Megjelent: 15 éve

A cégeknél is a laptop a menő

A ma használt céges gépek ötöde hordozható, s az új beszerzések nagy része szintén erre a szegmensre épül. A nagyvállalatok egyre kevesebb asztali gépet vesznek, míg a kisvállakozások ma már szinte csak a laptopos cégeket gazdagítják.

A hazai vállalati szféra nagyobb szereplőinek PC-ellátottsága már jó ideje gyakorlatilag teljes körűnek mondható, az elmúlt évek kutatási eredményei ezen a téren a legkisebb cégek fokozatos felzárkózását mutatják.

A BellResearch felmérése szerint személyi számítógépekből átlagosan 6-7 darab, összesen 1,3 millió szerepel a hazai vállalatok leltárában. A tíz vagy több főt foglalkozató cégek 97 százaléka, az egy-kilenc fős mikrovállalatok négyötöde rendelkezik legalább egy darab működő PC-vel. Drasztikus növekedésről nemigen számolhatunk be, viszont a hordozható eszközök "csendes forradalmáról" már annál inkább.

Mindenki használ számítógépet

Míg a néhány fős mikrovállalkozások legfeljebb 2-3 számítógépet üzemeltetnek, a több száz fős nagyvállalati szegmensben az átlagos PC-szám meghaladja a 300-at. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a vállalatok által használt személyi számítógépek egyre nagyobb részét teszik ki a hordozható eszközök, és a helyhez kötötten használható asztali PC-k szerepe visszaszorul.

2007-ben már a vállalatok által használt személyi számítógépek közel ötöde hordozható PC, ami 5 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. A jelentős változás trendszerűségét az is alátámasztja, hogy a felmérés során meginterjúvolt 1600 informatikai döntéshozó beszerzésre vonatkozó tervei alapján a notebookok aránya a jövőben tovább növekszik.

Egyre több, egyre jobb

Felmerül a kérdés, hogy mi motiválja a vállalatokat az egyre olcsóbb, de az asztali gépeknél némileg még mindig drágább hordozható eszközök beszerzésére. Ennyire előtérbe kerülne a helyhez kötöttségektől mentes munkavégzés? Vagy a beosztottak megirigyelték a pár éve jobbára még csak a felsővezetők [és informatikusok] asztalán látható egykori státuszszimbólumokat, és az árak mélyrepülésével igyekeznek szert tenni egy saját darabra? A válasz minden bizonnyal is-is.

A perifériákat egy egységben tartalmazó, akár elektromos hálózat nélkül is órákig működőképes notebookok kétségtelenül kevesebb helyet foglalnak el az asztalon, és sok szempontból praktikusabbak is, mint a "hordozhatatlan", ház-monitor-billentyűzet-egér és számtalan vezeték kombinációjából összeállított asztali gépek.

A kisvállakozók laptopot vesznek

Figyelemre méltó, hogy a hordozható gépek aránya az informatikai fejlesztésekben rendszerint a sereghajtók közé tartozó mikrovállalati szegmensben a legmagasabb, és összességében is itt találjuk a legtöbb notebookot. Ennek részbeni oka, hogy a célcsoport attitűdjében, preferenciáiban gyakran képez átmenetet a lakossági és vállalati felhasználók között, így előnyös a hordozható gép, amit akár otthon, akár az irodában használni lehet.

Másrészt az is a notebookok arányának növekedéséhez vezet, hogy ebben a szegmensben a számítógép-használat még nem teljes körű, de évről évre növekszik. A kutatási eredmények pedig azt mutatják, hogy az új beszerzések kapcsán a mikrovállalatok döntéshozói inkább a már elérhető árú, de fejlettebb technológiát választják.
  • 2022.05.26Connect Konferencia Egy szakmai fórum azoknak, akik a vállalaton belül a belső kommunikáció és kultúra fejlesztésért felelnek. Tartalom, csatorna, kultúra és engagement témában mutatja be jó gyakorlataikat és tapasztalatait 45 HR, kommunikációs és marketing vezető. Részletek Jegyek
  • 2022.05.27Lean Fórum – Digitális Transzformáció Konferencia A program kialakítás alatt. A képzésre jelentkezés a jegyek menüpont alatt, vagy a következő telefonszámon: 06-1-201-1237 Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter