Megjelent: 1 éve

A vendéglátóipar élelmiszerbiztonsági partnere: A sokkoló hűtő

A sokkoló nem csupán egy önvédelmi eszköz, hanem egy hűtőberendezés neve is, amit minden modern nagykonyhában alkalmazni kéne, hiszen rengeteget tehet vele az élelmiszerbiztonságért, illetve a hatékonyság növeléséért.

A vendéglátóipar élelmiszerbiztonsági partnere: A sokkoló hűtő
 

A sokkoló hűtői extra rövid idő alatt lehűtik, illetve lefagyasztják az ételeket, ezzel megőrizve azok frissességét, textúráját, ízét. A sokkoló segít, hogy a konyhában készült ételek, félkész termékek hosszú ideig minőségvesztés nélkül tárolhatóak legyenek.

Hogyan működik a sokkoló?

Egy rendkívül erős hűtőrendszerrel felszerelt készülékről van szó, mely rendkívül rövid idő alatt nagyon alacsony hőmérsékletre képes lehűteni az ételeket. A gyorsaságnak köszönhetően az ételek belső szerkezete, tápanyagtartalma nem változik meg drasztikusan, így felolvasztva is friss hatást keltenek.

A sokkoló rendkívül erős hűtőrendszerrel felszerelt készülék. Használata során az ételeket extrém alacsony hőmérsékletre hűti, méghozzá nagyon gyorsan. A technológia lényege, hogy az ételek belső szerkezetét és tápanyagait megőrizzük, így amikor felolvasztjuk őket, olyanok lesznek, mintha frissen készültek volna.

Emellett a sokkoló használatával a baktériumok szaporodási ideje is minimálisra csökkenthető, így az egyébként gyorsan romló ételek, mint a halak, húsok pillanatok alatt biztonságos tárolási hőmérsékletre hűlhetnek.

Mivel a sokkolóval az étel könnyen biztonságba helyezhető, a gazdaságosságnak nem lehet akadálya a mennyiség, pont annyit lehet főzni egy tételből, amennyi anyagilag a legrentábilisabb módon elkészíthető.

Így kell használni

Hűtésre és fagyasztásra egyaránt alkalmazható, tehát nem kell feltétlenül hosszú tárolási időben gondolkodni, használhatja egyszerűen az ételek biztonságba helyezésére is.

A fagyasztás akár félkész termékek, például alaplevek esetében is jól jöhet, hiszen így könnyen és biztonságosan hosszabb időre is előre lehet dolgozni.

Sokkolható élelmiszerek

A lista szinte végtelen, hiszen minden élelmiszer, amit lehet hűtve vagy fagyasztva tárolni, az sokkolható. Húsok, halak, zöldségek, mind mehet a sokkolóba.

Csak a megfelelő hőmérsékletre kell beállítani, a legtöbb készüléken -18 és -40 Celsius-fok között választhatunk, ami függhet az étel típusától és az adagtól is. A sokkolóba helyezett ételt légmentesen érdemes lezárni, vákuumcsomagolásba, hiszen a levegő kizárásával minimalizálható a jégkristályok képződése.

A sztárséfek nagyobbik része mind használja ezt az eszközt, hiszen garanciát jelent a minőségre. Gordon Ramsay például húsok és halak esetében használja, illetve félkész alapanyagokat is ezzel készít elő a tárolásra.

Persze a minőség minden esetben rendkívül fontos, hogy a végeredmény tényleg tökéletes legyen, ezért érdemes a Nagykonyhai.com Webáruház sokkoló hűtő kínálatából választani, illetve ipari fagyasztóládák és mélyhűtőládák beszerzésekor is innen érdemes vásárolni.

  • 2026.01.09Foglalkoztatás és jóllét: az értékes munkaerő megszerzése és megtartása a folyamatosan változó munkaerőpiaci környezetben Foglalkoztatás és jóllét: az értékes munkaerő megszerzése és megtartása a folyamatosan változó munkaerőpiaci környezetben. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A program és a regisztráció a jegyek menüpont alatt.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2026.01.28Vezetés- és szervezetfejlesztés szakmai konferencia Bokor Attila Aranykalitkában című kutatásának harmadik fejezetéhez érkeztünk, amely ötven vezetői életúton keresztül három évtized szervezeti és vezetői tapasztalatát mutatja be. Az OD Partner is mérföldkőhöz érkezett: 30 évesek lettünk. Kinyitjuk szakmai műhelyünket és megosztjuk, hogyan gondolkodunk vezetésről, szervezetről, és aktuálisan milyen témákban mélyedünk el.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2026.01.29Bértranszparencia irányelv és diszkrimináció-tilalom Szakmai képzés a bértranszparenciáról és a diszkriminációról HR szakembereknek és vezetőknek. Készüljön fel munkajogászainkkal az EU új bérátláthatósági szabályaira!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2026.01.31Vállalati szimuláció Valós piaci helyzetben egy-egy döntés meghozatalakor helyt kell állnia mind vezetői, mind kontrolleri képességeinknek. Mennyivel egyszerűbb lenne, hogyha mi is úgy gyakorolhatnánk, mint egy pilóta, aki éles felszállás előtt, a szimulátorban tanulja meg a vezetést, míg kellő rutinra tesz szert. Ez megvalósítható ma már az üzleti életben is. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Sok ezer vállalkozó eshet el a kedvezőbb adózástól - Hamarosan figyelmeztet a NAV

Év végéig kell 100 ezer forint alá csökkenteni a tartozást, különben a NAV megszünteti az érintettek kata-alanyiságát. Teljes cikk

Ilyen kihívásokkal néznek szembe az alacsonyabb társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkező dolgozók

Egy friss kutatásban az alacsonyabb társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkező alkalmazottak jelentősen kevesebb szakmai fejlődési lehetőségről... Teljes cikk

Ekkora lesz a a vendégmunkás kvóta 2026-ban

A nemzetgazdasági miniszter 2026-ra is 35 ezer főben határozza meg a vendégmunkás kvótát - írta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez... Teljes cikk