Megjelent: 11 éve

A bőkezű szocális rendszer miatt dolgoznak kevesen

A nemzetközi összehasonlításban is nagyon alacsony magyar foglalkoztatási ráta fő oka a rendkívül bőkezű nyugdíj- és gyermektámogatási rendszer - mondta el a Magyar Nemzeti Bank vezető elemzője a Magyar Közgazdasági Társaság előadásán. Kátay Gábor szerint ezért szükség van a nyugdíjkorhatár emelésére, a gyes, gyed időtartamának csökkentésére.

Az Európai Unióban Magyarországé a második legalacsonyabb aktivitási ráta, csak Máltát előzzük meg, ennek okai pedig még a rendszerváltás idejében keresendőek - mondta az InfoRádiónak a Magyar Nemzeti Bank vezető elemzője. Kátay Gábor közölte: sokan akkor váltak munkanélkülivé, erre az állam tartós megoldást keresett, és ki akarta vezetni őket a munkaerőpiacról, így megkönnyítette az előnyugdíjazás feltételeit, és erre az időszakra tehetők a tömeges rokkantnyugdíjazások is.

A felzárkózás elindulása után a bőkezű szociális juttatások csak részben szigorodtak meg, és jelenleg is számos olyan terület van, ahol az állam bőkezű, több pénzt juttat az inaktívak felé, így a munkából távolmaradást segíti - hangsúlyozta a vezető elemző.

Kátay Gábor kiemelte: az alacsony aktivitás, a visszafogott munkakereslet, az adóelkerülés és az ezekből következő alacsony potenciális GDP-növekedés legfőbb okai a béreket terhelő magas adók és járulékok, valamint a túlságosan bőkezű gyermektámogatási és nyugdíjrendszer.

A nyugdíjkorhatár emelését korábbra kellene hozni, hogy hatékonyan növelje az aktivitást - vélekedett a jegybank vezető elemzője, aki szerint az effektív nyugdíjba vonulási kor alacsony.

Az MNB csomagot állított össze, amellyel az aktivitásban meglévő 10 százalékpontos lemaradás felét be lehetne hozni 5 év alatt. Ebben azokra koncentrálnak, ahol kimutatható, hogy az aktivitásbeli lemaradást okozzák, így alacsonyan képzettekre, a szülő képes korú nőkre és a rokkant nyugdíjasokra - fejtette ki.

Info Rádió
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter