Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

A versenyképességhez tisztességes fizetés is kell

A képzett munkaerő hiánya komoly probléma, amit a következő időszakban meg kell oldani. A nyomott munkabérekkel pedig nem lehet itthon tartani a munkaerőt, így a bérek emelése elkerülhetetlen volt, mondta el Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a Világgazdaságnak adott interjújában.

A KT elnöke szerint miközben növekszik a munkaerőhiány, van körülbelül 200-300 ezer ember, akiket nagyon nehéz visszavezetni az elsődleges munkaerőpiacra. Ugyanakkor ez a szám 800 ezerről indult, így a munkahelyteremtés eredményeit szerinte nem lehet tagadni.

"Nem az alacsonyan tartott bérek adják a versenyképességünket, hanem az, hogy tisztességesebben fizetjük meg az embereket." - mondta a Világgazdaságnak Kovács Árpád. Jelenleg jelentős a humántőke exportja Magyarországról, hiszen még a megemelt bérek sem versenyképesek a nyugatiakkal. Így az ebben az irányban tett lépéseket folytatni kell.

Az elnök a fenntartható gazdasági fejlődés feltételének tartja a képzett munkaerő megfelelő bérezését, amely ugyanakkor attól függ, fent tudjuk-e tartani a magasabb gazdasági növekedési ütemet.

Világgazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint 20 százalékos a szakemberhiány

A KSH adatai szerint az egészségügyben 5 százalék körüli a szakemberek hiánya, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felmérése viszont a KSH... Teljes cikk

Ennyit keresnek a diákok az élelmiszer áruházakban

Diákként idén nyáron csak az nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon, aki nem akar - írja a penzcentrum.hu. Teljes cikk

Felszámolja amerikai gyárát az IKEA

A svéd multi otthagyja az Egyesült Államokat, ami az amerikai és a kanadai fogyasztóknak is fájhat - írja a Világgazdaság. Teljes cikk