtette ki.

A miniszter több kérdést is kapott az Út a munkához program kapcsán, melynek keretében több mint 90 milliárd forintot szánt idén a kormány az alulképzett, munkát nehezen találó munkanélküliek közfoglalkoztatására. Elmondta: idén várhatóan több milliárd forintos túlfizetés lesz a program keretében.

A munkaügyi miniszterhez kérdést intéztek arról is: a kormány kapott-e tájékoztatást arról, mit tervez a GE a magyarországi fényforrásgyártás jövőjével kapcsolatban. "Találkoztam a GE képviselőivel, azt mondták, még semmilyen döntés nincs az ügyben" - mondta Herczog László. Kiemelte: a GE magyarországi vezetőinek szándékában áll a termelés fenntartása, de az uniós szabályozás miatt változtatni kell a korábbi gyártáson.

Napirenden kívül több ellenzéki képviselő is visszatért ezzel kapcsolatban a testület múlt heti ülésére: felháborítónak tartották, hogy a General Electric képviselőinek meghallgatása után nem kérdezhettek, nem fejthették ki véleményüket. Bernáth Ildikó, a bizottság fideszes alelnöke azt is jelezte: az üggyel kapcsolatban a házelnökhöz fordult. A bizottság igen szoros arányban, 10 igen és 9 nem szavazat mellett támogatta azt a törvényjavaslatot, melyet számos MSZP-s képviselő, köztük Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila jegyeznek. Ennek lényege, hogy a köztulajdonban álló cégek vezetőinek fizetésére egy maximális összeget írnának elő a válság idejére, mégpedig 2 millió forintot.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országosan nem állnak át digitális munkarendre az általános iskolák és az óvodák

Csak ott rendelik el a digitális munkarendet az iskolákban és óvodákban, ahol megbetegedés történik. A kormány veszélyeztetettségi és életkori... Teljes cikk

Meglepő adatok: csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben

Tavaly novemberben 15 millió 933 ezren kerestek munkát az Európai Unióban. Teljes cikk

ÁSZ: 2020 áttörést jelentett a táv- és otthoni munkavégzés elterjedésében

Az Állami Számvevőszék az otthonról végzett munka mentálhigiénés kihívásaira is felhívta a figyelmet. Teljes cikk