Megjelent: 14 éve

560 munkanélküli 6 havi munkája a tiszta Balatonért

A Balaton menti települések vasúti töltéseinek, átjáróinak, közútjainak megtisztítása, ároktisztítás, parlagfű-, és gyommentesítés, parkosítás - ez lesz az elkövetkezendő 6 hónap munkája 560 Balaton-környéki munkanélküli számára. A balatoni közmunkaprogramról, mely többek között az FMM és a MÁV összefogásával valósul meg, a Balatonfüredi Önkormányzat szerződéses partnerét, a Probio Zrt. vezérigazgatóját, Somogyi Lászlót kérdeztük.


-Mint arról Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a szerdán, Keszthelyen tartott sajtótájékoztatón beszámolt, a balatoni közmunkaprogramban 560-an vesznek részt 71 település megtisztításáért, megszépítéséért. Ez a létszám egymást váltva, vagy elosztva fogja végezni a programot? Önöknél Füreden hányan gondoskodnak majd a közterületek tisztaságáról?
-Balatonfüred gesztorságával az északi parton 160 fő foglalkoztatását kezdtük meg a program keretében. Balatonkenesétől Balatonedericsig mintegy 20 település érintett nálunk. Ezeken a településeken eltérő számú munkanélküli foglalkoztatását tervezik, tehát nem mi osztjuk szét a létszámot. Az önkormányzatok a létszám tervezésénél nyilván több tényezőt vettek figyelembe, úgymint: a rendelkezésre álló saját erő, anyagiak, az adott településen nyilvántartott munkanélküliek száma, az elvégzendő feladatok nagyságrendje stb. Balatonfüreden 30 fő foglalkoztatását tervezzük.

-Elegendőnek tartja az 560-fős és a településekre eső létszámot, vagy Ön szerint jóval több közmunkásra is szükség lenne?
-Bár a foglalkozottak létszáma nőtt a tavalyi munkaprogramhoz
képest a meglevő létszám és technika pillanatnyilag is valószínűleg kevesebb a szükségesnél. A Balaton mellett még mindig jellemző a szezonalitás, tehát nyáron nagyon sokan találnak különféle munkalehetőséget, ezért véleményem szerint egy ponton túl nem is találnánk több munkanélkülit. Ezt a pontot azonban nem hiszem, hogy elértük. Ugyanakkor minden település lehetne még szebb, még tisztább, de figyelembe kell venni azt is, hogy a minisztériumnak is véges az erre a célra felhasználható kerete. Mindenesetre reméljük, és azon leszünk, hogy a munka révén annak célját tekintve feltétlenül javulás történjen a környezetünkben.

-Milyen szempontok alapján válogatták ki a közmunkaprogramra jelentkezőket?
-A munkavállalók megválogatásáról különösebben nem lehet beszélni, hiszen általában éppen ki tudjuk tölteni a tervezett létszámot a jelentkezőkkel. Sajnos a rendelkezésre álló dolgozók szakképzettsége alacsony, példának okáért sokkal több kertész szakmunkásra lenne szükség, ez ugyanis biztosan emelhetné az elvégzett munka színvonalát.

-Pontosan milyen foglalkoztatási formáról beszélünk? Mennyi lesz a munkaidő, illetve milyen bérezésben fognak részesülni a munkavállalók?
-A munkanélkülieket határozott idejű munkaszerződéssel (október 31-ig) alkalmazzuk teljes munkaidős dolgozókként, tehát a munkaidő napi 8 óra, heti 40 órában. A munkabéreket a pályázatban megállapitott maximum szerint állapitjuk meg. Tervezhető legmagasabb bruttó havibér segédmunkásnál 66 000 forint/hó, betanitott munkásnál 70 000 forint /hó, szakmunkásnál 75 000 forint/hó stb. A munkavállalók kapnak még munkaruhát, szükség esetén védőruhát, védőitalt, védőoltást kullancs ellen, jogszabály szerinti munkába járáshoz szükséges költségtéritést, és munkavédelmi oktatásban is részesülnek.

-Milyen lesz az elvégzendő munka jellege?
-Változatos, természetesen fizikai jellegű, azonban általában nem igényel túl nagy erőkifejtést. Jellemző munkák lesznek a kézi hulladékgyűjtés, árkok, csatornák, patakok medrének megtisztítása, közterületek takarítása, gyommentesítés, kaszálás, parlagfű mentesítés, zöldterületek ápolása, karbantartása, kerékpárutak környékének rendbetétele. Kiemelt feladat lesz a vasúti pálya és a közutak környékének rendben tartása.

-Mit várnak a programtól turisztikai szempontból ill. a helyi állapotok tekintetében?
-A tavalyi év tapasztalata nagyon jó volt. Összességében mintegy 30 %-kal nőtt a létszám, s ez jó reményt ad arra, hogy nagyobb területet tudunk rendben tartani, megtisztítani, ápolni, bár a létszám településenként változó, s nem feltétlenül igazodik az adott település közigazgatási területnagyságához. Az is igaz, hogy most egy hónappal rövidebb lesz a foglalkoztatás ideje. Mindenesetre általános tapasztalat, hogy a települések visszatérő problémáiban nagyon sok segítséget nyújt a projekt, a Balaton turisztikai helyzetét javítja. Szebbek, tisztábbak, gondozottabbak a közterületek. Nagyon fontosnak érezzük ezzel párhuzamosan azt is, hogy a munkanélküliek a foglalkoztatás révén mentálisan is sokat nyernek és számos rászoruló család jut biztos jövedelemhez.Garai Katalin
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter