Megjelent: 7 éve

A bérszakadék nyugdíjaskorban sem tűnik el

A munkaerő-piaci és a családban betöltött szerepük miatt a nők átlagosan 15 százalékkal kevesebb nyugdíjra számíthatnak a férfiaknál.

Az utóbbi időben egyre többet hallani a nyugdíjrendszer bizonytalanságáról, arról azonban kevés szó esik, hogy a nők a munkaerő-piacon és a családban betöltött szerepük miatt nyugdíjas korukban is komoly hátrányba kerülhetnek. A nők átlagosan 15 százalékkal kevesebb nyugdíjra számíthatnak a férfiaknál. Ennek egyik oka, hogy a nyugdíj alapjául szolgáló munkabér a nőknél 17 százalékkal alacsonyabb, mint a férfiaknál. A legnagyobb eltérés (23 százalék) 35-44 éves korban tapasztalható, hiszen a nők jellemzően ekkor vannak gyesen, vagy ezekben az években érkeznek vissza onnan a munkába.

Magyarországon az esetek 95 százalékában a nők maradnak otthon újszülött gyermekükkel. Ilyenkor az amúgy is alacsonyabb jövedelmüknek csak egy részét kapják meg, ami tovább rontja nyugdíjkilátásaikat. Általában akkor is az anyák esnek ki a munkából, amikor beteg lesz a gyerek, és ápolásra szorul. Ebben az esetben is csak a teljes fizetésük töredéke érkezik meg számlájukra, hiszen általában táppénzre mennek. Mindebből az is következik, hogy nők megtakarítás nélkül komoly pénzügyi hátrányba kerülhetnek nyugdíjas éveikre.

Az Aegon közleményében arról ír, hogy 12 országban elkészített nyugdíjkutatásának adatai azt támasztják alá, hogy a nők pesszimistábban is gondolnak a nyugdíjas éveikre: többen gondolják, hogy rosszabb lesz az anyagi helyzetük (29 százalék), és kevesebben, hogy jobb lesz (25 százalék), mint a férfiak. Ráadásul a nők közel felének nincs pénzügyi terve a nyugdíjas éveikre, és a valós nyugdíjkilátásaikkal sincsenek tisztában.
A biztosító összegyűjtött néhány egyszerű tanácsot, amelyet megfogadva a nők az eddigieknél jobban felkészülhetnek a nyugdíjas éveikre, és megteremthetik az anyagi biztonságukat:
 • Készítsen pénzügyi tervet, és foglalja azt írásba! Képzelje el a nyugdíjas életét, és fogalmazzon meg egy célt, és azt, hogy ennek eléréséhez évente mennyit kell megtakarítania.
 • Amikor olyan fontos döntéseket hoz, hogy napi 8 óránál rövidebb munkaidőben dolgozik, otthon marad a gyermekekkel, akkor igyekezzen úgy meghozni a pénzügyi kompromisszumokat, hogy azok ne csökkentsék jövőbeni anyagi biztonságát.
 • Számolja ki jövedelmi igényeit, fektesse le a nyugdíj-előtakarékossági tervének legfontosabb állomásait, céljait, és tegyen félre annyit, hogy a megtakarított összeg fedezze a célkitűzéseket.
 • Az állami nyugdíjellátást tekintse a tervek megvalósításához vezető út részének, de semmiképpen ne elégedjen meg ezzel.
 • Győződjön meg róla, hogy munkáltatója teljes mértékben befizeti ön után az éves járulékokat! Emellett takarítson meg annyit, amennyire lehetősége van.
 • Tudjon meg többet a nyugdíj-előtakarékossági lehetőségekről! Ha szükségét érzi, kérjen segítséget szakembertől, pénzügyi tanácsadótól. Nézzen utána a hosszú távú megtakarításoknak, hogy csökkentse az adók mértékét.
 • Készítsen biztonsági tervet arra az esetre, ha a tervezett idő előtt kell nyugdíjba mennie! Határozza meg az esetleges életmódbeli változásokat, amelyekkel költségeit csökkenteni tudja. Kisebb lakásba költözhet például, vagy támaszkodhat a különböző biztosítások nyújtotta biztonságra is.
 • Fontos, hogy beszéljen a nyugdíjas évekről családjával és közeli barátaival. Minden nő nyugdíjas tervének része kell, hogy legyen egy őszinte beszélgetés szeretteivel saját céljairól, és arról, hogyan segíthetik őt ezek elérésében.
 • Az Aegon oldalán egy speciális online nyugdíj-kalkulátor segítségével bárki kiszámolhatja, hogy körülbelül mekkora nyugellátásra számíthat, és mekkora összeget kell félretennie, hogy a mostani igényeknek megfelelő, gondtalan nyugdíjas éveket biztosíthasson saját maga számára.

  „A januártól bevezetett adójóváírás régóta meglévő hiányt pótol az egyéni élet- és nyugdíjbiztosítási piacon. A jelenlegi jogszabályok szerint a nyugdíjbiztosításra befizetett összeg 20 százaléka jár személyi jövedelemadó (szja) kedvezményként a befizetőnek. Az adójóváírás legfeljebb évi 130 ezer forint lehet, és a 2013. december 31. után kötött nyugdíjbiztosításokra vehető igénybe” – hívta fel a figyelmet Tavaszi Beatrix, a cég életbiztosítási termékfejlesztési igazgatója.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  A munkaerőpiacon és az oktatásban szenvedi meg a járványt a Z generáció

  A fiatal generáció munkaerő-piaci és tanulmányi esélyeit is veszélyezteti a járványhelyzet az InfoRádiónak nyilatkozó ifjúsági és generációs szakértő szerint. Teljes cikk

  Érdemes már az első bérszámfejtés előtt nyilatkozni az adókedvezményekről

  Egyre többen veszik igénybe már év elejétől a nekik járó adókedvezményeket - mondta el Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Teljes cikk

  Nem tud talpra állni az USA munkaerőpiaca

  Jelentősen, a várakozásokat messze meghaladó mértékben emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a... Teljes cikk