Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

A nyugdíjrendszer nem megoldás

Az aktív korban kialakult különbségeket a nyugdíjrendszer nem tudja korrigálni, ezek csökkentésére stratégiát kell kidolgozni - hangsúlyozta Holtzer Péter, a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal (NYIKA) elnöke a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság hétfői ülésén tartott beszámolójában.

A bizottság a 2007 februárjában a miniszterelnök által létrehozott három kerekasztal - nyugdíj és időskor, oktatás és gyermekesély, valamint a gazdaság és versenyképesség - közül az első kettő tevékenységéről kapott tájékoztatást a testületek elnökeitől.

A nyugdíjrendszer fejlesztése tekintetében a fő kérdés az, hogy az egyes életpálya szakaszokhoz hogyan lehet olyan megtakarításokat hozzárendelni, hogy az időskori biztonság alapja meglegyen - foglalta össze Gúr Nándor, a foglalkoztatási bizottság szocialista elnöke az elhangzottakat az MTI-nek. Az ülésen elhangzott, hogy a fejlesztésre több változatot dolgoznak ki a nyugdíjrendszer továbbfejlesztésére, amelyekkel az év végére készülnek el a szakemberek.

Holtzer Péter elmondta, hogy jelenleg az átlagnyugdíj a nettó bér 60-65 százaléka, míg az új nyugdíjak, azaz a 2004-2007 között megállapítottak esetében ez az arány 75-80 százalék. Hozzátette, hogy 65 évesen nyugdíjba menve a száz százalék is elérhető.

Komoly problémának nevezte, hogy különböző okok miatt sokan kiszorulnak a nyugdíjrendszerből, ezért felvetődött: számukra is biztosítani kell, hogy ne kerüljenek idős korukra az ellehetetlenülés helyzetébe. Felmerült - mondta - a minimális létbiztonságot állampolgári jogon járó nyugdíj terve. Ugyanakkor biztosítani kell, hogy a rövid távú nyugdíjpolitikai intézkedések ne fejtsenek ki torzító hatást hosszú távon a nyugdíjrendszerre. Az Oktatási és Gyermeksegély Kerekasztal (OKA) elnöke, Fazekas Károly a prioritások közül kiemelte a tanári szakma presztizsének helyreállítását, a tanári kar minőségének javítását. Célként fogalmazta meg a "megtanító iskolát", ami mindenki számára biztosítja az alapkészségek elsajátítását, a munkaerőpiachoz jobban alkalmazkodó oktatási rendszer kialakítását.

A bizottság javaslatot dolgoz ki arra, hogyan lehetne a behozhatatlan induló lemaradásokat megelőzni. Ez elsősorban az óvodai rendszert érinti. Szintén javaslatokat tesznek arra, hogy a pedagógusképzés készítse fel a leendő tanárokat a hátrányos helyzetű diákok tanítására.

Elmondta, hogy az OECD legutóbbi jelentése kritikaként fogalmazta meg, hogy Magyarországon rendkívül nagyok a különbségek az iskolák között, aminek kezelésére szintén javaslatot dolgoznak ki az OKA szakemberei. Filló Pál, a foglalkoztatási bizottság szocialista alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a szakmunkásképzőkből kikerülők 35-40 évig lesznek a munkaerőpiacon, képzésükkel alkalmassá kell tenni őket arra, hogy tudásukat 3-5-évente megújítsák, és szükség esetén képesek legyenek szakmát is váltani.
  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek