Megjelent: 6 éve

A soft skillek fejlesztése is fontos a sikerhez

Idén az alapszakoknál a Top4-ben szerepelt a gazdálkodási és menedzsment, a turizmus-vendéglátás és a kereskedelem és marketing. Mesterszakokon a vezetés és szervezés, valamint a kommunikáció vezet. A népszerű szakok kiválasztása azonban nem feltétlenül kulcsa a sikernek: a jelenlegi topszakmák 5 évvel ezelőtt nem is léteztek - írja a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) közleménye.

"A felvételizők döntését a július 10-éig tartó sorrendmódosítás során befolyásolhatja, hogy aktuálisan melyek a legnépszerűbb szakok, azonban tanácsos azt is figyelembe venniük, hogy a munkaerőpiacon mire lesz a legnagyobb igény a jövőben" – mondja Dr. habil. Vass László, a BKF rektora.

A jelentkezőknek azzal is számolniuk kell, hogy a munkaerő-piaci követelmények gyorsan változnak: a 2010-es évek topszakmái például fél évtizeddel ezelőtt nem is léteztek. A 2012. év végi Closing the Gap Between Business and Education (Üzlet és oktatás közötti szakadék áthidalása) című európai kutatás szerint ráadásul az üzleti vezetők olyan fiatalokkal találkoznak manapság, akikből hiányoznak a szükséges úgynevezett soft skillek - elsősorban a jó kommunikációs képesség, csapatmunka, magabiztosság vagy a kreativitás.

A válaszadók 63 százaléka szerint ennek oka nem más, minthogy az állami oktatási rendszer nem megfelelően készíti fel a munkaerőpiacra belépő fiatalokat. A felsőoktatásba most jelentkezők nincsenek tehát könnyű helyzetben, ha az intézményben megszerzett tudásukat a munkaerőpiacra lépve gyakorlatra szeretnék konvertálni.

A 2020-ig megvalósítandó, Európai Uniós oktatási és képzési stratégia éppen ezért négy hosszú távú célkitűzése közül az egyik a kreativitás, beleértve a vállalkozói készségek fejlesztését az oktatás minden szintjén, amelyre a főiskola is nagy hangsúlyt fektet.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter