Megjelent: 16 éve

Álom, édes álom! - Új trend a munkahelyi alvás

A felmérésben vizsgált munkavállalóknál meglepő adatok láttak napvilágot: azoknál a dolgozóknál, akiknél megengedték az alvást közel 30 %-al produktívabbnak bizonyult az alvást megelőző pár perc, míg azoknál akiket nem engedtek aludni a munkaidő során, ez a mutatószám csupán 11 %-os volt. A bostoni egyetem professzora, Bill Anthony szerint az alvás erőteljesen megnöveli az agyi tevékenységet és így már csupán rövid alvással is produktívabbnak bizonyulhatnak a munkavállalók. A vizsgálatok során kimutatták, hogy az alvást megelőző pár perc során új ötletek tucatjaival gazdagodnak azok a személyek, akik a munkaidő során legalább fél órát pihenhetnek.

Mint arról a professzor is beszámolt, már régóta bizonyított tény, hogy az alvás kiemelkedően jó hatással van az agyi folyamatokra, de elmondása szerint új trendként előbb-utóbb a gyakorlatban is megjelenhet a "megengedett munkahelyi alvás, amelyet a munkáltató engedélyével tehetünk, az alvás ugyanis a munkahelyi teljesítmény növelésének természetes és igen hatékony módja lehet".

A kutatást végző tudósok szerint az sem mindegy, hogy az alvást milyen mértékűre szabjuk. Az általuk "pszichésen komfortos"-nak nevezett alvást sem túl hosszúra, sem túl rövidre nem szabad terveznünk és -ahogyan ők mondják- a dolgozónak éreznie kell, hogy az alvással nem hibát követ el, hanem a cég számára tesz szívességet.

A tudósok szerint eljön az az idő, amikor már külön háló-sarkok lesznek berendezve, mivel a vállalatok rá fognak jönni, hogy a hatékonyságot a dolgozók kipihentségével lehet legfőképpen növelni.


A Világgazdaság cikke nyomán
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter