Megjelent: 12 éve

A diploma eredményét is kérhetik az álláspályázatban

Egyetemeken, főiskolákon már zajlik a vizsgaidőszak, a végzősök az államvizsgára készülődnek. A diploma megszerzéséhez elegendő a kettes érdemjegy, ám a későbbi elhelyezkedésben visszaüthet a rossz eredmény. A diplomaminősítést és a fontosabb szigorlatok jegyeit főként jogi területen és a pénzügyi szektor bizonyos pozícióiban kérhetik.

Dr. Sándor Éva ügyvéd, európai uniós szakjogász például egyértelműen azon a véleményen van: rengeteget számít, hogy a frissen végzett, vagy pályakezdő jogászok milyen érdemjegyeket kaptak és milyen eredménnyel zárták tanulmányaikat. "A szakmai presztízsére valamit is adó ügyvédi irodák többsége "summa cum laude" vagy "cum laude" eredménnyel végzett fiatalokat alkalmaz szívesen" -mondta el kérdésünkre. Meglátása szerint a jó eredmény önmagáért beszél: az ilyet felmutatni tudó pályázó szakmai tudása, hozzáállása is megfelelő - ezzel szemben a gyengébb, "rite" eredményű jelölt valószínűleg nem rendelkezik elegendő szorgalommal és kitartással.

Számvitel-szigorlat
A pályakezdők tanulmányi eredménye és diplomaminősítése nem csak jogvégzett fiataloknál lehet fontos szempont az álláskereséskor: újabban a pénzvilághoz kapcsolódó szakterületeken is előfordul, hogy górcső alá veszik a pályázók indexét és diplomaminősítését. Balázsy Krisztina, a Grafton Recruitement vezető tanácsadója tapasztalatai alapján arról számolt be: a számviteli és marketinges pozíciók esetén bizonyos helyzetekben a leendő munkaadó komolyan érdeklődik a jelölt/jelöltek számvitelszigorlatának eredménye iránt. "A négyes vagy ötös osztályzatú számvitelszigorlatból a munkaadó a pályázók alaposságára, szakmai elhivatottságára következtethet, míg a közepesen teljesítőkről felületességet feltételez"- magyarázza.

Két azonos pályázónál számíthat az érdemjegy
A pályázók érdemjegy-alapú szűrése ennek ellenére még mindig ritkán fordul elő -a vezető tanácsadó szerint kizárólag akkor döntenek ez alapján, ha nagyon nehéz két megfelelőnek látszó pályázó közül választani.

"Nem elsődleges szempont a pályakezdő jelentkezők érdemjegye és diplomaeredménye ügyfélkapcsolati menedzser és ügyfélszolgálati pozícióknál, ám a felvételi beszélgetésen rákérdezhetünk néhány dologra" - fogalmaz Dömötör Balázs, a KDB Bank Zrt. HR-generalistája. Hozzáteszi:: "A kockázatelemző pozíciónál például számíthat, oktatták-e a kockázatelemzést szaktantárgyként a diplomát adó egyetemen, főiskolán. A felvételi beszélgetésen időnként rákérdezünk a szigorlatokra, a pályázó felsőoktatásban töltött időszakának eredményességére, az abszolutórium eredményére, a diploma minősítésére."

A jegyek kimagyarázása sokat mondhat a pályázóról
Dömötör Balázs elmondta, kizárólag érdemjegyek alapján soha nem döntenek egy-egy jelölt felvételéről - ám az, hogy a pályázók hogyan "magyarázzák a bizonyítványukat", esetleg vállalják-e adott helyzetben a rosszabb teljesítményt vagy inkább magyarázkodnak miatta -máris sok mindent elárulhat a jelentkezőkről...

A fejvadász szakma egybehangzó véleménye szerint a diploma- és érdemjegycentrikus munkaadói elvárások Nyugat-Európában és Amerikában nem jellemzőek, inkább a gyakorlatban alkalmazható szaktudást és készségeket kérik számon a pályázóktól. Ez alól a német ügyvédi irodák felvételi eljárása jelent kivételt, ahol a legkiválóbb eredményekkel érkezőket részesítik előnyben.

Takács Gabiella

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter