Megjelent: 4 éve

Alakul a háztartási alkalmazottak jövője

A világon 53 millióan dolgoznak háztartási alkalmazottként. Sokan még mindig bejelentetlenül, szinte semmiféle munkajogi védelmet nem élveznek, nincs érdekvédelmük és ki vannak szolgáltatva a munkáltatóknak. Azonban több helyen a már átalakulóban van a helyzetük, többek közt azért is, mert a kormányok is szeretnének több bevételt szerezni az eddig feketén adott és szerzett jövedelemből, derül ki a Euronews összeállításából.

Általában rossz munkakörülmények, hosszú munkaidő és alacsony bérek jellemzik a háztartási alkalmazottak helyzetét. Azonban a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet elfogadott egy rájuk vonatkozó konvenciót, azóta több helyen is szervezeteket alakítottak a dolgozók és a munkáltatók is.

A világon 53 millióan dolgoznak háztartási alkalmazottként, 70 országban jogosultak szociális ellátásokra, 48 országban 58 szervezetük van, amely Háztartási Alkalmazottak Nemzetközi Föderációját alkotja.

Így cél az is, hogy ki kell alakítani a háztartási munkához kapcsolódó munkakultúrát, szabályozást. Legyen szó akár nyugdíjról, járulékfizetésről, szabadságról vagy a minimálbérről.

A munkaadóknak is van érdekvédelme, például Olaszországban, amely segít megbirkózni a bürokráciával, ha takarítót vagy bébiszittert alkalmaznának.

Franciaországban, Olaszországban, Belgiumban és Genfben is alkalmazzák az Univerzális Szolgáltatói Csekkrendszert, amellyel az alkalmazottak legális bérhez juthatnak, részesülhetnek a szociális juttatásokból, az állam pedig járulékokhoz.

Hongkongban pedig képzési és ajánlási rendszer kapcsolódik csecsemő- és idősgondozás terén a munkakörhöz.

Euronews
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter