kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

A kormány nem tervezi bezárni a csődközeli főiskolákat

A kormány nem tervezi egyetlen főiskola bezárását sem, a képzési szerkezetet megújítva, az intézmények erősségeit megtartva kívánják újraszervezni azokat - közölte az emberi erőforrások minisztere a jobbikos Vona Gábor írásbeli kérdésére.

Az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában Balog Zoltán kiemelte: a főiskolák hosszú évek óta súlyos helyzetben vannak, nem egy közülük a csőd szélén áll.

Rámutatott: leginkább két, egymással összefüggő oka van a nehéz pénzügyi helyzetnek. Alapvetően a népességfogyás áll a mögött, hogy csökken a felvételire jelentkezők száma, és leginkább a főiskolák - főleg a vidékiek - esetében lehet beszélni drasztikus csökkenésről.

Hozzátette: minden intézménynek vannak erős, jó és gyengébb szakjai. Az intézménymenedzsment felelőssége, hogy a gyengéket felszámolja, az ágazatirányítás felelőssége pedig az, hogy ne küldjön oda több hallgatót, ahol a képzés nem megfelelő színvonalú.

A másik ok, ami súlyossá tette egyes főiskolák pénzügyi helyzetét: az elhibázott PPP-beruházások - írta.

Balog Zoltán megállapította, hogy a felsőoktatás területén a népességfogyással nem számoló kapacitás-bővítések az előző kormányok hibái. A demográfiai trend egyértelmű volt, ennek ellenére nagyobb hallgatói létszámra tervezték meg a PPP-beruházásokat, amellyel elsősorban a vidéki főiskolákat és karokat hozták lehetetlen helyzetbe.

Mindezt felismerve 2013-ban a kormány 10 milliárdos adósságkonszolidációt, valamint 27 milliárd forint értékű PPP-konstrukció kiváltást hajt végre. Több intézmény PPP-beruházását tekintették át, hogy kiderüljön, melyek azok, ahol felelőtlen túlméretezés volt - jelezte a miniszter.

Balog Zoltán kiemelte: a kormány így szeretné konszolidálni a felsőoktatási intézményeket. Ugyanakkor épp azért, hogy fenntartható maradjon a jelenlegi felsőoktatási intézményi kínálat, a képzési szerkezetükben megújítva, az intézmények erősségeit megtartva kívánják újraszervezni a főiskolákat.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásokkal ismerkedhetnek a Pécsi Tudományegyetem hallgatói

Az érdeklődők a vállalkozásfejlesztésről és a termékek piacosításáról is tanulhatnak. Teljes cikk

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Hétfőn magyarból érettségiztek a diákok. Teljes cikk

Fordított állásbörzét tartanak a Pécsi Tudományegyetemen

A cégek képviselői a jövőbeni gyakornokaikat, munkavállalóikat is megtalálhatják a rendezvényen. Teljes cikk