Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

A Liga titkos szavazást szeretne

A Liga szeretné elérni, hogy a parlamentben titkos szavazás legyen a társadalombiztosítás részleges privatizációját lehetővé tevő egészségügyi törvényről december 17-én - mondta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Elmondta: azért tartják fontosnak a titkos szavazást, hogy az országgyűlési képviselők lelkiismeretük szerint szavazhassanak.

Gaskó István tájékoztatása szerint a héten folytatják a területi kampányokat, hogy meggyőzzék az országgyűlési képviselőket az egészségügyi törvény elutasításáról, illetve szembesítsék őket választóikkal, valamint mozgósítsák a december 15-iki demonstrációra azokat, akik nem tudnak élni a sztrájk lehetőségével. A területi kampányok során sajtótájékoztatókat tartanak, illetve a helyi rádiókban műsorok hangzanak el.

Gaskó István elmondta, hogy felkérik a szakszervezeti konföderációkat, hogy hatékonyabb eszközt válasszanak az egészségügyi törvény elutasításához, és vegyenek részt a december 15-iki tüntetésen, illetve a december 17-én kezdődő sztrájkban.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke közölte, hogy újabb tagszervezeteik csatlakoztak a december 17-iki sztrájkhoz.

A Munkástanácsokhoz tartozó szervezetek sztrájkot tartanak a székesfehérvári Alba Regia gyárában, a lábatlani viscosa-gyárban. A Budapest Airportnál lévő szervezetük december 17-én 7-9 óra között sztrájkol.

Munkabeszüntetést tart a JMT értékszállító vállalat, valamint csatlakoztak a 16 Volán-társaságnál lévő tagszervezeteik, továbbá a múlt héten bejelentett gazdaköri tiltakozó akciókban a Munkástanácsok helyi szervezetei is részt vesznek.

Gyenes Géza, a Magyar Orvos Szövetség elnöke a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal pénteken elfogadott határozatát ismertette. Kiemelte: a kerekasztal felszólítja a munkavállalói érdekképviseleteket, hogy egységesen lépjenek fel az egészségügyi törvény elfogadása ellen, illetve valamennyi parlamenti pártot megkeresik a titkos szavazás lehetőségének megteremtése érdekében. Antidemokratikus eszköznek tartják, hogy diszkrimináció érje a parlamenti képviselőt szavazatáért.

Palkovics Imre elmondta, hogy nem ért egyet a parlamenti titkos szavazással, mert szerinte a képviselőknek fel kell vállalniuk döntésüket. Az is elhangzott, hogy a sztrájkok időpontjáról, az elégséges szolgáltatásokról helyben kell tárgyalni.

Gyenes Géza közölte: az egészségügyben "lépegetős" munkabeszüntetésre lehet számítani. Példaként említette, hogy amikor a különböző osztályok eltérő időpontban sztrájkolnak, az ügyeleti ellátást biztosítani kell, a sürgősségi osztályok nem sztrájkolhatnak.


  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Idén először adják át az év családbarát irodája díjat

Idén először adják át az év családbarát irodája díjat az OfficeXPO szombati napján a MOM Sport rendezvényközpontban - közölte a Három... Teljes cikk

Felmérték mekkora nyugdíjból lehet megélni, és mennyire érdekli a fiatalokat a nyugdíjas kor

Rákaptak a hosszú távú megtakarításokra a fiatalok, akik az elmúlt években még nem igazán spóroltak a nyugdíjas éveikre. A nyugdíjbiztosítások... Teljes cikk

A mesterséges intelligencia új munkahelyeket teremt

Sokan azt gondolják, hogy a mesterséges intelligencia elveszi a munkahelyeket, ezért fontos tudatosítani az emberekkel az abban rejlő lehetőségeket.... Teljes cikk