Megjelent: 4 éve

Alakul a háztartási alkalmazottak jövője

A világon 53 millióan dolgoznak háztartási alkalmazottként. Sokan még mindig bejelentetlenül, szinte semmiféle munkajogi védelmet nem élveznek, nincs érdekvédelmük és ki vannak szolgáltatva a munkáltatóknak. Azonban több helyen a már átalakulóban van a helyzetük, többek közt azért is, mert a kormányok is szeretnének több bevételt szerezni az eddig feketén adott és szerzett jövedelemből, derül ki a Euronews összeállításából.

Általában rossz munkakörülmények, hosszú munkaidő és alacsony bérek jellemzik a háztartási alkalmazottak helyzetét. Azonban a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet elfogadott egy rájuk vonatkozó konvenciót, azóta több helyen is szervezeteket alakítottak a dolgozók és a munkáltatók is.

A világon 53 millióan dolgoznak háztartási alkalmazottként, 70 országban jogosultak szociális ellátásokra, 48 országban 58 szervezetük van, amely Háztartási Alkalmazottak Nemzetközi Föderációját alkotja.

Így cél az is, hogy ki kell alakítani a háztartási munkához kapcsolódó munkakultúrát, szabályozást. Legyen szó akár nyugdíjról, járulékfizetésről, szabadságról vagy a minimálbérről.

A munkaadóknak is van érdekvédelme, például Olaszországban, amely segít megbirkózni a bürokráciával, ha takarítót vagy bébiszittert alkalmaznának.

Franciaországban, Olaszországban, Belgiumban és Genfben is alkalmazzák az Univerzális Szolgáltatói Csekkrendszert, amellyel az alkalmazottak legális bérhez juthatnak, részesülhetnek a szociális juttatásokból, az állam pedig járulékokhoz.

Hongkongban pedig képzési és ajánlási rendszer kapcsolódik csecsemő- és idősgondozás terén a munkakörhöz.

Euronews
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter