Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Alkotmánybíróságra bízzák a segélykérdést

Sárospatak alpolgármestere megdöbbenve fogadta a kisebbségi ombudsman jelentését a segélyek folyósításának feltételekhez kötéséről, a kerepesi önkormányzat a kérdésben az Alkotmánybírósághoz fordul, Ivád jegyzője azonban egyetért az országgyűlési biztos megállapításaival.

Kállai Ernő szerint törvény- és alkotmányellenes, emellett diszkriminatív a monoki és a községhez csatlakozott más települési önkormányzatok azon döntése, hogy a segélyek kifizetését munkához kötik. Az ombudsman jelentésében Monok, Ivád, Sárospatak és Kerepes önkormányzati rendeleteinek visszavonását kérte és kezdeményezte, hogy a jegyzők maradéktalanul érvényesítsék a hatályos törvényi rendelkezéseket.

Sárospatak alpolgármestere, Aros János (Fidesz-MPSZ) az MTI-nek azt mondta: megdöbbenve olvasta, illetve hallgatta az ombudsman véleményét. Hangsúlyozta, hogy egyik rendeletükben sem szerepel a roma kifejezés. Itt azokról van szó, akik "sportot űznek" a segélyek kijátszásából és ezáltal több jövedelemhez jutnak, mint azok, akik 40 órában dolgoznak köztisztviselőként vagy közalkalmazottként. Véleménye szerint az ombudsmani jelentés ellentétet szít romák és nem romák között. Úgy fogalmazott, megdöbbenve tapasztalta, hogy az ombudsman "arra sem vette a fáradságot", hogy elolvassa a sárospataki rendeletet, amely nem törvénysértő. Az érintetteknek ugyanis felajánlják a közmunka lehetőségét, amit akkor utasíthatnak vissza, ha orvosi papírral igazolják alkalmatlanságukat. Ha ez nem történik meg, akkor vonják meg tőlük a segélyt - fűzte hozzá.

Aros János közölte, továbbra is a törvényhozók segítségét kérik ebben az ügyben, az ombudsmant pedig szívesen várják Sárospatakra. Azt is elmondta, hogy a gyermekvédelmi támogatást érintő rendeletükről ők maguk is tudták - már a döntés előtt -, hogy törvényellenes. Mindezek ellenére a sárospataki kistérség 16 települése egyhangúlag csatlakozott a szerencsi kistérség kezdeményezéséhez. (A sárospataki önkormányzat a gyermekvédelmi támogatásokat csak azoknak fizeti ki, akik járatják gyermekeiket iskolába vagy óvodába.)

Továbbra is kérdés, hogy törvénytelen-e a rendelkezés

Orosz Gábor, az Észak-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal borsodi kirendeltségének vezetője az MTI-vel azt közölte: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok önkormányzata beküldte a hozott döntések jegyzőkönyvét és épp jelenleg vizsgálják annak törvényes vagy törvénytelen voltát. Mint mondta, a vizsgálat eredményétől függően meg fogják tenni a szükséges észrevételt az önkormányzatnak. Amennyiben a monoki rendeletet törvénytelennek ítélik, jelzik ezt a képviselőtestületnek, ha "ezen észrevételüket nem fogadják el, akkor az Alkotmánybírósághoz fordulnak a hozott rendelet megsemmisítésének tárgyában" - tette hozzá.

Franka Tibor, Kerepes polgármestere az MTI-nek kifejtette: álláspontja szerint a kisebbségi ombudsman nem autentikus személy a segélyek kifizetése ügyében. Itt ugyanis nem kisebbségi kérdésről van szó, mert a segélyeket bőrszínre, vallásra, fajra tekintet nélkül azoknak a helyi lakosoknak kívánják folyósítani, akik munkával szolgálják meg ezt a pénzt. Ezért a kerepesi önkormányzat a kérdésben az Alkotmánybírósághoz fordul és a helyi testület döntése értelmében július 1-től alkalmazni kívánja a segélyek kifizetése feltételeként a munkavégzést - húzta alá.

Kadlott Csaba, Ivád jegyzője az MTI-nek azt mondta: egyetért a kisebbségi ombudsmannal és a törvényeknek megfelelően fog eljárni. Hozzátette, nem tehet olyat, ami törvényellenes, márpedig ez a rendelet ellentétes a hatályos törvényekkel. A jegyző hangsúlyozta: nem ért egyet a rendelettel, jogköre azonban csak arra terjed ki, hogy jelezte a törvénysértést az önkormányzatnál. "Én nem fogom végrehajtani ezt a rendeletet, hanem a törvényeknek megfelelően fogok eljárni" - fűzte hozzá.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk