Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

A SZÉF összehívását kezdeményezi a fegyveres és rendvédelmi szakszervezet

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának (SZÉF) összehívását kezdeményezte a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége, mert még nem kezdődött meg a nyugdíjak rögzítéséről szóló jogszabályok egyeztetése - mondta Kónya Péter szakszervezeti vezető hétfőn.

A SZÉF munkavállalói oldalának elnöke elmondta: levélben kérték a SZÉF-et felügyelő Takács Albert igazságügyi és rendészeti minisztertől, hogy sürgősen hívja össze a fórumot. Megkeresésükre egyelőre nem érkezett válasz a tárcavezetőtől.

A kormány korábban határozatot hozott arról, hogy augusztus 31-ig megalkotja azt a jogszabályt, ami garantálná a minimum 20 éves szolgálati jogviszonnyal rendelkezőknek, hogy változatlan feltételekkel mehessenek nyugdíjba. A határidő letelt, de még semmilyen egyeztetésre nem került sor - mondta. Emlékeztetett rá: a korábbi elképzelések szerint december 31-én rögzítenék, hogy mennyi lenne a járandóság, ha most mennének nyugdíjba a fegyveres és rendvédelmi szféra munkatársai. Ezt a későbbiekben is garantálnák, ha esetleg kedvezőtlenül változnának a feltételek.

Hozzátette: a jelenlegi szabályozás szerint 2012-ig lehet visszalépni a magánnyugdíj-pénztárakból az állami nyugdíj rendszerébe, akinek a tagsága azonban meghaladja a 120 hónapot, az nem léphet vissza az állami nyugdíjrendszerbe. Ez a 120 hónap ennek az évnek a közepén járt le. Sok olyan hivatásos jogviszonyban lévő van, aki ha most nem tud visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe, később csak jóval kedvezőtlenebb feltételekkel tud nyugdíjba menni - mondta.

Megjegyezte: azt is felvetették a SZÉF mielőbbi összehívását szorgalmazó levelükben, hogy a kormány illetve a fegyveres és rendvédelmi szféra sztrájkbizottsága között megállapodás született arról, hogy év közben megvizsgálják, miként alakul a konvergencia-program, és van-e mód arra, hogy egyéb bérintézkedéseket tegyenek. A harmadik téma, amit felvetettünk, az, hogy a tárcáknál megkezdődött a jövő évi költségvetés tervezése. Szeretnénk látni azt, milyen bérpolitikai intézkedésekre készül a kormány a fegyveres és rendvédelmi szférában jövőre - mondta.

A SZÉF-en az érintett tárcák vezetői és a fegyveres és rendvédelmi szféra országosan reprezentatív szakszervezeteinek képviselői tanácskoznak a hivatásos állományúakat (rendőrség, honvédség, tűzoltóság, büntetés-végrehajtás, határőrség, vám- és pénzügyőrség, polgári-védelem, nemzetbiztonsági szolgálatok) érintő kérdésekről.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter