Megjelent: 15 éve

Adó- és munkaidő-feszültségek az EU-ban

Az európai gazdasági növekedés fellendítése a tagországok közötti konfliktushoz vezethet - áll a volt holland miniszterelnök, Wim Kok tanulmányában. Az Európai Unió a lisszaboni célok között az EU-gazdaság versenyképességének növelését tűzte ki céljául. Idén tavasszal Wim Kok volt holland miniszterelnököt arra kérték föl, vizsgálja fölül a lisszaboni célok megvalósításához szolgáló teendőket, és javasoljon újakat.

images

Az elkészült jelentés meglepő következtetéseket tartalmaz: a volt miniszterelnök szerint a gazdasági versenyképesség növelése a tagországok között konfliktusokat eredményez, politikai megosztottsághoz vezethet.

Wim Kok meglátása szerint szakítani kell a korai nyugdíjazás lehetőségével, és hosszabb munkaidőt kell bevezetni a tagországokban. A kormányok a mérsékelt gazdasági növekedés miatt a 22-es csapdájába estek: hiszen a gazdaság felpezsdítésére népszerűtlen intézkedéseket kell meghozniuk. A munkaidő meghosszabbítására tett erőfeszítések is hiábavalóak, az intézkedések nem tetszenek a szavazóknak, és szakszervezeti harcot eredményeznek. A rövidebb munkaidő felszámolása a versenyképesség megőrzése érdekében kívánatos lenne.

A kormányok között további feszültség forrása az új tagországokban érvényben lévő befektetőket csalogató alacsony vállalkozási adó, illetve a még mindig alacsony költséget jelentő munkaerő. Wim Kok szerint mindaddig megmaradnak ezek a feszültségek, amíg az EU nem válik valóban egy egységes piaccá, ahol általában egyformák a bérek és a termelékenység.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter