A tb-csökkentésnek jósol nagy jövőt a PwC"/>
Megjelent: 13 éve

A tb-csökkentésnek jósol nagy jövőt a PwC

A kormányzati programokban egyelőre a foglalkoztatás bővítésére helyeződik a hangsúly, a versenyképesség erősítése kevésbé érvényesül - mondta Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers adótanácsadó cég munkatársa.

Erdős Gabriella hangsúlyozta: a három javaslat közül a PwC szakértői szerint a tb-terhek jelentős mérséklését előrevetítő csomag lenne a legkedvezőbb. "Legalább tíz százalékot kell mérsékelni a tb-járulékokban, hogy a csökkentés valóban kifejtse kedvező hatását a vállalkozások számára" - emelte ki. Az is helyes irány, hogy mindhárom változat a gazdaság fehérítésének irányába lép előre - tette hozzá.

A PwC szakértője szerint a "szuperbruttósítás" néven ismertté vált variáció nagy előnye, hogy a munkáltatóknak ennek az esetleges bevezetését követően nem lenne érdekük a foglalkoztatottak "eltüntetése". Azonban kevés megtakarítással járna, a vállalkozások nagyjából ugyanazt az összeget fizetnék ki "bérágon", amit napjainkban együttesen bérekben és fizetésekben, valamint tb-terhekben fizetnek ki - emelte ki.

Kiemelte: az adóátcsoportosítást előtérbe helyező variáció valamelyest gazdaságélénkítő lenne, de kevés a költségcsökkentő hatása. Véleménye szerint az szja-átcsoportosításra koncentráló változat egyik nagy előnye viszont az, hogy hozzányúlna a helyi iparűzési adóhoz, azt ugyan csak 1 százalékponttal mérsékelné, de már ez is kedvező lenne a cégek számára. "A helyi iparűzési adó bármilyen mérséklése kedvező irányba tett lépés, mert gyakorlatilag ilyen típusú befizetési kötelezettség máshol az unióban nem létezik, ezt mindig is kifogásolták a Magyarországra befektető külföldi cégek" - hangoztatta Erdős Gabriella.

Elmondta: ha a gazdaságélénkítő hatásokat nézzük, akkor is a járulékközpontú, a járulékok mérséklésére összpontosító változat a "legszimpatikusabb". A közép-kelet-európai térségben, a környező országokkal összehasonlítva a magyarországi élőmunkára rakódó terhek kimagaslóak, ami jelentős versenyhátrányt jelent Magyarországnak.

Erdős Gabriella szerint nem kell attól tartani, hogy ennek a variációnak a bevezetése kapcsán megnőhet a tíz főt alkalmazó kiscégek száma Magyarországon. Az egyes nagyobb cégek esetleges "szétdarabolása" ugyanis jelentős plusz gondokat, adminisztrációs terheket jelentene, és így nem hozna költségmegtakarítást számukra.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter