Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

A SZÉF összehívását kezdeményezi a fegyveres és rendvédelmi szakszervezet

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának (SZÉF) összehívását kezdeményezte a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége, mert még nem kezdődött meg a nyugdíjak rögzítéséről szóló jogszabályok egyeztetése - mondta Kónya Péter szakszervezeti vezető hétfőn.

A SZÉF munkavállalói oldalának elnöke elmondta: levélben kérték a SZÉF-et felügyelő Takács Albert igazságügyi és rendészeti minisztertől, hogy sürgősen hívja össze a fórumot. Megkeresésükre egyelőre nem érkezett válasz a tárcavezetőtől.

A kormány korábban határozatot hozott arról, hogy augusztus 31-ig megalkotja azt a jogszabályt, ami garantálná a minimum 20 éves szolgálati jogviszonnyal rendelkezőknek, hogy változatlan feltételekkel mehessenek nyugdíjba. A határidő letelt, de még semmilyen egyeztetésre nem került sor - mondta. Emlékeztetett rá: a korábbi elképzelések szerint december 31-én rögzítenék, hogy mennyi lenne a járandóság, ha most mennének nyugdíjba a fegyveres és rendvédelmi szféra munkatársai. Ezt a későbbiekben is garantálnák, ha esetleg kedvezőtlenül változnának a feltételek.

Hozzátette: a jelenlegi szabályozás szerint 2012-ig lehet visszalépni a magánnyugdíj-pénztárakból az állami nyugdíj rendszerébe, akinek a tagsága azonban meghaladja a 120 hónapot, az nem léphet vissza az állami nyugdíjrendszerbe. Ez a 120 hónap ennek az évnek a közepén járt le. Sok olyan hivatásos jogviszonyban lévő van, aki ha most nem tud visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe, később csak jóval kedvezőtlenebb feltételekkel tud nyugdíjba menni - mondta.

Megjegyezte: azt is felvetették a SZÉF mielőbbi összehívását szorgalmazó levelükben, hogy a kormány illetve a fegyveres és rendvédelmi szféra sztrájkbizottsága között megállapodás született arról, hogy év közben megvizsgálják, miként alakul a konvergencia-program, és van-e mód arra, hogy egyéb bérintézkedéseket tegyenek. A harmadik téma, amit felvetettünk, az, hogy a tárcáknál megkezdődött a jövő évi költségvetés tervezése. Szeretnénk látni azt, milyen bérpolitikai intézkedésekre készül a kormány a fegyveres és rendvédelmi szférában jövőre - mondta.

A SZÉF-en az érintett tárcák vezetői és a fegyveres és rendvédelmi szféra országosan reprezentatív szakszervezeteinek képviselői tanácskoznak a hivatásos állományúakat (rendőrség, honvédség, tűzoltóság, büntetés-végrehajtás, határőrség, vám- és pénzügyőrség, polgári-védelem, nemzetbiztonsági szolgálatok) érintő kérdésekről.

  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter