Megjelent: 8 éve

A környezetvédelem "ablakon bedobott pénz" - itt a bizonyíték

A KÖVET Egyesület a környezeti megtakarítások bajnokait díjazta a 10., jubileumi Ablakon Bedobott Pénz Program keretében. A nyertesek az október 17-i XVII. KÖVET konferencián vehették át a díjakat, amelyet a Hotel Gellértben rendeztek meg Vállalkozás 2020 címmel. Az elmúlt tíz év során 84 szervezet 434 beruházását és beruházást nem igénylő fejlesztését gyűjtötték össze, melyek összesen 27,47 milliárd forint megtakarítást hoztak a vállalatoknak.

images

Az Ablakon Bedobott Pénz Program a KÖVET Egyesület egyik legsikeresebb kezdeményezése 2002-ben indult el azzal a céllal, hogy bizonyítsa, a környezetvédelem nem ablakon kidobott pénz. Az elmúlt tíz év során 84 szervezet 434 beruházását és beruházást nem igénylő fejlesztését gyűjtötték össze, melyek összesen 27,47 milliárd forint megtakarítást hoztak az adott vállalatoknak. Megspóroltak 658 ezer liter üzemanyagot, amellyel 3916 átlagos fogyasztású gépkocsi elmehetne Budapestről Brüsszelbe és vissza, 764 GWh villamos energiát, amely körülbelül 380 ezer, lakótelepen élő család átlagos éves villamosenergia-igénye, 56 millió m3 földgázt, amely megfelel 43 000 háztartás éves gázfogyasztásának.

Idén 11 vállalat 48 intézkedéssel pályázott, amivel összesen 1,6 milliárd forintot takarítanak meg. A legtöbb szervezet energia- és víztakarékossággal kapcsolatos intézkedését mutatta be, de számos, irodai környezetben megvalósuló papírtakarékosságról, vagy szelektív hulladékgyűjtésről tudósító pályázat is érkezett a felhívásra. A pályázó szervezetek 2012-ben: Állami Autópálya Kezelő Zrt., Audi Hungaria Motor Kft., DENSO Gyártó Magyarország Kft., Dreher Sörgyárak Zrt., IKEA Lakberendezési Kft., KELER Zrt., Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft., MOL Nyrt., sanofi-aventis/Chinoin Zrt.,Tetra Pak Csomagolóanyag Gyártó Zrt., Valeo Auto-Electric Magyarország Kft..

A MOL Nyrt. Dunai Finomítójában megvalósított intézkedése bizonyult a legjobbnak a beruházást nem igénylő, vagyis azonnal megtérülő intézkedések között. Egy jelentős energiafogyasztó, az aromás alapanyag desztilláló kolonna működési paramétereinek módosításával már a fejlesztés első fázisában 84-85 ezer GJ-nak megfelelő földgáz megtakarítást és 4,5 kt CO2-megtakarítást sikerült elérniük beruházási költség nélkül. Ez az energiamennyiség körülbelül 1500 családi ház éves földgázfogyasztását fedezné.

A zsűri a Dreher Sörgyárak Zrt. sarjúgőzveszteségének csökkentését díjazta a három éven belül megtérülő beruházások között, amely évi 300 GJ sarjúgőz-veszteségmegtakarítást és ezzel kb. 9200 Gm3 földgáz-megtakarítást jelent a cég számára.

A három éven túl megtérülő fejlesztések közül a Chinoin Zrt. beruházása bizonyult a legjobbnak. A gyártás alapjául szolgáló tisztított víz reverz ozmózis rendszerű előállításának modernizálásával a veszélyes anyag kiváltását és a vízfelhasználás csökkentését valósították meg, amellyel éves szinten 43 m3 sósavat, 8 m3 nátrium-hidroxidot és 20 ezer m3 vizet takarítanak meg.

Energia Menedzsment különdíjjal a zsűri az Audi Hungaria Motor Kft. hővisszanyerés fejlesztését jutalmazta. Irodai Zöld Megtakarítás különdíjban részesült a KELER Zrt. központi nyomtatás projektje, mellyel papírfelhasználásuk 30 százalékkal csökkent.

A díjakat a győztesek ünnepélyes keretek között, a KÖVET éves konferenciáján, október 17-én vehették át dr. Georg Wintertől, a környezettudatos vállalatirányítás úttörőjétől. A díjazott vállalatoknak esélyük nyílik arra, hogy továbbjussanak az Európai Unió "Európai Üzleti Díj a Környezetért" elnevezésű versenyére.

A Vállalkozás 2020 c. XVII. KÖVET konferencia támogatói: Unilever Magyarország Kft., Zwack Unicum Nyrt., Knauf Insulation Kft. Szakmai partnerek: CSR Europe, INEM, SGS Hungária Kft., BÜCHL Hungária Kft., BCCH, HBLF, KSZGYSZ, Magyar Innovációs Szövetség, MGYOSZ, MLBKT. Médiatámogatók: Brandtrend, Innotéka, Iroda.hu, Irodaház.info, Greenfo.hu, Ma és Holnap, Mindennapi Pszichológia, Piac és Profit, Zöld Ipar Magazin, Vállalkozói Negyed
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rendkívüli gyorssegélyt kapnak a jövedelem nélkül maradt művészek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület által megítélt összeg 50 ezertől 140 ezer forintig terjedhet. Teljes cikk

A megkérdezettek majdnem fele fél tőle, hogy bizonytalanná válik a jövedelme

A BÁV Zálog felmérését kitöltők 20 százalékának nincs tartaléka. Teljes cikk

Rezidensszövetség: az orvosi bér emelése és a hálapénz betiltása nem tűr halasztást

A kötelező kirendelés idejére ne csak az alapbér, hanem az ügyeleti díjak, túlóra-díjak is emelt összegben járjanak - javasolja a szövetség. Teljes cikk