Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

A támogatott dolgozókat véglegesítik a cégek

A támogatással 18,2 ezer tartósan álláskereső jutott munkalehetőséghez átlagban 12,4 hónapos időtartamra. Ebből átlagosan 6,2 hónapig a kereset egy részéhez a Munkaerőpiaci Alap decentralizált keretéből nyerhettek el támogatást a munkáltatók, 6,2 hónapig pedig a foglalkoztató kötelessége volt a támogatás nélküli továbbfoglalkoztatás.

Átlagosan egy-egy tartósan álláskereső foglalkoztatására ennek keretében havonként 50 ezer forintot, a támogatott időszak egészében 309,5 ezer forintot költött az alap.

Az elemzett időszakban a támogatással elhelyezkedők 62,3 százalékát alkalmazták a kötelező időszak után is.

A technikus és szakközépiskolai végzettségűeknél ez a továbbfoglalkoztatási arány 69,5 illetve 66 százalék volt, a legfeljebb 8 általános iskolai végzettségűeknél 53,2 százalék. A munkáltatók leginkább a 45-49 éves korosztályból véglegesítették a dolgozókat 65 százalékos arányban, az 55 év felettiek további alkalmazási aránya pedig 50 százalék.

A munkáltatók általában támogatás nélkül nem, vagy csak későbbi időpontban vettek volna fel dogozókat, de csaknem 20 százalék úgy nyilatkozott, hogy ha nem kap támogatást akkor is megvalósítja a létszámemelést.

Egy másik aktív eszköz a közhasznú munka. Ezt a tevékenységet az önkormányzatok szervezik az olyan álláskeresőknek akik más munkákra nem tudnak elhelyezkedni hátrányos munkaerőpiaci helyzetük miatt, vagy azért mert a településen nagyon kevés a munkalehetőség. A közhasznú munkával egyrészt keresethez juthatnak, másrészt a településnek fontos feladatok bízhatók rájuk.

A vizsgált időszakban személyenként átlagban 670,5 ezer forintot fordított a Munkaerőpiaci Alap a közhasznú munka finanszírozására, ez a pénz a foglalkoztatási költségek 69 százalékát fedezte. Összesen 67,2 ezer álláskereső jutott így munkához. Bár a közhasznú munkánál a továbbfoglalkoztatás aránya igen alacsony - a programokban résztvevők alig több mint egy százaléka jut tartós álláshoz - ez akkor is egy fontos aktív eszköz, mert sokan csak ennek révén jutnak munkához, keresethez.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter