Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

A Vasas kormányzati segítséget sürget az Elcoteq-dolgozók ügyében

A Vasas Szakszervezeti Szövetség azonnali tájékoztatást követel a fizetési nehézségekkel küszködő Elcoteq igazgatótanácsától, és segítséget vár a kormánytól az Elcoteq Magyarország Kft. munkavállalóinak ügyében.

A szakszervezeti szövetség szerdán, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: szövetségi tanácsuk "érthetetlennek tartja, hogy a Dél-dunántúli Régió egyik legnagyobb foglalkoztatója, az Elcoteq a világgazdasági helyzetre, illetve likviditási problémákra hivatkozva csoportosan teszi utcára a munkavállalókat, és jogos járandóságaik kifizetése nélkül lehetetleníti el családok százait".

"Követeljük, hogy az igazgatótanács elnöke azonnal tájékoztassa az európai munkavállalói képviselőket a luxemburgi döntésekről, a jogos járandóságok kifizetésének ütemezéséről, a még állományban levő dolgozók tervezett sorsáról és a cég további kilátásairól." - fogalmaztak.

Hozzátették: felszólítják a kormányt, hogy haladéktalanul állítsa meg a munkahelyek megszüntetésének folyamatát, és minden segítséget adjon meg a pécsi Elcoteq munkavállalóinak a munkahelyek megőrzéséhez es a jogos járandóságok kifizetéséhez.

A szakszervezeti szövetség információi szerint a pécsi gyárban jelenleg alig van termelés, a fizikai munkavállalók nagy része állásidőn vagy pihenőn van.

Utaltak rá, hogy a magyarországi Elcoteq a gazdasági válság előtt mintegy hétezer embert foglalkoztatott, a létszám azonban az elmúlt években folyamatosan csökkent. Az Elcoteq cégcsoport fizetésképtelensége és csődközeli helyzete miatt a közelmúltban Pécsen a még megmaradt mintegy kétszáz fős, munkaerő-kölcsönzéssel dolgozó állomány mellett hatszáztizenöt saját dolgozót is elbocsátottak. A cégnek jelenleg ezerötszáz munkavállalója van.

"Az elbocsátottak közül sokan már a közüzemi számláikat, tartozásaikat sem tudják kifizetni, veszélybe került családjuk megélhetése, ellátása, mert jogos járandóságaikat a mai napig nem kapták készhez" - közölték.

Vasas Szakszervezeti Szövetség hangoztatta: határozottan tiltakozik az ellen, hogy a jelenlegi gazdasági és politikai helyzetben még több munkavállaló kerüljön az utcára, és egyre több család maradjon fedél nélkül. A szövetség kiáll a munkavállalók jogaiért, érdekeiért, és teljes szolidaritásáról biztosítja a cég elbocsátott és állományban lévő dolgozóit.

Az elektronikai termékeket előállító finn Elcoteq idén június végén jelentette be, hogy nem tudja határidőre fizetni hiteleit, júliusban pedig úgynevezett kontrollált vezetést kért a luxemburgi jog alapján, hogy tovább működhessen. A társaság a nehéz helyzetét a világgazdasági válsággal, illetve azzal magyarázta, hogy legnagyobb partnere, a Nokia szerződést bontott vele.

A cég befektető bevonásával próbálna javítani helyzetén, de az eddig folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre.

Az Elcoteq 1998-ban jelent meg Magyarországon, ahol 2003 és 2008 között 13,5 milliárd forint beruházást valósított meg. A cég magyarországi leányvállalata korábban három telephelyen működött, ma egy pécsi gyárban termel, a kapacitás egy részét a kínai Huawei távközlési vállalat használja.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megállapodtak a bérfejlesztésről az Auchannál

Megállapodott a 2020-as béremelésről az Auchan Retail Magyarország és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) - közölte az áruházlánc. Teljes cikk

Béremelési ajánlatot tett a BKV vezetése, a szakszervezet kevesli a nyolc százalékos emelést

A BKV Zrt. nyolc százalékos béremelési ajánlatot terjesztett a munkavállalói oldal elé. A cégnél működő Egységes Közlekedési Szakszervezet... Teljes cikk

Munkabeszüntetést fontolgat a pécsi közlekedési vállalat mellett működő szakszervezet

Felhatalmazta a bértárgyalások folytatására a pécsi közösségi szolgáltatásokat ellátó Tüke Busz Zrt. menedzsmentjét a baranyai megyeszékhely... Teljes cikk