Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

A régióhoz képest jól állnak a magyar cégek

Magyarország a második helyen végzett a régiós cégek rangsorában, a lista élen ismét Lengyelország szerepel a 2012-es adatok alapján - derül ki egy nemzetközi hitelbiztosító Top 500 című kiadványából, amely a kelet-közép-európai régió ötszáz legnagyobb vállalatát rangsorolja.

A hitelbiztosító ötödik alkalommal publikálta a régió vállalatainak teljesítményéről szóló elemzését. A Coface CEE Top 500 című felmérés árbevétel alapján rangsorolja a térség legjelentősebb vállalatait, de vizsgálja a társaságok létszámának, nyereségének, fizetőképességének alakulását is, valamint sorrendbe állítja a különböző ágazatokat.

Az elemzés alapján felemás kép rajzolódik ki a vállalatok 2012. évi teljesítményéről: az elhúzódó válság ellenére az előző évhez képest 5 százalékkal 628 milliárd euróra növelték összesített árbevételüket. A nyereség ugyanakkor jelentősen, 32 százalékkal zuhant a 2011-ben elért 30 milliárd euróról 20 milliárd euróra.

A legtöbb vállalatot 2011-hez hasonlóan Lengyelország delegálta a friss toplistába, az ötszáz legnagyobb vállalat közül ugyanis 171 lengyel. Ezek a társaságok összesen 6 százalékkal 234 milliárd euróra növelték árbevételüket, nettó nyereségük pedig 30 százalékkal 8,46 milliárd euróra olvadt.

A második helyet a magyar cégek szerezték meg, az ötszázas listán 66 magyar cég szerepel, ezzel 13,2 százalékos részesedésük van a rangsorban. Az elemzés kiemeli: bár a magyar GDP 1,7 százalékkal visszaesett 2012-ben, a Top 500-ban szereplő cégek szerény mértékben, 2,2 százalékkal 240 milliárd euróra növelték az árbevételüket. A nettó eredmény azonban náluk is csökkent, 27,5 százalékkal. Ezért hitelbiztosítási szempontból fokozottan kell figyelni Magyarországot.

Az országok szerinti bontás alapján Románia lett a harmadik, az ország 54 vállalattal képviselteti magát, ugyanakkor az érintett román vállalatok az összesített árbevétel és nettó nyereség alapján csak az ötödik helyen szerepelnek.

Ukrajna teljesített a leggyengébben az előző évhez képest, elvesztette az országok közötti összevetésben 2011-ben megszerzett dobogós helyét, ráadásul 28 vállalata kiesett a Top 500-as listából.

Kelet-Közép-Európa még a gazdaságilag nehéz időkben is rendelkezik növekedési potenciállal, a régió vezető vállalatai 5 százalékkal növelték bevételüket és megmutatták, hogy nem csak a régió, hanem Európa és a fő kereskedelmi partnernek számító országok számára is jelentőséggel bírnak - idézi a közlemény Katarzyna Kompowskát, a kutatást végző cég közép-európai igazgatóját.

Az egy évvel korábbi felméréshez hasonlóan 2012-ben is az olaj- és gázipar vitte a prímet az ágazatok között. A szektor 65 vállalata szerepel a Top 500-ban, árbevételük 162 milliárd euróra rúgott tavaly. A második az energetika, jócskán lemaradva: az ágazat 51 toplistás vállalatának 76 milliárd eurós tavalyi összárbevétele ugyanis kevesebb mint a fele az olaj- és gázipari társaságok bevételének. A harmadik helyre az autóipar futott be: 42 vállalat 63 milliárd eurós árbevételt mutatott fel, köszönhetően elsősorban a csehországi, szlovákiai és a Magyarországon működő autóipari vállalatoknak.

Az elemzés kiemeli, hogy a legjobb teljesítményt az autóipari vállalatok mondhatták magukénak, köztük a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary, vagy a Ford Romania. A szektor nettó nyeresége 33 százalékkal esett, ám 6500 új munkahelyet hoztak létre az autóipari vállalatok az elmúlt évben a régióban.

Az elemzésből kiderül az is, hogy a kelet-közép-európai országok összesített gazdasági teljesítménye visszafogott. A régióban az éves átlagos növekedés 1,2 százalékos volt, míg a feltörekvő piacokon 5 százalékos bővülést ment végbe. A kedvezőtlen környezetre utal a biztosító cég szakértői szerint, hogy 2011 óta a csődök száma a háromszorosára emelkedett a régióban, ráadásul az idén további emelkedés várható ezen a téren.

Az elemzés szerint számos szempontból jelentős a szórás a térség országai között. Vannak stabilan növekvő országok, miközben akadnak, amelyek recesszióval néznek szembe. A komoly eltéréseket mutatja az egy főre vetített GDP is, Ukrajnában például 3 ezer euró, miközben Szlovéniában 17 ezer euró ez az érték. A régiós különbségéket érzékeltetve az elemzés arra is rámutat, hogy drasztikus mértékben nőtt a fizetésképtelenségi ráta Bulgáriában, Horvátországban, ezzel szemben Észtországban és Lettországban pozitívan változott a helyzet.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter