Megjelent: 5 éve

Alacsonyak a bérek a turizmus-vendéglátásban, de van borravaló

Bruttó 150 ezer forintot lehet keresni a turizmusban. Az alacsony bérek miatt folyamatos az elvándorlás a turizmus-vendéglátás területéről - írja a Világgazdaság.

images

Hagyományosan nagyon gyenge a bérszínvonal a turizmus-vendéglátásban, mert borravalós szakma - mondta a lapnak Tanay Marcell, az Euwork Kft. ügyvezetője.

Az Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) adatai szerint 2007-ben 323 ezer fő dolgozott a turizmusban és vendéglátásban. Most is ennyien dolgozhatnak. A szállodaipar romló jövedelmezősége, s ebből következően nagyon alacsony bérszínvonal miatt már évekkel ezelőtt megindult elsősorban a szakmailag képzett, kellő nyelvtudással is rendelkező szakemberek külföldre irányuló elvándorlása - írja a Világgazdaság.

Bajországi hotelekben havi 1500-1800 eurót lehet keresni pincérként, szakácsként. Az angol vidéki hotelekben mintegy 370 ezer forintot lehet keresni szobalányként. Gyakori a napi 10 óra munka és a 6 napos munkahét.


Világgazdaság
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter