Megjelent: 12 éve

A vártnál többen vesznek részt az Út a munkához programban

Az idén év végéig 154 ezer olyan tartósan állástalan jut munkához az Út a munkához program segítségével, akik közül sokan biztosan nem tudnának elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Jövőre bővül azoknak a köre, akik bekapcsolódhatnak a programba - olvasható a Népszavában.

A mintegy 3200 önkormányzatból 42 nem készített a segélyezettek alkalmazásáról szóló foglalkozatási tervet, 106 megírta ugyan, de nem volt rá szüksége, csaknem 3000 helyhatóság viszont csatlakozott: év végéig 154 ezer, korábban tartósan állástalant foglalkoztatnak a helyhatóságok az Út a munkához program keretében.

Szűcs Erika miniszteri megbízott megjegyezte, legtöbben, 86 ezren augusztusban és szeptemberben dolgoztak egyszerre. Sokak szerint a foglalkoztatottak munkája fölösleges, csak a települést söprögetik, a konkrét felmérések azonban ezt cáfolják - jelentette ki.

Az érintettek 30 százalékának van szakmája, ők kvalifikált munkát végeznek, vannak, aki az egészségügyben dolgoznak, másokat például az egyik vízügyi igazgatóságon alkalmaznak. Azt azonban hozzátette: a programban részt vevők 70 százalékának nincs szakmai végzettsége, és szinte biztos, hogy a nyílt munkaerőpiacon nem tudnának értékteremtő munkát végezni.

Az idén csak az önkormányzatok biztosították a munkát, jövőre bővül a kör, a Közmunkatanács és a regionális munkaügyi központok is segítenek a foglalkoztatás megszervezésében. Szűcs Erika szerint azonban a legfontosabb a vállalkozói szféra bekapcsolása. A jelenlegi szabályok szerint három évig teljes járulékmentességet élveznek a vállalkozók, ha szociális segélyen élőt foglalkoztatnak.

Jövőre a rendelkezésre állási támogatást (rát) megkapják bértámogatásként, ha a segélyezett kiváltja a Start-kártyát, akkor további 50 százalékos járulékmentességet is kaphatnak a foglalkoztatók - írja a Népszava.
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter