Megjelent: 15 éve

560 munkanélküli 6 havi munkája a tiszta Balatonért

A Balaton menti települések vasúti töltéseinek, átjáróinak, közútjainak megtisztítása, ároktisztítás, parlagfű-, és gyommentesítés, parkosítás - ez lesz az elkövetkezendő 6 hónap munkája 560 Balaton-környéki munkanélküli számára. A balatoni közmunkaprogramról, mely többek között az FMM és a MÁV összefogásával valósul meg, a Balatonfüredi Önkormányzat szerződéses partnerét, a Probio Zrt. vezérigazgatóját, Somogyi Lászlót kérdeztük.


-Mint arról Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a szerdán, Keszthelyen tartott sajtótájékoztatón beszámolt, a balatoni közmunkaprogramban 560-an vesznek részt 71 település megtisztításáért, megszépítéséért. Ez a létszám egymást váltva, vagy elosztva fogja végezni a programot? Önöknél Füreden hányan gondoskodnak majd a közterületek tisztaságáról?
-Balatonfüred gesztorságával az északi parton 160 fő foglalkoztatását kezdtük meg a program keretében. Balatonkenesétől Balatonedericsig mintegy 20 település érintett nálunk. Ezeken a településeken eltérő számú munkanélküli foglalkoztatását tervezik, tehát nem mi osztjuk szét a létszámot. Az önkormányzatok a létszám tervezésénél nyilván több tényezőt vettek figyelembe, úgymint: a rendelkezésre álló saját erő, anyagiak, az adott településen nyilvántartott munkanélküliek száma, az elvégzendő feladatok nagyságrendje stb. Balatonfüreden 30 fő foglalkoztatását tervezzük.

-Elegendőnek tartja az 560-fős és a településekre eső létszámot, vagy Ön szerint jóval több közmunkásra is szükség lenne?
-Bár a foglalkozottak létszáma nőtt a tavalyi munkaprogramhoz
képest a meglevő létszám és technika pillanatnyilag is valószínűleg kevesebb a szükségesnél. A Balaton mellett még mindig jellemző a szezonalitás, tehát nyáron nagyon sokan találnak különféle munkalehetőséget, ezért véleményem szerint egy ponton túl nem is találnánk több munkanélkülit. Ezt a pontot azonban nem hiszem, hogy elértük. Ugyanakkor minden település lehetne még szebb, még tisztább, de figyelembe kell venni azt is, hogy a minisztériumnak is véges az erre a célra felhasználható kerete. Mindenesetre reméljük, és azon leszünk, hogy a munka révén annak célját tekintve feltétlenül javulás történjen a környezetünkben.

-Milyen szempontok alapján válogatták ki a közmunkaprogramra jelentkezőket?
-A munkavállalók megválogatásáról különösebben nem lehet beszélni, hiszen általában éppen ki tudjuk tölteni a tervezett létszámot a jelentkezőkkel. Sajnos a rendelkezésre álló dolgozók szakképzettsége alacsony, példának okáért sokkal több kertész szakmunkásra lenne szükség, ez ugyanis biztosan emelhetné az elvégzett munka színvonalát.

-Pontosan milyen foglalkoztatási formáról beszélünk? Mennyi lesz a munkaidő, illetve milyen bérezésben fognak részesülni a munkavállalók?
-A munkanélkülieket határozott idejű munkaszerződéssel (október 31-ig) alkalmazzuk teljes munkaidős dolgozókként, tehát a munkaidő napi 8 óra, heti 40 órában. A munkabéreket a pályázatban megállapitott maximum szerint állapitjuk meg. Tervezhető legmagasabb bruttó havibér segédmunkásnál 66 000 forint/hó, betanitott munkásnál 70 000 forint /hó, szakmunkásnál 75 000 forint/hó stb. A munkavállalók kapnak még munkaruhát, szükség esetén védőruhát, védőitalt, védőoltást kullancs ellen, jogszabály szerinti munkába járáshoz szükséges költségtéritést, és munkavédelmi oktatásban is részesülnek.

-Milyen lesz az elvégzendő munka jellege?
-Változatos, természetesen fizikai jellegű, azonban általában nem igényel túl nagy erőkifejtést. Jellemző munkák lesznek a kézi hulladékgyűjtés, árkok, csatornák, patakok medrének megtisztítása, közterületek takarítása, gyommentesítés, kaszálás, parlagfű mentesítés, zöldterületek ápolása, karbantartása, kerékpárutak környékének rendbetétele. Kiemelt feladat lesz a vasúti pálya és a közutak környékének rendben tartása.

-Mit várnak a programtól turisztikai szempontból ill. a helyi állapotok tekintetében?
-A tavalyi év tapasztalata nagyon jó volt. Összességében mintegy 30 %-kal nőtt a létszám, s ez jó reményt ad arra, hogy nagyobb területet tudunk rendben tartani, megtisztítani, ápolni, bár a létszám településenként változó, s nem feltétlenül igazodik az adott település közigazgatási területnagyságához. Az is igaz, hogy most egy hónappal rövidebb lesz a foglalkoztatás ideje. Mindenesetre általános tapasztalat, hogy a települések visszatérő problémáiban nagyon sok segítséget nyújt a projekt, a Balaton turisztikai helyzetét javítja. Szebbek, tisztábbak, gondozottabbak a közterületek. Nagyon fontosnak érezzük ezzel párhuzamosan azt is, hogy a munkanélküliek a foglalkoztatás révén mentálisan is sokat nyernek és számos rászoruló család jut biztos jövedelemhez.Garai Katalin
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.03.302 Napos Agilis Képzés HR szakembereknek, élő videokonferenciás A képzés elsősorban toborzással, talent managementtel és képzéssel foglalkozó, agilis átalakulást segítő HR szakembereknek szól, akik szeretnék megérteni, mi az üzleti és IT területek elvárása az agilis transzformáció során. Bemutatjuk, hogyan tudnának hatékony támogatói és partnerei lenni az agilis átalakulásban részt vevő csapatoknak, és hogyan tudják megtalálni a szervezethez leginkább illő, megfelelő kompetenciákkal bíró agilis jelölteket. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter