Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

"A gyermek a legfontosabb erőforrás"

Réthelyi Miklós szerint a legfontosabb erőforrásaink a gyermekeink; Magyarország csak akkor lehet sikeres és gazdag, ha elegendő gyermek születik, ezért el kell távolítani az akadályokat a gyermekek születése elől.

A nemzeti erőforrás miniszter erről a jobbikos Z. Kárpát Dániel kezdeményezésére, jobbikos, fideszes és KDNP-s képviselők támogatásával, "A magyar népességfogyás megállításának sürgető szükségessége" címmel megtartott politikai vitában beszélt kedden a parlamentben, kiállva a család és a házasság védelme mellett.

Réthelyi Miklós sorskérdésnek nevezte a népességfogyás megállítását, és jelezte: a kormány feladata megteremteni annak feltételeit, hogy a gyermektelenség ne jelentsen gazdasági előnyt a jövőben, illetve, hogy el tudja fogadtatni, a gyerekre ne teherként, hanem "saját életünk egy újabb lehetőségeként" tekintsünk. Jelezte: a probléma mögötti összefüggések bonyolultsága miatt nincs egyetlen csodaszer.

Az eddig megtett kormányzati intézkedéseket sorolva kitért egyebek között a gyes jogosultsági időtartamának 3 évre való visszaállítására, az örökbefogadói gyes intézményének megteremtésére, a gyed havi összegének 109.200 forintra emelésére, valamint a rászoruló gyermekek számára biztosított ingyenes vagy kedvezményes bölcsődei, óvodai, iskolai gyermekétkeztetéshez nyújtott összeg emelésére.

Európában és Magyarországon a népesség csökkenésének megállítása a fenntarthatóság alapja - hangsúlyozta Réthelyi Miklós, rámutatva: 2010-ben először fordult elő, hogy 90 ezernél kevesebb gyermek született; a magyar termékenység a legalacsonyabbak közé tartozik Európában, csökkent az elmúlt években az egy főre jutó gyerekszám és a házasságkötések száma is, nőtt az egyedülállók és a válások aránya. A szülőképes korú nők létszáma 2020-ig mintegy 250 ezer fővel fog csökkenni - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a népesség csökkenése a társadalom elöregedéséhez is vezet, a munkaerőpiac átalakul, a közkiadások növekedni fognak, azaz a jóléti, valamint a nyugdíj- és egészségügyi rendszerek fenntartása veszélybe kerül, ugyanakkor a szociális ellátás iránti igény emelkedni fog.

A kormány minden megszülető gyermeket értéknek és olyan befektetésnek tart, amely sokszorosan meg fog térülni az országnak - hangoztatta a nemzeti erőforrás miniszter, kiemelve: a kormány elkötelezett a munkahelyteremtés iránt, mivel a munkavállalás és a gyermekvállalás összefügg egymással, illetve a kabinet célja a családok megerősítése, védelme is. A családvédelmet ugyanúgy tudománnyá kell tenni, mint a környezetvédelmet - fogalmazott a miniszter, akinek szavai szerint aki "csak a maga dolgával törődik, valójában felszámolja a kapcsolatokat, és a számlát a többiekkel, leginkább a gyerekekkel fizetteti ki".

Kitért arra is, választási lehetőséget kell kapniuk a szülőknek: munkájukban teljesednek ki, vagy életük egy adott periódusában inkább a családi teendőknek szentelik magukat. Hangsúlyozta a szülői felkészítés, a védőnői ellátás megerősítésének fontosságát, és érvelt a részmunkaidős foglalkoztatás arányának növelése, valamint a családi életre nevelés oktatásba való beemelése mellett.

Az abortusz kapcsán a tárcavezető rámutatott arra, hogy ha minden terhesség élveszületéssel végződne, akkor lehetne nagyjából a reprodukcióhoz szükséges teljes termékenységi arányszámot megközelíteni Magyarországon.

Úgy kell minden mást meghatározni, hogy eltávolítsuk az akadályokat a gyermekek születése elől, minden erőnkkel megóvjuk magzatainkat és újszülötteinket, és biztosítsuk kiegyensúlyozott fejlődésüket; csak ezek együtt állíthatják meg a népesség számának csökkenését - zárta felszólalását Réthelyi Miklós.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A munkaerőpiacon és az oktatásban szenvedi meg a járványt a Z generáció

A fiatal generáció munkaerő-piaci és tanulmányi esélyeit is veszélyezteti a járványhelyzet az InfoRádiónak nyilatkozó ifjúsági és generációs szakértő szerint. Teljes cikk

Érdemes már az első bérszámfejtés előtt nyilatkozni az adókedvezményekről

Egyre többen veszik igénybe már év elejétől a nekik járó adókedvezményeket - mondta el Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Teljes cikk

Nem tud talpra állni az USA munkaerőpiaca

Jelentősen, a várakozásokat messze meghaladó mértékben emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a... Teljes cikk